Érdemes elmenni valamilyen IT képzésre manapság?
IT suliba jártam, de már rég volt, sokmindenre nem emlékszem. Viszont hallottam hogy szakemberhiány van Magyarországon.
Ha elmegyek egy OKJ-s valamilyen képzésre, mekkora eséllyel találok munkát?
31/f
De azon belül sem mindegy hogy milyen szakképesítés.
Ez a szakemberhiány meg nagyon fel van fújva, mindenből szinte hiány van ami nem eléggé telített.
Az informatikán belül pedig inkább a jó programozókból van hiány, ahhoz meg elszántság kell, kitartás és önképzés, ezek mellett fejlődni kell és kegyetlen nehéz.
Szóval nem az OKJ-s emberekből van hiány hanem aki képes újat mutatni, és többet tud mint a többi.(azaz nem egy X+1. rendszergazda)
"IT suliba jártam"
Mármint milyenbe?
"Viszont hallottam hogy szakemberhiány van Magyarországon."
Ezt a média által felfújt dolgot ne vedd készpénznek.
Némileg van igény szakemberre, de nem olyan kvalitású és nem olyan mértékben mint azt a szenzációhajhász cikkek állítják.
"Ha elmegyek egy OKJ-s valamilyen képzésre, mekkora eséllyel találok munkát?"
Önmagában az OKJ képzés csak arra jó, hogy egy-egy szakma alapjaira ráláss. Informatikában - akár üzemeltetés (~rendszergazda) akár fejlesztés (~programozó) irányvonalát választod - igen lényeges, hogy önmagadtól gyakorolj, olvass utána - pláne mivel ezen képzések lassabban követik a szakma fejlődését.
"Mármint milyenbe"
Ahol az alapokat megtanultam sokmindent illetően, de ennél többet sajnos nem.
De van rálátásom a dolgokra. Viszont soha nem dolgoztam a szakmában.
Mit gondoltok azokról a képzésekről amiknek elég borsos a tandíjuk (kevesebb mint 1 éves képzés)? Ilyen több százezres. Ha én is odateszem magam, elég jól kiokítanak?
De mondok egy irányvonalat, amin érdemes elindulni: tegyük fel, rendszergazda vagy (szimpla OKJ-s minősítéssel meg némi autodidakta tanulással). Vannak cégspecifikus rendszermérnöki képzések, amelyekkel egy-egy adott vállalat termékeit ismerheted meg behatóbban.
Ilyeneket szervez a Microsoft (Windows server, és a köré épített rendszerek), a Cisco (switchek, routerek), a VMWare (virtualizáció), a RedHat (Redhat Enterprise Linux), stb... aminek végén vizsgát teszel és tanúsítványt kapsz.
Egy Microsoftos képzéssel jobban elhelyezkedhetsz nagyobb vállalatoknál (ahol jobban kihasználják az Active Directory előnyeit). Egy VMWare-es képzés jól jön egy hostinggal foglalkozó cégnél. Egy Cisco minősítés jóljön egy telekommunikációs vállalatnál, stb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!