Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Helyes a tippem, miszerint...

Helyes a tippem, miszerint hardveres gonddal küzdök?

Figyelt kérdés

Üdv mindenkinek kedves lakók!

Nagy az én problémám. 2 éve tulajdonomban van egy Lenovo G580AH típusú laptop. Nem csúcskategóriás teljesítményű de korrekt, kielégítő. A specifikációk részleteibe nem bocsátkoznék, mivel ebből a tekintetből úgy vélem, hogy irreleváns. Ami mégis fontos, hogy 8 giga RAM és egy 1 TB-os merevlemez dolgozik a gépben, már amikor.

A történetem lényegi része az, hogy néhány hónapja olyat művel, hogy mondjuk pl egy youtube-on megnézek egy videót, megállítom valami miatt, kb 10 pec elteltével visszamentem és folytatnám, de le van fagyva az egész, ezt követően már újra sem indul, nem tölt be a Win. Lemez elő, telepítő nyelvét kiválasztom, de a 'A telepítő indul' feliratról nem mozdul tovább, csak forog a kis karika. Sajnálatos módon úgy sikerült csak megoldanom akkor a problémát, hogy egy Linux Mint-et futtattam lemezről, memóriatesztet is, hibát nem dobott ki. Akkor még feltelepítenem is sikerült a Linux-ot de csak a teljes HDD törlésével. Ezt utána 2 napra még1x el kellett hogy játsszam, azóta bírta, de ez azt jelenti, hogy 3 hetet bírt...jóindulattal 4-et.

A köv eset a napokban történt, elkezdtem nézni egy filmet, amin elaludtam, majd a filmnek vége lett. Egér megmozdít, képernyő megjelenik, de lefagy nem mozdul semmi. Újraindítás, semmi. Lemez elő, természetesen a Win telepítő megint nem indul. Linux elő, betölt lemezről (kb 1-1,5 perc kell neki, nem tudom ez egészséges e lemezről bootolásnál) telepíteném, de miután kiírja a pipákkal, hogy csatlakozik e netre, áramforráshoz stb, kb 5-8 percig gondolkodik mire a következő felületre lép. Rányomok, hogy telepítés (megjegyzem nem enged partíciót létrehozni vagy nem értek hozzá :P) beírom a nevet, jelszót, stb. Folytatás gomb és közli hogy az ext4-es fájlrendszer létrehozása meghiúsult. Ilyet korábban még nem közölt.

Felmerült bennem, hogy vagy RAM vagy HDD hiba, bár ha helyesek az információim, akkor a lemezről futtatott Linux a RAM-ba tölt be, így nagyobb a gyanú a HDD-n.

Próbáltam am Linuxról, ami lemezről fut, egy HDSentinelt futtatni, 0 sikerrel, Win környezetből meg ugye nem tudom.

Kicsit hosszúra sikeredett, elnézést, de remélem lesz aki tud valamilyen építő jellegű (kritikával) tanáccsal szolgálni.

Előre is köszönöm a segítséget!!

2015. márc. 18. 08:54
 1/6 Tengor ***** válasza:

Miért nem sikerült a HDSentinel linuxon futtatni? Letöltöd, futtathatóvá teszed (chmod +x ...) és rootként futtatod (sudo ...)!

Ahogy írod lehet HDD hiba, de akár alaplap is.

2015. márc. 18. 08:57
 2/6 A kérdező kommentje:

Linuxot annyira nem vágom sajnos. A HDSentinel honlapján néztem a Linuxos környezetben való futtatást. Viszont a Linux továbbra is lemezről fut csak. Tegnap este valamilyen root dolgot parancssorból telepített (50 pár mega tárhelyet jelzett), de továbbra sem tudtam sehogysem működésre bírni. Mikor a HDSentinel ikonjára jobb gombbal kattintottam, akkor egyéb programok között van egy ROOT nevű dolog. Az is egy parancssort futtat de az sem csinál semmit a HDSentinel oldalán látható parancsok közül.

Ha alaplap baj akkor más sem menne nem?

2015. márc. 18. 09:09
 3/6 Tengor ***** válasza:
Mivel az alaplap elég összetett, ha valami elromlik az nem feltétlenül jelenti, hogy semmi nem megy. Lehet, hogy csak bizonyos művelet nem megy, lehet hogy csak bizonyos művelet, ha bizonyos bemenetet kap. Nem igazán lehet kiszámolni.
2015. márc. 18. 09:14
 4/6 A kérdező kommentje:
egy bevizsgálás meg gondolom megmondaná mi a gond...csak a számtech üzletekről, szervizekről is hall jót-rosszat az ember :S Én legalábbis - minden előítélet nélkül - a környezetemben minden félét
2015. márc. 18. 09:29
 5/6 Tengor ***** válasza:

Ha alaplapos, akkor nem biztos, hogy megmondja, inkább csak kizárásos alapon: ha minden más jó, akkor marad az alaplap.

Egy szerviznek van ahhoz felszerelése, hogy kitesztelje az alkatrészeket.

Hogy hallasz jót és rosszat az általában mindennel így van. Ott is emberek dolgoznak, nekik is lehet rosszabb napjuk, amikor nem úgy szólnak a vevőhöz, ahogy kellene, sőt néha tévednek is. De melyik szakmában nincs ez így?

Ugyanakkor ha annyira kontár lenne egy szerviz, akkor túl sokáig biztosan nem húzná a piacon, mert nem lenne vevőköre.

2015. márc. 18. 09:36
 6/6 A kérdező kommentje:

Igazság szerint nem is a kommunikációval kapcsolatban hallottam kifogást, hanem számítógép bevizsgálással. Valamit csináltak egy géppel, elkértek 5000 Ft/óra szervizdíjat, kiszámláztak 30.000 Ft-ot és nem volt alkatrészcsere sem. Néhány hétre rá a gép újra gatya volt. Ezt kb 2-3 alkalommal játszották el. Valóságtartalmát nem tudom, azonban abban maximálisan igazad van, hogy bármely szakmáról van is szó...sosem lehet biztos.

Ötleted arra, hogy portable linuxon portable HDSentinelt hogy tudok lefuttatni? Mert továbbra sem találok rá ötletet :)

2015. márc. 18. 11:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!