Irodai hálózaton miért nem tudnak a gépek csatlakozni a szerverhez?
Van egy irodai hálózat ami a következőképpen épül fel:
-Irodai szerver gép (192.168.0.1 es fix ipvel)
-4 kliens (192.168.0.21,22,23,24 es fix ipkkel)
-Az szerveren van egyedül internet ami egy thome-os modem/router (DHCP módban) csodaeszközből érkezik egy switchbe, majd onnan a szerverbe.
-A fent említett switchhez csatlakozik még kettő további switch, amikhez a kliensek, meg egyéb eszközök
A problémám pedig a következő:
Ha áramtalanítás után kapcsolom be a gépeket, eszközöket (tehát a routert és a switcheket is) zsákbamacska hogy működik-e. Közel egy órát el szoktam vele szórakozni, mire sikerül működőképesen beindítani.
Amikor nem működik akkor a szerveren nincsen internet (jobb alsó sarokban a tálcán 'Hálózat 2, nincs internet" üzenetet kapom, amikor pedig van internet és működik minden akkor "Hálózat 3, internetelérés), a kliensek pedig nem tudnak csatlakozni az adatbázishoz ami szerveren van azzal az indokkal, hogy a 192.168.0.1 es IP-n nem találnak semmit.
Aztán sok újraindítgatás után egyszercsak minden működik, análkül hogy bármit is állítottam volna valamin.
Amit viszont megfigyeltem, hogy az eszközök bekapcsolásának sorrendje az ami számít. De a helyes sorrendet még nem tudtam megfigyelni.
Jelenleg az a megoldás, hogy nem kapcsolom ki a szervert, és nem áramtalanítunk, de ez nem lehet ennyire macerás...
Van valakinek valami ötlete mi lehet a hiba?
Remélem részletesen leírtam, ha mégsem, igyekszem pótolni :)
Köszönöm a választ.
Azt esetleg nem tudod véletlenül, hogy miért van ez, illetve nem-e lehet valami beállítással (akár a routeren aká gépen) ezt elkerülni? Úgy értem, hogy ki tudjam kapcsolni legalább a szervert, ne menjen nonstop...
Nehéz megmondani szerintem, ehhez látni kéne a setupot.
Pl. hirtelenjében nem értem miért van a router és a szerver között switch, ha szerveren kell csak net és több hálókártya van rajta (én akkor router->szerver hálókártya 1 illetve szerver hálókártya 2 -> switch(ek) -> kliensek setupra gondolnék)
Remélem nem te vagy az iroda informatikusa?
Ebben az esetben javaslom a nyílvános szeppukut.
Ellenkező esetben csak 1 kérdés: muszáj volt a szervert a router IPjére állítani????
Hálózat 2? hálózat 3? Hány hálókártyát bűvöltél bele???
Nem nem én vagyok az informatikus, én nemrég kezdtem itt dolgozni, és hát ez így volt mikor idejöttem, de gondoltam ez nem biztos hogy így a legjob...
mellesleg a router ipje 192.168.0.100
aktuális még a szeppuku?
Nem, a szeppukut visszavonom, az a rendszergazdinak jár, ha nem képes megoldani a problémát.
A szervert névre, vagy IP-re keresik a gépek?
Érdemes betenni a szervert a hosts táblába
Amúgy pont a 0.100-as router a "probléma". Mivel nem ezt használják a gépek, így a win saját hálózat felderítésére van bízva, mikor találnak egymásra.
A szerveren is jó volna megszüntetni a kamu hálózati kapcsolatokat.
Hogy meg tudná-e csinálni az jó kérdés, de hogy nem akarja az biztos. Akárhányszor volt kint és említettem neki a dolgot azt mondta hogy le kéne cserélni újra a hálózati eszközöket, ad rá árajánlatot. Persze... Amúgy kb minden új, max 1-2 évesek... Na mindegy
Ha jol gondolom IP-re keresnek a gépek, azt host táblás dolgot meg nem is értem, egyszerű mezei felhasználó vagyok...
Routernél pedig nem tudom állítani az IP-t? Vagyis az otthoniét tudom... mire lenne érdemes állítani, ha persze érdemes egyáltalán...
A kamu hálózatok törlésével pedig nem vész el minden beállítás?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!