Miért verik át, a rákos beteg gyerekeket?
Olcsóbban is meg lehet kapni a Windows licenszet:
Azért van Freedos előtelepítve, mert úgy olcsóbb.
Először is ha ez a kérdés csak arra irányul hogy az alapítványt, ami INGYEN adott a fiúnak egy laptopot, fikázd, akkor nagyon rossz kategóriában vagy, ez itt a számítástechnika kategória.
Másodszor: a laptop teljes mértékben alkalmas mindenre, amennyiben a megfelelő szoftvereket (pl. operációs rendszert) rátelepíti valaki. A legtöbb boltban kapható laptopon pontosan azért van free dos, mert így a vásárlóknak nem kell megfizetniük a windows felárát, hanem eldönthetik, hogy megveszik-e azt, vagy esetleg más forrásból szerzik be, netalántán egy másik operációs rendszert választanak.
Mi a teendő?? Köszönjétek meg az alapítványnak hogy ingyen kaphatott a fiú egy valószínűleg nem olcsó laptopot, ahelyett, hogy a hátuk mögött elhordjátok őket minden szarnak. Másodszor pedig vagy vegyetek rá egy op.rendszert, vagy ha valóban nincs rá pénzetek, és nem értetek hozzá, kérjetek meg egy hozzáértőbbet, hogy magyaros módszerrel "szerezzen" nektek rá egy Windowst.
A fiúnak pedig jobbulást!
Ma már bárki képes ncore-ról letölteni egy windózt és feltelepíteni a gépre. Utána már csak egy olyan program kell, ami összevadássza, letölti és telepíti a szükséges drivereket (pl. DriverBooster), és máris használható a gép.
A frissítéseket is le lehet tiltani Win10 alatt: [link]
Internetezésre nem csak a Windows 10 alkalmas. Olyan pedig nincs, hogy a laptopra csak Win10-et lehet telepíteni, semmilyen Linuxot nem tudtok rá felerőlködni.
Egyébként pedig nem kell rögtön az alapítványt ekézni. Ahogy előttem is írták, a laptopokat valamilyen ingyenes rettenettel telepítik elő (pl. FreeDOS vagy Endless OS), aztán ha az neked jó, megtartod, ha nem, lecseréled. Nagyon valószínű, hogy az alapítvány ilyen, előtelepített laptopot tudott beszerezni, Win10 licencet már nem. És bizony azt is el tudom képzelni, hogy nem volt szándékos az átverés. Ügyintéző Mancika az alapítványnál nem biztos, hogy tudja, mi is kell pontosan ahhoz, hogy a gyerek tudja a kapcsolatot tartani az iskolával. Leül a számítógépe elé, a rendszergazda telepített rá mindenfélét és dolgozik. Csak annyit tud, hogy laptopot kell adni, ott van a laptop, ahogy bekapcsolja, világít-pittyeg, tehát működik. De fogalma sincs arról, milyen operációs rendszer van rajta és nem tudja, mi is kellene helyette.
Nem kell egyből az ördögöt a falra festeni, nem biztos, hogy szándékos átverésről van szó. Ám most már hardver van, lehet próbálkozni a szoftverekkel. Utánanéznék, hogy kaphat-e ingyenes licencet a gyerek a Tisztaszoftver programban, esetleg az iskolája által kapott licencszel lehet-e telepíteni a laptopjára valami Windowst, ha már mindenáron ezt szeretnétek. Ha meg nem működik a Windows telepítése és nem feltétel, hogy Win10 fusson rajta, akkor valami Linuxot kell rá feltelepíteni. Mint írtam, nem létezik olyan, hogy egyáltalán ne lehessen megoldani. Egyes gyártóknak szokásuk megnehezíteni a szabad rendszerválasztást (pl. BIOS bootsorrendjéből nehezen kiirtható Endless OS), de nem létezik olyan, hogy ez teljesen lehetetlen legyen.
Nagyon visszás, ahogyan beszámolsz a dologról, hiszen ingyen kaptatok valamit és arról beszélsz, hogy átvertek!? Mit is vesztettél ezzel a dologgal?
Az alapítvány dolgozóinak többsége valószínűleg nem tudja mi az az operációs rendszer, csak adtak egy gépet amivel úgy gondolták, hogy lehet majd internetezni.
És lehet is, csak rakni kell rá valamilyen operációs rendszert ami alkalmas erre. Egészen biztos vagyok benne, hogy a legtöbb Linux distro problémamentesen működne a gépen.
Nos: A laptopok nagy részét FreeDos rendszerrel árusítják. Ez van...
Minden gépre lehet Linux-ot telepíteni, amire Windowst is. Ha nem megy, akkor keress valakit, aki ért is kicsit ehhez.
Nem vertek át, csak inkompetens az aki kapta, és még neki áll feljebb. Szokták mondani, hogy a kacsa nem tud úszni, nem a víz hülye. Kap a gyerek full ingyen egy eszközt, és megy a mocskolódás teljesen alaptalanul. Nem a rákalapítány dolga konfigurálni az eszközt meg mindenre készen tálcán felkínálni. Átadták, ha ennyi ember között senki nem ért hozzá akkor keresni kell még valakit. Gyanítom, hogy egy rákos gyerek miatt még egy bolt sem fogja pofátlanul azt mondani hogy fizessétek, hanem megoldják okosba, és mindenki örülhet, amíg él.
A kérdés amúgy elég pofátlan és provokatív ezzel a "mindenki hülye, csak én vagyok helikopter" hozzáállással.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!