Zenei CD-ről hogyan lehet legegyszerűbben wav fájlokat kinyerni?
már minden nagy médialejátszó program képes rippelni a lemezeket.
én mondjuk foobar2000-rel szoktam, mert finombeállításokat is végezhetek a számok sorrendi nevezésében, vagy a kódolás egyéb paramétereit állíthatom be
Vagy az író programokkal. Néró, Ashampoo is leszedi wav-ban.
Jó rippelők az EAC, BonkEnc, AudióGrabber még.
Sziasztok! Köszönöm eddigi válaszaitokat.
Nérót már használtam korábban más célra, mondjuk azt használnám. Milyen főbb beállításokat kell/ajánlatos elvégezni vagy automatikusan megcsinálja a Néró?
Mi az a rippelés és mi a grabberés?
Első válaszolónak:
Mik azok a "kódolás egyéb paraméterei"?
Nérónál ha wav-ba szeded semmi különös. BurningROM/Extrák/Sávok mentése...bár előbb érdemes beállítani Fájl/Beállítások/Adatbázis-nál alul 3 pipa be...
Mp3-ra nem a legjobb, de wav-nak jó lesz.
Amennyire én tudom...
Rip (hasít)>>> amikor megváltoztatjuk a forrás wav-ot, pl mp3 készítés, de lehet más is...
Grab (megragad)>>> amikor változtatás nélkül wav-ba szedjük az anyagot...
Kb ennyi:)
Köszönöm a válaszokat. Szóval két dolog fontos:
Elsősorban, hogy veszteségmentes legyen. Másodsorban, hogy legyenek külön a számok - tehát ne egy óriásfájl legyen. Az nem is annyira, hogy wav legyen.
Köszönöm az EAC ajánlását, majd át fogom jobban nézni. A magyarított változatát honnan lehet letölteni?
A Nérót is megnézem majd, csak még nincs telepítve.
"Grab (megragad)" érdekes, erről hirtelen az jutott eszembe, hogy van egy olyan mondás, hogy "ragadd meg a grabancát", nem tudom a grabanc és a grab szó között van-e összefüggés, de ez már új téma fejtegetése lenne. :)
EAC az ajánlók szerint a legjobb a ripperek között. Néróval ne csinálj mp3-at, legalábbis ha megkívánod osztani másokkal. Hallhatóan gyengébb, mint az EAC. Teszteltem.
Jó ripper még viszont a [link] magyarul is tud.
Az említett óriásfájlnak akkor van értelme, ha a zenében nincsenek szünetek, mert a lejátszók picit ugranak az mp3 trackek között, mivel külön-külön fájlok. Ezért érdemes ilyenkor egy fájlt csinálni.
Lehet flac-ba, ape-be is rippelni veszteségmentesen. Ez a kettő a legismertebb...
Még annyit. Furcsa, de ha flac-ot csinálsz EAC-kal, akkor cue alapján nem tudja kiírni az EAC, ellentétben az ape formátummal. Okára nem tudok semmit...:(
Grabanc...vicces:)))
Köszönöm a válaszokat. Majd hétvégén, ha több időm lesz, föltelepítem a progikat és kipróbálom.
Tehát, ha jól veszem ki itt két fő lépés van:
1. Audio CD-ről wav fájlok készítése, ami veszteségmentes. (Grab :))
2. Wav átalakítása (Rip)
Ha nem akarok mp3-at, a wav fájl hangminősége szempontjából gyakorlatilag mindegy, hogy a grabbelést melyik programmal csinálom?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!