Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Ubuntu Linux-ot el lehet-e...

Ubuntu Linux-ot el lehet-e távolítani úgy, hogy mindenképpen a Windows XP-t vagy más operációs rendszert telepíteni lehessen?

Figyelt kérdés

Kérdésem bővebben:

Lehet-e azt megoldani, hogy a linux rendszer ne védje semennyire a saját fájljait, hogy az ne akadályozza meg pl. a Windows XP telepítését és ne legyen hiába törlés, s arra a merevlemezre megengedje pl. a Windows XP telepítését?

Sajnos még nem sikerült telepítenem a Windows XP-t. A korábbi Windows Xp telepítési sikertelensége miatt a számítógépemre az Ubuntu Linux-ot telepjtettem, hogy kipróbáljam vajon jobb-e, mint a Windows XP, de tapasztaltam, hogy nem jobb.

Nem kellett volna telepítenem a gépemre az Ubuntu-t, hanem helyette a Windows Xp-t kellett volna újra megpróbáljam akkoriban, de akkoriban nem tudtam: a CD betétele után újraindítás vagy a CD betétele után újraindítás és F8 billenytyű megnyomása.

Én akkoriban a csökkentett módban megjelenő ablakban a Windows XP telepítő CD mappáját megnyitva a Setup.exe fájlt választottam, s ebben választottam "A Windows XP telepítése" ikont. Egyszerűen nem kellett volna megtegyem így a sikertelen telepítést. Bár újraindítással kellet volna kezdjem, miután az XP telepítő CD-t betettem a meghajtóba.

Egy Linux-hoz értő barátom ajánlotta, hogy töröljem a Linux partíciókat. Ez a barátom írt útmutatót a partíciók törléséhez. Követtem az útmutatásait, s sikerült. Ezt a programot, a "Partition Editor"-t az Ubuntu Linux telepítő CD öt menüje közül az elsőben, "Az Ubuntu kipróbálása a számítógép módosítása nélkül" menüre kattintás után megjelenő Ubuntu-asztal bal felső fejlécén található System menü Administration menüjében találtam meg. Ebben a programban fel voltak sorolva a partíciók, s egyenként mindegyikre jobb egérklikkel rákattintva a "Delete" parancsot választottam, ezután az alsó részre került, majd még egyszer rákattintva a törlési folyamatot jelző kis ablakban az Apply gombot nyomtam meg. Egyedül egy megmaradt meg, az "unallocated" nevű (a Partition, meg a System menük alatt), 76,69 GB-ot mutatva, végül kiléptem a programból.

Ezután az asztalon jobb felső sarokban levő kulcsos gombra kattintottam, s belőle a Shut Down-t választottam, s kíváncsiságból végül megnyomtam a hardveren a kicsi fényes gombot (az újraindítás gombját), s megnéztem, hogy valóban az Ubuntu-asztal végleg nem jelenik-e meg, hogy így megtudjam, valóban törölte-e a partíciókat.

Az újraindítás után egy parancssoros ablak jelent meg fekete háttérben, amelyen az alábbiak voltak írva:

PRI. MASTER DISK HDD S.M.A.R.T. CAPABILITY ... ENABLED

PCI DEVICE LISTING ...

BUS NO. DEVICE NO. FUNC NO. VENDOR DEVICE CLASS DEVICE CLASS IRQ

ezután választóvonal, majd nyolc számsorrend egymás alatt, melyek közül az elsőt és az utolsót írtam ide:

0 2 5 1039 5513 0101 IDE CNTRLR 14

..........................................................................

1 0 0 10DE 0322 0300 DISPLAY CNTRLR 10

ACPI CONTROLLER 9

UPDATING ESCD ...SUCCESS

VERIFYING DMI POOL DATA .....

BOOT FROM CD:

GRUB LOADING STAGE 1.5.

GRUB LOADING, PLEASE WAIT ...

ERROR 22

Végül kikapcsoltam a számítógépet, s vártam néhány percet, majd bekapcsoltam, betettem a Windows XP telepítő CD-t, megnyomtan a hardveren az újraindítás gombot, de a fenti parancssoros képernyő jelent meg megint. Lehet, hogy sérült, vagy nem akarja elindítani a Windows XP telepítő CD a telepítést.

Az Ubuntu esetében nem volt ilyen probléma, mert a telepítés során az Ubuntu törölte a Windows-ot, s telepítette helyébe őmagát. Ehhez hasonló kellene legyen a Windows XP is.: hogy törölje a Linux-ot, s telepítse magát helyébe.

Olvastam a neten a sérült vagy hiányzó Boot.ini fájllal kapcsolatos cikkeket is, pl.:

[link]

[link]

Ha a másolt Windows XP telepítő CD-ről nem indul el a Windows XP üdvözlő képernyője, amelyeken több ikon van, akkor nem tudnám kijavítani ezt a Boot.ini fájlt, ha tényleg ez az ok. Vagy lehet más oka is. Ha eredeti Windows XP telepítő CD-m volna, akkor ez nem történt volna meg?

2009. jún. 5. 17:29
 1/2 anonim ***** válasza:

Tölcsél le egy windowst és csinálj egy telepítő lemezt ami nagyon egyszerü!Általában iso formátumban van majd ezután ird ki!Én úgy szoktam hogy neroval írom és a nyitás gombra megyek majd kiválasztom az iso fájlt és már írja is!A lemez mikor kész van és beteszed a gépbe sajátmagátol indul!

Telepítés előtt állítsd be úgy a gépet hogy cd röl bútoljon!

Majd indicsd ujra a gépet a telepítő lemezröl formázd le a merevlemezt és máris telepítheted a windows!

Én valahogy így csináltam mert én is kiprobáltam a linuxot nekem tetszet azóta linuxot is telepítettem a gépemre és néha azt indítom (egyre töbször)

2009. jún. 5. 18:02
 2/2 A kérdező kommentje:

El lehet távolítani.

Van 100%-osan biztos megoldás arra is, ha valaki az Ubuntu Linux-ot - akár tudatlanul - az egész lemezt felhasználva telepítette, a Windows XP-t pedig így teljesen törölte. Először az Ubuntu Linux telepítő CD-n a "System" ("Rendszer") "Administration" ("Adminisztráció") menüjében választani kell a "Partition Editor”, "Partitioning" vagy "GParted" nevű programot, majd a partíciót jobb klikkel rákattinva törölni kell, nyomni kell "Apply" (Alkalmazás") gombot. Ezután a Terminálban be kell gépelni a „sudo apt-get install ms-sys” parancsot (a Linux-partíciók eltávolításához) (ha hibát jelez a Terminál, akkor az ms-sys csomagot - pl. ms-sys_2.1.0-1_i386.deb – le kell tölteni az internetről), majd kell gépelni a „sudo ms-sys -m /dev/sda” parancsot (a bootolás helyreállításához). Ezután már lehet telepíteni - legalábbis eleinte - eredeti telepítő CD-ről Windows XP-t.

Ha valaki az Ubuntu Linux-ot a Windows XP mellé, vagyis a Total Commander-ben megnyitott Ubuntu telepítő CD-n található „Wubi” ikonról telepítette, akkor eltávolítása nagyon könnyű. Ezt a „Programok telepítése és eltávolítása” ikonban kell megtenni. Ezután a „boot.ini” fájlt kell felülírni, azért, hogy a kétféle rendszerindító menüs képernyő többé ne jelenjék meg. Ahhoz, hogy a „boot.ini” fájlt a legkönnyebben meg lehessen keresni, e fájlhoz hozzá lehessen férni, be kell tenni az Ubuntu telepítő CD-t, majd a „Places” („Helyek”) menüben meg kell keresni azt a partíciót, amelyre a „WINDOWS” mappa van telepítve, s ebben megtaláható a „boot.ini” fájl.

A „boot.ini” fájl felülírásakor az alábbi kell legyen:

[boot loader]

timeout=30

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional - magyar" /noexecute=optin /fastdetect

2009. júl. 16. 00:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!