Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Miért csak a Linux lemezt...

Dj.N4tk0 kérdése:

Miért csak a Linux lemezt Bootolja be?

Figyelt kérdés

Vettem egy Toshiba Satellite l50-c-116 laptopot.

Vadonat új.Operációs rendszer nélküli.

Próbáltam már USB-n keresztül is Windows-t,MAC OS X-t,

de csak a Linux lemezeket hajlandó be bootolni.

Mi lehet a baj?

2015. dec. 31. 00:04
 1/6 anonim ***** válasza:
Támogatja az usb-s bootolást, beállítottad a boot sorrendnél, hogy az usb-ről bootoljon?? Ha nem akarod a biosban beállítani a boot sorrendet, akkor van egy olyan billentyű amelynek megnyomására ki lehet választani az indítandó adathordozót
2015. dec. 31. 09:19
 2/6 A kérdező kommentje:

Az éjszaka nagy nehez rájöttem......

Az UEFI-t kellett átállítani vlamai másra.Asszem CSR vagy mi a neve.Így már mást is hajlandó volt be bootolni.

Betettem a Iboot lemezt,gondoltam felelpítem a MAC OS X-et.

Nem jött össze.

Azóta meg a Windows-on kívül mást nem akar be bootloni.

Kikészít ez a laptop. XD

Mi a farncot csinál pontosan ez az Iboot lemez? :O

2015. dec. 31. 10:26
 3/6 anonim ***** válasza:

Az iBoot-ot csak akkor használd, ha a Mac OSX-et akarod ráerőszakolni. Én nem javaslom.

Nem igazán világos, hogy mit szeretnél rátelepíteni. Ugyanis az UEFI miatt ettől függ a konkrét metódus. Először csak Linux működött, most csak Windows, de egyik sem jó? Ha mindkettő kell, akkor külön-külön nézz utána, melyikhez milyen UEFI beállítás szükséges.

2015. dec. 31. 11:26
 4/6 Tom Benko ***** válasza:

A UEFI a modern eljárás bootolásra. Kell neki egy boot-partíció, amin a boot shell található, ez adja meg a betöltendő OS-t. (A szép a dologban: a UEFI-t a MS erősen támogatta, és jelenleg a Wines telepítők kezelik a legkörülményesebben...) A lényege, hogy a telepítő médiának GPT partíciós táblája kell legyen, ugyanígy a telepített rendszernek is GPT-nek kell lennie. Ugyan megoldható UEFI alól a MBR bootolás is, de nem igazán célszerű. Némi infó az UEFI-ről: [link]

A Linux install CD esetén a megoldás, hogy van egy EFI partíció az UEFI alaplapoknak, az újabb gépekben ugyanis ez a default, és ugyanezért ritkán vannak MBR formázva, ezért nem olvassa be a legacy-ra állított BIOS. Én azt javaslom, használj UEFI-t.

2016. jan. 1. 02:38
 5/6 anonim ***** válasza:

OSX-el ne bohóckodjál ennél a gépnél, mert az nem erre készült. Nem fog rajta működni vagy csak komoly bugokkal.

Macnél ahol már elég régen EFI-t használnak, ott eleve nem is jó a sima live USB, ott van külön Mac-hez való program ami elkészíti a live USB-t. Nekem csak az működött rendesen. Ott eleve telepíteni kellett a rEFIt-t ami kezeli a boot lemezeket.

Linux live usb-t UEFI-hez megint valami más megoldással kell csinálni. Linux-os leírás elég sok van, viszont windows-ost én nem találtam még.

Ha a win jól megy rajta, akkor maradj annál.

2016. jan. 1. 12:30
 6/6 Tom Benko ***** válasza:
@5: ArchLinux installere UEFIvel röhögve indul.
2016. jan. 3. 03:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!