Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Hogyan tudok el távolítani...

Hogyan tudok el távolítani egy operációs rendszert? (Linux)

Figyelt kérdés

Sziasztok.

Vettem egy számító gépet, és 2 darab OP rendszernek (kellene) rajta lennie. Boot sorrendben látom,hogy a 2. egy Ubuntu.(első a windows)

A probléma az,hogy van egy C/D meghajtóm. Feltételezem hogy egyszerűen fel lett rakva a D-re a linux, aztán meg egyszerűen le törölve. (Boot képernyőn nem lehet választani melyik induljon el)

A probléma: El akarom távolítani az egész Linuxot úgy ahogy van,hogy ne legyen benne a BOOT-sorrendben sem.

Illetve az 1 terrás winyóból csak 930GB-m van.

Szóval egy része akkor vagy nem csatlakozik sehova vagy egyszerűen nem látom a linux fájl rendszert.

Szóval kellene egy olyan program amivel az egész Linuxot professzionálisan el tudom távolítani, a merevlemez teljes formázása nélkül.(van már rajta 290gb adatom).

O&O defrag nevű progival látom,hogy a D-n van valami, mivel azt szürkével jelöli,hogy mozdíthatatlan fájlok. De ezt ugye én nem látom grafikus felületen (Pl sajátgép) feltételezem az eltérő fájl rendszer miatt.

Szóval remélem valaki tud segíteni,hogy minden el tűnjön a merevlemezemről a saját dokumentumaimon, windowsomon kívül.

2017. okt. 20. 10:44
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
70%
Így van le kell túrni az egészet újraformázni és akkor tuti jó lesz.
2017. okt. 20. 12:36
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

Nincs rajta linux, csak akitől vetted nem tudta eltávolítani a grub-ot. A linux megjelenne az OandO-ban.

Azért látod kisebbnek, mert sosem lehet a teljes kapacitást kihasználni.

1000/1024= kb 976GB. Ebből jó ha használni tudsz 970GB-ot A már említett átváltás miatt.

2017. okt. 20. 13:30
 13/20 CspCsj ***** válasza:
100%

1 TB Windows alatt ~930 GB, mivel ahogy már írták a Windows 1024-gyel vált:

1.000.000.000.000 Bájt / 1024 = 976.562.500 KiBájt / 1024 = 953.674 MiBájt / 1024 = 931 GiBájt

Apple gépeken megmaradtak a hagyományos átváltásnál:

1.000.000.000.000 Bájt / 1000 = 1.000.000.000 KBájt / 1000 = 1.000.000 MBájt / 1000 = 1.000 GBájt

[link]

A sok partíció pedig az UEFI/GPT fájlrendszer és az új Windows-ok terméke:

[link]

- 100 MBájtos EFI partíció a GPT-hez

- 16 MBájtos MSR partíció a Windows partíció-információkhoz

- 300-500 MBájtos WRE partíció Windows rendszer-helyreállításhoz

- a többi rendszer- vagy adat-partíció

A Linux elindul, ha kiválasztod bekapcsoláskor?

Ha nem indul, akkor le lett törölve, csak a rendszerindító menüben maradt.

A menüből meg ehhez hasonlóan is törölheted:

https://www.youtube.com/watch?v=ZTMCKOx5Jz0

2017. okt. 20. 13:51
 14/20 A kérdező kommentje:

Rendben,értelek titeket köszönöm szépen.

Nem arról van szó,hogy azon a 30-60gb-n smucigoskodok.

Csak nem szerettem volna újra rakni,mivel akkor megint minden apróságot egyesével tölthetek le,állíthatok be,rakhatom be alapértelmezettbe stb.

[link]

Valószínűleg ezek lehetnek a Linux hátra maradt dolgai nem?

Ha nincs más megoldás akkor újra fogom mindenképpen rakni,csak el szerettem volna kerülni ha van rá bármi megoldás.

2017. okt. 20. 13:51
 15/20 A kérdező kommentje:

Nem indul el a Linux.

Elsődleges BOOT a windows,másodlagos az Ubuntu.

Gondolom ez valamikor úgy működött,hogy a Linux-Windows közül lehetett választani indításkor hogy melyik rendszer induljon.

Jelenleg semmit nem veszek belőle észre,hogy lenne rajta Linux,csak a BOOT menüben látom,hogy az a 2.,illetve az előző hozzászólásomban linkelt képen látszik hogy ott van a C-n valami maradéka.

2017. okt. 20. 13:54
 16/20 A kérdező kommentje:

Amit én észre veszek,hogy ha töredezettség mentesíteni akarok,akkor azt nem tudom tökéletesen meg tenni mivel a C meghajtóm (Kb középső szektorainál kezdődik egy file amit nem lehet sem át helyezni,se látni de be linkeltem már azt a képet).

Illetve mikor a gépet el indítom sem lehet választani hogy melyik rendszer induljon amutómatikusan töltődik be a Windows.

2017. okt. 20. 13:58
 17/20 A kérdező kommentje:

Végezetül:

Hogyan tudom a mozdíthatatlan (feltételezhetően linuxos) fájlokat el távolítani a C-ről, anélkül hogy az egészet formáznám?

2017. okt. 20. 14:34
 18/20 anonim ***** válasza:
Ez mind a Windows része, amit mutattál. Frissítéskor jönnek létre, Lemezkarbantartó által törölhetők, ami nem, azt meg ne bolygasd.
2017. okt. 20. 18:27
 19/20 CspCsj ***** válasza:

Ha nem indul a Linux, akkor valószínűleg nincs mit törölni. (legfeljebb az indító-menüből)

A mozdíthatatlan fájl az szerintem a lapozófájl (swap) lesz.

A Defraggler konkrét fájlok helyét is meg tudja mutatni, illetve ha ráklikkelsz adott blokk kockájára, akkor kiírja milyen fájlok vannak ott.

[link]

2017. okt. 20. 18:43
 20/20 Tom Benko ***** válasza:
Úgy tűnik, legegyszerűbb mégis egy totális reinstall. Fontos cuccok backup, telepítőlemezről full újraparticionálás, bootmanagerrel, és rekonfig.
2017. okt. 22. 18:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!