Linux vs. Windows?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Szeretném kérni pár illetékes véleményét. Notebook vásárlás előtt állok, a kinézett géphez telepített Linux van. Eddig kizárólag Windows OP-t használtam. Felhasználói szinten használnám a gépet (táblázatkezelés, adatbázis, szövegszerkesztés, videózás, filmezés, közösségi oldalak). Pl. Videókat nem vágok vagy játékokkal sem játszom. Véleményetek szerint nem lenne gond az átállással?

2018. jan. 15. 17:26
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Azokat a szoftvereket nézd meg, amiket használnál. A friss Linux disztribúciók már nagyon jók, de a kiegészítő szoftverek szokatlanok lehetnek, pl. Word helyett valami alternatív Office, Photoshop helyett Gimp első ránézésre megszokást igénylő szoftverek... Ha ezt megugrod, az oprendszerrel nem lesz gond, leírások, helpek vannak mindenhez, plusz a linuxos közösség is segítőkész tud lenni.
2018. jan. 15. 17:33
 2/13 anonim ***** válasza:
85%

Nem mindegy melyik linux. Szerintem valami fapados, alap linux, amin egy terminálnál többet nem is látsz, mivel nincs grafikus felülete. Azzal semmire se fogsz menni.

A Linux Mint nagyon sokban hasonlít a Windowsra; kisebb az erőforrás-igénye, több program alapból be van építve, viszont többet is kell vele foglalkozni, mert sok szempontból máshogy működik, mint a Windows. Ráadásul a laptopokkal azért is kell vigyázni, mert ott több gond is lehet 1-1 linux disztróval, mint mondjuk ha win10-zel használod.

Én azt mondom, hogy ha nincs pénzed win10-re és van benned némi kalandorszellem, akkor próbálkozz meg a Linux-szal! Van sokféle változata, ki erre esküszik, ki arra. A youtube-on keress rá a Linux Mind-csatornára, magyar srác készíti a videókat és érdekes, hasznos és közérthető dolgok vannak benne!

2018. jan. 15. 18:09
 3/13 kovpet ***** válasza:
75%
Szerintem gyakd le a preinstallált Linuxot és tegyél fel mondjuk egy Mintet, az egyszerű. Simán fogod tudni használni és nem csak ingyenes lesz a rendszered, hanem teljesen szabad is, semmi elbújtatott bloatware nem lesz benne, nem beszél majd haza és bármit ki tudsz belőle hozni, amit szeretnél.
2018. jan. 15. 18:28
 4/13 anonim ***** válasza:
Linux Mint és Xubuntu szerintem is jó!
2018. jan. 15. 20:04
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Ez egy örök vita marad.

1. Mire akarod használni?

- Alapokra, tehát elég a Linux.

2. Kompatibilitás az irodai programokkal?

- Az Open Office, Libre Office által készült szöveges fájlok, táblázatok, stb. nem biztos, hogy kompatibilisak a Microsoft Office-os történetekkel.

3. Könnyen találsz segítséget Linuxokhoz?

- Persze. A linuxos közösség kedves, és segítőkész. Windows esetében többet kell bolyonganod alkalmanként egy-egy válaszért mintha Linuxhoz keresnél.

Ajánlott az átállás, ha szereted az újdonságokat.

2018. jan. 15. 20:12
 6/13 tabaki ***** válasza:
100%
Szerintem az általad felsoroltak esetén semmi gond „a” linuxszal. A probléma inkább azzal lehet, hogy valóban van esélyed arra, hogy valami használhatatlan, félig telepített, de legalábbis nem naprakész disztró legyen a gépen. Ez valójában nem komoly ügy, mert a linuxok jó része ingyenes, de érdemes eleve felkészülnöd arra, hogy esetleg telepítéssel kell kezdened. A rendszer használata viszont semmivel sem bonyolultabb a Windowsénál. Lehet, hogy lesz benne néhány szokatlan dolog, de őszintén szólva, én már nem tudom felidézni, hogy mit találtam furcsának (ha találtam egyáltalán), amikor linuxra váltottam. A windowsos ismeretek java része ott is érvényes, a programok működtetése (természetesen nem feltétlenül a Windowsban megszokottaké) gyakorlatilag ugyanaz, nincs mit félni tőle. Ha az irodai szoftver neked nemcsak az Ms-Office-t jelenti, hanem mondjuk a LibreOffice-ban is elboldogulsz, videónézésre megfelel a VLC, netezésre az ismertebb böngészők, akkor már félig ott vagy -- ezek linuxon is léteznek, a kezelésük is pont olyan, mint a Windowsban.
2018. jan. 16. 01:07
 7/13 Alain Delon ***** válasza:
Itt most sok mindent leírtak neked, csak azt nem, hogy vigyázz, mert lehet, hogy az a karakteres fene tudja milyen nevű Linux lesz rajta. Azzal meg kb. annyi érsz, hogy semmit. Ja! Lipus vagy mi a neve!
2018. jan. 16. 08:44
 8/13 anonim ***** válasza:

Fentebb említették már, hogy mielőtt felteszel egy Linux disztrót (pl. Mint), nézz utána, mert ez egy másik op.rendszer. Rögtön a telepítésnek is olvass utána, mert a particionálásnál lesznek újdonságok a Winhez képest.

Ha teljesen kezdő vagy Linux terén, akkor telepítésnél javaslom úgy particionálni, hogy legyen hely egy Windows-nak is duálban. Remélem hamar belejössz a Linux-os dolgokba, de ha nem, akkor legyen egy megszokott rendszer is rajta.

Amúgy én is azt mondom, a most rajta lévő rendszert felejtsd el, tegyél fel pl. egy Linux Mint-et.

[link]

Ha kérdésed van, bátran tedd fel, akár a gyk-n is.

2018. jan. 16. 09:57
 9/13 tabaki ***** válasza:

#8:

Hát, azért erre történtek utalások... A kérdéses disztró egyébként a Linpus Linux, és az Acer gépeket szeretik vele ellátni. Annyit azért illendő megemlíteni róla, hogy „az a karakteres fene tudja milyen nevű Linux” ugyanolyan normális grafikus felületen is futhatna, mint amit máshol megszoktál, de azt valahogyan mindig elfelejtik felrakni hozzá. Pedig úgy -- némely honlap beszámolója alapján -- egészen barátságos, használható linux lenne belőle. Megjegyzem, én magam sosem hallottam olyanról, aki a takaréklángon hagyott telepítésre egyszerűen csak rátette a GUI-t, és vígan éli világát a Linpusszal, de az elvi lehetősége megvan -- csak éppen ez nem evidens annak, aki életében először találkozik a nagy feketeségben gúnyosan kacsingató kurzorral. Sajnos, itt eleve az lehetett a cél, hogy az előírásoknak betű szerint megfelelően működőképes, tesztelhető, de a hétköznapi használatra alkalmatlan (ergo Windows után kiáltó, hiszen a linux szépen leszerepelt...) gépeket adjanak el. Amennyire tudom, ma már a telepített rendszer nem kötelező, így legalábbis reménykedni lehet, hogy ha már egyáltalán van fönt egy linux, az megüti a használhatóság szintjét.

2018. jan. 16. 10:28
 10/13 Alain Delon ***** válasza:

OK, nem olvastam át tüzetesen a hozzászólásokat, és ezért nem láttam, hogy volt utalás a karakteres Linuxra.

Viszont ha szeretnél ismerkedni a Linuxszal, ajánlanám neked a GeckoLinuxot, ami az általam használt openSUSE átgondolt változata. Helyből annyi a különbség, hogy ez megy live módban is, vagyis telepítés nélkül használható. Itt található különböző felületekkel: [link] . A Barebonest nem ajánlom, mert az a kutya verzió. A karakteresnél csak egy fokkal jobb.

2018. jan. 16. 10:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!