Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Tippek nas-szerverhez?

Tippek nas-szerverhez?

Figyelt kérdés

Egy nas szervet szeretnék a házba, és mivel nem kell egy erős rendszernek lennie, így egy ilyen konfigot használnék:

asus p5k ws alaplap (2 db integrált gigabites lan, esata port, stb)

Intel core2 Quad Q6600 processzor(4 mag,2.4 GHz(overclock lehetséges[később leírom miért] de szerintem nem szükséges))

2 GB DDR2 ram (800 MHz, 2x1 gb kit)

mivel az alaplapon nincs integrált video kimenet,(nem tudom hogy a processzorba van e videoprocesszor) így: MSI nx8400gs-td512e videokártya(512 MB DDR2 vram,64 bit, stb...)

WD Caviar WD2500BB háttértár(2 mb cache :/,7200 rpm, ATA-100 Interface)

és ennyi ami kéznél van... az oc-rol: egy vízhűtésem van amit még használtan vettem anno és csak 775 ös processzorra tudom rárakni(nincs meg a többi féle izé ami kell)

kell még egy táp, és ennyi, ill egy jobb hdd talán egy ssd, jelenleg értelmetlen a gigabites lan e mellé a hard drive mellé, 1: ide foglalat, 2: 100 mb/s adatátvitel, a latency ről meg ilyesmiről ne is beszéljünk. az egész házban cat5e kábelek vannak ill gigabites router. a szervert többen is használni fogják egyszerre, 20/30 mb/s bitrátás filmek nézésére, szóval kell a jobb harddrive :/, a kérdés: a videokártyának kell a legtöbb power, a manuálban meglepő modon 350+watt ot írnak a stabil működéshez, merjek ennél lejjebb menni, vagy feljebb kellene? a cpu-nak max 100 watt kell, a többi komponenssel együtt is a 350 watt bol megmarad 150 legalább annyi meg szerintem nem kell ennek a kártyának, arra gondoltam hogy kb 200-250 watt körül már el lenne a gép, szerintetek? ill milyen os lenne a legjobb? egyéb szoftveres tippet is elfogadok ha van valami :D

2017. okt. 17. 02:53
 1/5 anonim ***** válasza:

Leírom az én konfigomat, és hasonlísd össze:

Asrock C70M1 alaplap, integrált procival ( [link] )

2 GB DDR3 RAM

3TB Toshiba merevlemezek (legolcsóbbak, idáig nem ment

tönkre egy sem, pedig van 12 db összesen)

12V-os DC-ATX átalakító, valamint stabil 12V-os adapter

(ami nálam keresztül megy egy szünetmentes áramkörön)

Nos ez 50W alatt van. Sebességre LAN-on keresztül megvan

a 80-100 mbyte/sec. Windows 2016 Server (Standard) van

rajta.

Visszatérve a tiedre, ez bőven felül van a NAS kategórián.

Nem kell hatalmas táp, videokártya nem fogja enni, ha

nincs terhelve, illetve a procit sem fogja az átvitel

terhelni. 100 mbites átvitel igencsak gyengének tűnik.

Szoftvernek pedig linuxot javasolok, simán be lehet lőni,

és normális teljesítményt nyújt (persze rakhatsz fel WS

2016-ot is, nekem cég miatt ez legális, már ha ez neked

fontos).

2017. okt. 17. 03:08
 2/5 anonim ***** válasza:

Ezen kivul a Plex mediaszervert ajanlom, rendbeszedi a katalogusodat, boritokepekkel, mindennel.

Hogyha videokodolni is kell a gepnek, akkor lehet hogy meghajtja a VGA-t is. De egy jo minosegu 350W-os elbirja plusz merevlemezekkel is.

2017. okt. 17. 03:54
 3/5 A kérdező kommentje:
köszi a válaszokat... végül került bele gy 240 gb os ssd, és egy 3 tb-os hdd, az ide-s mittom én mit meg eladom vagy idk :P kicsit overkill, de ez van itthon és költeni nem akarok rá, hiába olcsó lenne pár régi gyenge alkatrész..... nem akarom hogy ezek porosodjanak :P, egyébként mivel kicsit overkill a gép így nem félek attól hogy a windows túl sokat használna fel, és van is 2012 windows server kódom így azt fogom használni :D utána néztem a Plex mediaszerver-nek és jól néz ki, tetszik... de most alvás, ha érdekel mi lett a vége holnap este írok ide még egy kommentet :D ment a zöld :D
2017. okt. 17. 04:45
 4/5 A kérdező kommentje:
a szerver megy... a másolás is megvan (nagyrészt)... az adat átvitel a a switch em miatt 100 mb/s max/gép, viszont van 2 gigabites port így az input alapján 10 gép mehet egyszerre 100 mb/s-en, (ha nem kell kódolást csinálnia a gépnek, az azért megeszi, internetem miatt, pontosabban a max 50mb/s es feltöltésem miatt nem hiszem hogy 1 embernél több is tudja használni házon kívül, de ez belefér :P, windows server 2012 standard fon fut az egész, elég stabil, eddig, kb 1 és fél tera foglalt eddig, és még van egy harddrive-om amit át kell másoljak :P... végül 350 watt os táp került bele. még egyszer köszi a válaszokat :D
2017. okt. 18. 04:05
 5/5 anonim ***** válasza:
Szuper, kosz az updatet!
2017. okt. 18. 04:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!