Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » 1000 Mbit/s internet Telekom?

1000 Mbit/s internet Telekom?

Figyelt kérdés

A napokban váltottam 250 Mbit/s-ről 1000-re. Előtte volt a telekomnál 10/20/50Mbit/s internetem, a kínált legnagyobb sávszélességet nagyjából mindig hozta, még a 250Mbit/s is. Most viszont azt tapasztalom, hogy nagyon jó esetben is a felét tudom elérni az 1000-nek. Persze azzal is tisztában vagyok, hogy 300Mbit/s a garantált, viszont ha eddig is hozta a maximumot, akkor gondolom ez most se lehetne probléma. Gyári telekomtól kapott fekete színű Saecom modemem van, router nélkül. Az utp kábelt nem tudom, hogy milyen lehet, viszont gondolom ha a 250Mbit/s nem volt gond neki, akkor valószínűleg cat5e kábel lehet, aminek tudnia kéne ezt a nagy sebességet is. Az internetről 3 gép megy, viszont a másik kettő nagyrészt csak netezésre, így azt se lehet mondani, hogy elosztódik ez a sebesség. Olyat is olvastam, hogy függ az utp kábel hosszától is, de ez inkább csak 100+ méter fölött befolyásolja a letöltési sebességet, viszont a szobám nem lehet messzebb 20-25 méternél a routertől, szóval ezt is kilőném. Az alaplapomon intergált gigabites hálókártya van, i7 processzor mellett, így gondolom bírnia kéne ezt a sebességet. 7200rpm-es merevlemezt használok, tudom, hogy ez is egy hátráltató tényező, viszont van a gépemben egy 120gb-os ssd is a rendszernek és a programoknak, megpróbáltam tesztként arra tölteni, de nagy sebesség növekedést nem tapasztaltam. Az utorrent letöltési sebességét általában a 40Mb/s megállítja, így ez nagyjából 300Mbit/s sebességnek felelhet meg, böngészőből töltve eléri az 50-60Mb/s sebességet, steam, uplay, originről töltve is nagyjából ugyanezt tapasztalom, bár ott is inkább 30-40Mb/s között ingadozik a letöltés, ritkán ugrik fel 60ra, és rövid időre. A speedtest viszont teljesen jól mutatja a net sebességét. Előre is bocsánatot kérek a hosszú monológom miatt, de szeretném kihozni az internetemből közel a maximumot, ha már fizetek érte, és nem tudom, hogy hol is lehet a hiba. 80-90Mb/s stabil letöltési sebességgel már megelégednék. Valamint tisztában vagyok vele, hogy a torrent sebessége a seed/peer-ek arányától függ, teszt jelleggel direkt olyan torrenteket töltöttem le, amiket a legtöbben seedelnek. A szolgáltatónál nem reklamálhatok, mivel a letöltésem általánosságban eléri a garantált letöltési sebességet, de érzem, hogy ebből többet is ki lehet hozni, csak a megoldást nem tudom rá.

Képeket csatolok:

[link]

[link]

[link]

2018. okt. 6. 17:22
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
Csak azt nem értem, hogy akkor miért van lehetőség például az én településemen 2000Mbit/s internetre váltani, mikor az 1000Mbit/s sebességet se éri el, de ez van. Köszönöm a válaszokat!
2018. okt. 6. 17:51
 12/23 anonim ***** válasza:
#1-es válaszoló vagyok: totál retardált vagy? A hálózat tudja az 1000Mbit-et, hiszen ezt a speedtest-tel te magad is lemérted. Akkor mit vekengsz még mindig?
2018. okt. 6. 18:46
 13/23 A kérdező kommentje:
Szerintem nem érted a lényeget. Sokra megyek vele, hogy a hálózat hozza ha én ezt nem tudom kihasználni, főleg, hogy nem azért, mert nincs meg hozzá a hardveres követelmény. Mivel a 2000 Mbit/s-nél is 300 a garantált, így azt se tudnám kihasználni, ugyanannyit kapnék mint most az 1000Mbit/s-nél csak több pénzért. Gondolom ha itt nem, akkor a környéken máshol se hoz többet, így sok értelme nincs itt ennek. Majdhogynem ugyanott vagyok, mintha egy 300 Mbit/s internetem lenne, persze néha feljebb ugrik pár másodpercre, de azzal sokra nem megyek. Ez van, ennyit tud itt, a garantált megvan, reklamációnak nincs helye.
2018. okt. 6. 18:59
 14/23 anonim ***** válasza:

Ez így van.

Amíg nem volt SSD addig senkit nem zavart hogy a SATA3-as csatlakozó kábé 600 MB/sec-es sebességét semmilyen HDD még csak meg sem közelítette. Nem tudta kihasználni. A lehetőség megvolt a nagyobb sebességre de nem volt mivel :))

2018. okt. 6. 20:59
 15/23 A kérdező kommentje:
Végső próbaként megpróbálom a gépet a modem közelébe varázsolni egy rövidebb kábellel. Sok esélyt nem látok rá, mivel valóban megvolt az 1000 Mbit speedtesten, de kitudja, olvastam már olyat, hogy a kábel hosszúsága vagy minősége miatt volt lassabb a letöltés. Esetleg cat5e helyett cat6:)
2018. okt. 6. 21:18
 16/23 anonim ***** válasza:
100%

Lassan én is megkérdezném, hogy figyelsz te egyáltalán???

Nincs hiba a részedről mert nem lassú a letöltésed!!A letöltésed sebességét s speedtest leírta!!!!

2018. okt. 7. 09:44
 17/23 A kérdező kommentje:
Igen, már rájöttem. Köszönöm a válaszokat!
2018. okt. 7. 10:21
 18/23 anonim ***** válasza:

Én seedelek neked 100 Mb/s feltöltési sebességgel. Neked 1000 Mb/s letöltésed van. Szerinted mennyivel fogsz tudni letölteni maximum?

A probléma oka az, hogy aszimmetrikus csomagot ajánl a szolgáltatók jelentős többsége, tehát a letöltés kétszer-háromszor-négyszer-stb magasabb, mint a feltöltés. Csak olyan gyorsan tudsz tölteni maximum, amilyen gyorsan megosztják veled, érted?

2018. okt. 8. 11:53
 19/23 A kérdező kommentje:
Értem, persze! Beletörődtem már a dolgokba, majd idővel fejlődik a technika, lesz ez még ennél gyorsabb is, csak győzzem kivárni.
2018. okt. 8. 13:07
 20/23 anonim ***** válasza:

"Én seedelek neked 100 Mb/s feltöltési sebességgel. Neked 1000 Mb/s letöltésed van. Szerinted mennyivel fogsz tudni letölteni maximum?"

Ezt ne keverjük ide. Még 100-an seedelnek 100 megabittel, tehát ez rossz példa.

2018. okt. 8. 15:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!