1000 Mbit/s internet Telekom?
A napokban váltottam 250 Mbit/s-ről 1000-re. Előtte volt a telekomnál 10/20/50Mbit/s internetem, a kínált legnagyobb sávszélességet nagyjából mindig hozta, még a 250Mbit/s is. Most viszont azt tapasztalom, hogy nagyon jó esetben is a felét tudom elérni az 1000-nek. Persze azzal is tisztában vagyok, hogy 300Mbit/s a garantált, viszont ha eddig is hozta a maximumot, akkor gondolom ez most se lehetne probléma. Gyári telekomtól kapott fekete színű Saecom modemem van, router nélkül. Az utp kábelt nem tudom, hogy milyen lehet, viszont gondolom ha a 250Mbit/s nem volt gond neki, akkor valószínűleg cat5e kábel lehet, aminek tudnia kéne ezt a nagy sebességet is. Az internetről 3 gép megy, viszont a másik kettő nagyrészt csak netezésre, így azt se lehet mondani, hogy elosztódik ez a sebesség. Olyat is olvastam, hogy függ az utp kábel hosszától is, de ez inkább csak 100+ méter fölött befolyásolja a letöltési sebességet, viszont a szobám nem lehet messzebb 20-25 méternél a routertől, szóval ezt is kilőném. Az alaplapomon intergált gigabites hálókártya van, i7 processzor mellett, így gondolom bírnia kéne ezt a sebességet. 7200rpm-es merevlemezt használok, tudom, hogy ez is egy hátráltató tényező, viszont van a gépemben egy 120gb-os ssd is a rendszernek és a programoknak, megpróbáltam tesztként arra tölteni, de nagy sebesség növekedést nem tapasztaltam. Az utorrent letöltési sebességét általában a 40Mb/s megállítja, így ez nagyjából 300Mbit/s sebességnek felelhet meg, böngészőből töltve eléri az 50-60Mb/s sebességet, steam, uplay, originről töltve is nagyjából ugyanezt tapasztalom, bár ott is inkább 30-40Mb/s között ingadozik a letöltés, ritkán ugrik fel 60ra, és rövid időre. A speedtest viszont teljesen jól mutatja a net sebességét. Előre is bocsánatot kérek a hosszú monológom miatt, de szeretném kihozni az internetemből közel a maximumot, ha már fizetek érte, és nem tudom, hogy hol is lehet a hiba. 80-90Mb/s stabil letöltési sebességgel már megelégednék. Valamint tisztában vagyok vele, hogy a torrent sebessége a seed/peer-ek arányától függ, teszt jelleggel direkt olyan torrenteket töltöttem le, amiket a legtöbben seedelnek. A szolgáltatónál nem reklamálhatok, mivel a letöltésem általánosságban eléri a garantált letöltési sebességet, de érzem, hogy ebből többet is ki lehet hozni, csak a megoldást nem tudom rá.
Képeket csatolok:
Kiegészítésként:
msi b85m-e45 alaplap
2x4+2x8gb ddr3 memória
i7 4790k processzor
1TB 7200rpm Sata III Toshiba merevlemez
120GB Kingston SSD
Köszönöm a segítséget!:)
Utorrent átlagos letöltési sebessége:
Ez a 125Mb/s-től elég messze áll, de nem is az lenne a cél, csak valami megközelítő érték!:)
A speedtest azt mutatja hogy a letöltési sebességed megfelelő. Az hogy te mennyivel tudsz tölteni helyenként, azt meg sok tényező befolyásolja ami ellen nem tudsz mit tenni. Szerver távolsága és terheltsége, ahonnan töltesz. Ez már egy meghatározó szempont. Amíg 100 megabites netek voltak, bírták. Most már hogy ennek a tízszerese is elérhető nem biztos hogy ezt a sebességet ki tudják szolgálni, főleg hogy egyre több felhasználó rendelkezik ilyen villámgyors nettel.
A szolgáltatód biztosítja a sebességet csak te nem tudod kihasználni. Ezzel nem tudsz mit kezdeni. Szerintem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!