Windows partíció felosztás, mit ajánlotok?
#8 Hominida, azt ugye nem gondoltad komolyan „SSD sem feltétlenül teszi gyorsabbá a gépet”. Pedig pont ettől az egyetlen hardware cserétől lesz igazán gyors, még egy átlagos gép is. Már többet bírnak, mint egy hdd:
De bizony, komolyan gondoltam. A gép sebességét elsősorban a processzor, a memóriabusz és a RAM sebessége határozza meg. A háttértárat a programok nagy része csak időnként használja, mindenekelőtt a program indítása után. Ideértve a lapozófájlt is. Az új Windowsokról is sokan azt mondogatták állandóan, hogy milyen gyorsan elindul. Nekem ennél azért fontosabb, hogy milyen gyorsan fut.
De ez nem puszta filozofálás. Nekem kicsit régi gépem van, és arra gondoltam, hogy teszek bele egy SSD-t, legalább az a tetű lassú Comodo meggyorsulna tőle. Elkezdtem figyelni az erőforrás-diagramokat, és kiábrándító volt az eredmény. A processzor húzza meg a határt, nem az I/O forgalom. Még azt az istenverte registryt sem tudnám sokkal gyorsabban kezeltetni, hiszen azt is puffereli a rendszer, pedig arra nagyon ráférne a gyorsítás.
Természetesen van sok olyan program is, amelyek gyakran nyúlnak a háttértárhoz, ott nyilván dob az eredményeken annak meggyorsítása. De ahogy a több magos processzor is kihasználatlan marad a programok NAGY részének használata során – bizony ám –, a háttértár sebessége sem érvényesülhet annyira, ahogy remélnénk. Az SSD ultraszupersége kicsit városi legendának vehető, mert a felhasználókat megtéveszti az, ha a program látványosan gyorsabban indul el.
Én SSD-ről (SATA 1-es SSD, mai szemmel egy lassú dög) HDD-re való visszatérés után néztem nagyot, hogy ezzel a használhatatlan szarral éltem együtt tizensok éven át? Pedig 7200-as HDD volt, de én még alkatrészt nem utáltam annyira. kerregett, melegedett, és LASSÚ volt.
Nem tudom, Hominida milyen gép alá rakott SSD-t, én még nem láttam olyat, ami ne lett volna látványosan gyorsabb, gördülékenyebb attól, hogy SSD került a rendszer alá.
Indítsd el a feladatkezelőt, állítsd be, hogy mutassa a laphibákat (mindegyik egy lapozófájl-hozzáférés, vagyis inkább 2, mert egy lapot ki kell írni, egyet be kell olvasni), aztán mondd, hogy csak néha kell a merevlemezhez nyúlni.
Engem, mint felhasználót meg nem "megtéveszt", hogy gyorsabban indulnak a programok, hanem alapvető elvárás számomra, hogy ha szeretnék valamit csinálni a gépen, akkor azt azonnal szeretném csinálni, nem várni, amíg vándorútra indul az író/olvasó fej, keresztül a végtelen adatmezőkön, barátságokat köt, ellenségeket győz le, beledobja a gyűrűt a vulkánba stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!