Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » A Mobil telefon szolgáltatók...

A Mobil telefon szolgáltatók által árúsított, telefonokat, miért hívják úgy, hogy kártya függő vagy kártya független?

Figyelt kérdés
Holott a solgálató független, vagy szolgálató függő lenne a helyes kifelyezés. Ugyanis az adott szolgálatónál vett mobil telefon, ugyan azon szolgálató más sim kártyáját elfogadja a "kártya füügő" telefon. Akkor miért is kártya függő, és miért nem szolgálató függőnek hívják? Ti értitek miről írok, és mit kérdezek? Egyáltalán a mobil szolgáltatók még mindig minek árúsítanak szolgálató függős mobilokat?

2017. szept. 12. 09:07
 1/6 anonim ***** válasza:
70%

Ertem, mire gondolsz. En azt nem ertem, hogy minek kell vedeni pl. a tuzet meg az arvizet?

:/

2017. szept. 12. 10:02
 2/6 anonim ***** válasza:

Simán csak egyszerűsített kifejezések ezek, szerintem.

A kártyafüggetlen annyit jelent(ene), hogy a kártya független a szolgáltatótól, a kártyafüggőnél meg a kártya függ a szolgáltatótól.

Az árvízvédelemnél meg feloldom neked a nagy titkot, szerintem az meg árvíz elleni védelem, de mert a kifejezéseket rövidítjük, ezért alakult így.

Az "Alig várom hogy leülhessek" kifejezésnél és azt gondolná az ember, hogy "nem várom" mert az alig ugye annyit jelentene, hogy "épp hogy csak", de ott is történt egy egyszerűsítés az "Alig bírom kivárni hogy leülhessek kifejezésből".

Már csak azt nem értem, hogy ez miért nem nyelvtani kategória és miért számtech.

2017. szept. 12. 16:37
 3/6 tabaki ***** válasza:
Én meg azt nem, hogy miféle „helyes kifelyezést” kér számon máson bárki, aki így ír.
2017. szept. 12. 18:24
 4/6 A kérdező kommentje:
Kedves 3-as válasz író! A kártya függő szó azt jeleti, hogy csak azt a kártyát fogadja el az adott Mobil Telefon készülék, amelyett a Mobil Telefon vásárláskor, a Mobil Telefon mellé adnak sim kártyát. Magyarán a Sim kártyát és a mobil telefont társitják egymással, sim kártya szám és mobil telefon IMEI számok alapján. Na már most, vagyis jelenelg nincs ilyen egyetlen hazai szolgálatónál sem. Amit az előbb le írtam. Vagyis nem párosítják össze a sim kártyát és a mobil telefon készüléket, azonosítojuk alapján. Ez nem is volt soha, és jeleneg sincs igy. Mert a kártya függő szó azt jelenti szó szerint, hogy a Mobil telefon az IMEI szám, és a sim kártya is a sim kártya szám alapján társítva vannak egymással. Ezt nevezzük kártya függőnek! Ilyen jelegű kártya függésről szó sincs jelenleg. Ugyanis magyarországon a 3 hazai mobil szolgálatók maximum csak szolgálató függő mobil telefon készüléket adnak el. Ez jelenleg is így van! Hogy mit jelent az utobb le írt mondatom? Jogos kérdés! Csaupán annyit jelent a Mobil szolgálató függő Mobil telefon, hogy csak az adott szolgálató sim kártyáját fogadja el. Például, ha én a Magyar Telekom Nyrt.-nél veszek Mobil telefont, akkor csak a Magyar Telekom Nyrt. sim kártyáját fogadja el a mobil telefon! De és itt jön a DE! Ha én az előbbi példában le írt szolgálatónal vagyis a Magyar Telekomnál veszek egy Mobil telefont és sim kártyát. Akkor abban az esetben, a Magyar Telekom Nyrt. nem párosítja össze a Mobil Telefont és a Sim kártyát. Ami azt jelnti hogy a Mobil Telefonnal egy időben vett Magyar Telekom Nyrt. Sim kártyáját ki cserélehetem egy másik Magyar Telekom sim kártyájára. Vagyis ugyan azon szolgálató más és más sim kártyát cserélehtem a Mobil telefonomban, mert nem kártya függő hanem szolgálató függő. Remélem érted, az én dilemámat.
2017. szept. 13. 08:53
 5/6 tabaki ***** válasza:
75%

Én pontosan értem a te problémádat, de azt a békát sajnos le kell nyelned, hogy a közgondolkodás nem mindig követi a te precíz logikádat, és nem feltétlenül néz a jelenségek mögé, akkor sem, ha csak egy arasszal kéne tovább vizsgálódnia. Mivel a SIM-kártya tartalmazza, hogy melyik szolgáltatóhoz kapcsolódol, egyszerűen így okoskodik: A „kártyafüggő” telefon használhatósága azon múlik, hogy milyen kártyát raksz bele, a „kártyafüggetlen” pedig akármelyikkel működik. Mondhatod, hogy ez egy kissé kifordított látásmód, de az emberi megközelítéstől általában nem idegen, hogy a jelenségeket az észlelésük alapján írja le. Az, hogy „felkel a Nap”, vagy „ránk borul az éjszaka” szintén hasonlóan súlyos melléfogás, hiszen nyilvánvaló, hogy sem a Nap, sem az éjszaka nem akciózik, hanem a Föld forgása okán mi tekeredünk át egy más perspektívába, illetve az árnyékos oldalra -- a dolog ettől még egészen kezelhető, és némely megszállottakon kívül nem is talál benne kívánnivalót senki. Az pedig hogy a „kártyafüggésnek” az egy bizonyos kártyapéldányhoz kötöttség, vagy a kártya által meghatározott szolgáltatóhoz kötöttség az értelme, az nem vita tárgya, hanem megállapodás kérdése. A közvélemény másként döntött, mint te, de én ebben akkor sem látok elítélni valót, ha te másképpen érzed is helyesnek.

A dologhoz tartozik, hogy vannak kifejezések, amelyektől a tudományos pontosságra törekvő elme irtózik. Fajelmélet: Micsoda ostobaság, az embernek legfeljebb alfajai, fajtaváltozatai léteznek, ráadásul a rosszízű kifejezés igencsak nemkívánatos továbbgondolásokra ad lehetőséget. Teknősbéka: A teknőcök hüllők, semmi közük a kétéltű békákhoz. Ezeknek a szavaknak az eredete azonban azokra az időkre nyúlik vissza, amikor még a mai szőrszálhasogató megkülönböztetés nem létezett. A „faj” csak annyit tett, mint a ma általános (nem tudományos) értelemben értelemben használt „fajta”: Néger faj = negroid embertípus, teknősbéka = békához hasonló küllemű és életmódú, de teknőszerű héjat viselő állat. A tudománytalanság ellenére mégis mindenki tudja, miről van szó. Természetesen megteheted, hogy a pongyola kifejezések helyett a helyesebbnek ítéltet használd, így semmi akadálya, hogy te személy szerint ragaszkodj a nehézkesebb, de pontosabbnak talált „szolgáltató-függő” meghatározáshoz.

Arany János: A REGGEL

Természetrajz*

Földünk mind hegyesebb szög alatt fordítja keletnek

A pontot, hol az én pusztai kis lakom áll.

Szőke világát már az égen terjeszti előre

A Nap s jelzi mikép fordulok arrafelé.

Majd pirosabb színt vált, megtörvén fénye a földi

Fennlebegő párák ködszerü cseppjeiben;

És, mint nagy gömböt, veti a horizonra csalárdúl

A levegő-réteg vérpirosan hüvelyét.**

Ez még nem nap - ihol szemmel nézhetni beléje;

Ám, ha derékszög alatt dől zenithemre a fény:

Égő gáztakarója körét meglátom a Napnak,

Mely a mi Földünknél (szám ide!)-szorta nagyobb;

Hogy kicsinek látszik, nagy távolléte okozza,

Oly keskeny szög alatt éri sugára szemem.

Már körül a gyárak kéményeiből viszi nagy fel

Könnyü korom-terhét a nekifűlt levegő.

Vas sinen a gőzgép nagy terhet vonva közelget,

Mert a súrlódás nem köti meg kerekét.

Mily szép most minden, kezdik kilehelni a fák is

Élenyöket, - s széngázt színi be lombjaikon.

A levegő-réteg, mely Földünket beborítja,

Kékszínű tömegén játszva eget mutogat.

Ah de mi ez? Hőség megritkította köröttem

A levegőt s felszáll, váltja rohanva hideg.

Képződnek szaporán s gyülekeznek vizi parányok

S összeverődve, legitt földre csapódnak alá.

Testem is a hőanyt likacsin már veszteni kezdi,

Adieu természet! Vissza lakomba megyek.

(1881)

* Gáncsolják a költőket, hogy a természetet még mindig a régi

tudatlan módon írják le, nem úgy, mint a tudomány haladása

kívánná. Ehol egy kísérlet. -- A. J.

** Hiba, mert a Napnak nincs hüvelye. -- A. J.

2017. szept. 13. 11:48
 6/6 tabaki ***** válasza:
Bizonyára nagy oka volt a lepontozásoknak, kár, hogy magyarázatra már megint nem futotta.
2017. szept. 14. 11:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!