Erre a gépre milyen Linux-ot ajánlotok?
Intel Pentium M processzor; 1,7 GHz, 1 mag
768 MB RAM
Ati Mobility Radeon 9000, 32 MB-os videókártya
40 GB HDD
Elsőre a Linux Mintre és a Lubuntura gondoltam, de sajnos az Ubuntu alapú operációs rendszerek kernelje nem kompatibilis a processzorral. Most a Fedora felé kezdtem tapogatózni, azt már korábban futtattam a gépen Live CD segítségével, de szerintem a sima Fedora túl nagy lenne ennek a gépnek. Amiről még tudok, hogy megy, az az Open SUSE, ez utóbbi korábban fel is volt telepítve a gépre. (Egész pontosan a 11.4-es verzió.)
Amire ki szeretnék térni, hogy lehetőleg a fényerő működjön, amíg Linux volt a gépen, addig a fényerő szabályzás nem működött, de most már szükség van rá. Wine segítségével pedig szerintem nem lehet szerencsés drivert telepíteni.
A csak böngészésre és videólejátszásra kéne. És lehetőleg könnyen kezelhető legyen, mivel egy kevésbé hozzáértő embernek lesz.
Köszönöm. Bár azt vettem észre, hogy mivel ez a gép az XP-korszakból származik (és az XP önmagában nem tudja állítani a fényerőt), ezért nem a Windows állítja a fényerőt, hanem egy program, ami a géphez volt mellékelve.
Ezekhez linkeket is kérnék. Főleg az utolsóhoz. :-)
Az előbb felsorolt disztrók nem léteznek, viszont én azt tudom javasolni, hogy próbálj ki több félét is. Míg más azt írja, hogy Debiannak meg Mageiának jó a driver támogatottsága, addig nálam a Debiannal recsegnek-ropognak a rendszerhangok, és bár láthatólag fent van a vga driver, nagy képernyőben nem tudok rajta filmet nézni. Mageia telepítéséig el sem jutottam, mert már a legelején meghalt a dolog. Manjaro meg nem tudta frissítani magát, mindig valami hibára hivatkozott. Ettől függetlenül lehet, hogy nálad kiválóan mennek, úgy ahogy nálam pont az ubuntu alapú disztrók váltak be.
.
Szerintem Fedorának nincs egyáltalán nagy gépigénye, de persze ez attól függ, hogy milyen asztali környezettel telepíted. Mert ha mondjuk KDE felülettel rakod fel, akkor hatalmas lesz, Xfce-vel már jelentően kevesebb, Lxde-vel már nagyon kicsi, ha meg openbox ablakkezelővel használod akkor szinte semmi.
Meg mondjuk ha Lxde felületed választod, de mellette google-chrome-ot használsz, akkor megint csak nagy erőforrás igényre lesz szükség, de ha neked elég mondjuk egy firefox is, akkor nem lesz vészes.
.
"Könnyen kezelhető legyen." Ki mit szok meg. Legtöbben ugye a windowsos felületet szokták meg, ahhoz hasonlító felület barátságosnak tűnhet. Van egy Q4OS nevű debian alapú disztró, melynek egyedi (trinity) felülete van, mely igencsak a windowséra hasonlít, és jelentősen alacsony erőforrás igénye van. Ez is egy opció lehet.
Az LXDE ablakkezelő nagyon kevés memóriát eszik, és könnyű kezelni is. A Distrowatchon lehet keresni ilyen szempont alapján is, a jelenlegi sorrend:
Debian
Mageia
openSUSE
Fedora...stb.
Ezek mind mennének ezen a gépen. Az, hogy az előző felhasználónak nem mennek a gépén, nem jelent semmit, nekem meg megy, és úgy tűnik nagyon sok embernek is, hiszen a leggyakoribb disztrók között vannak.
Azt tudtam, hogy a #2-es válaszoló javaslatai nem léteznek. :-)
A többit majd meglátjuk. A DistroWatch-on tényleg sokféle van, a Linux jó tulajdonsága pedig a Live CD szokott lenni (pendrive-ról nem tud boot-olni), ami bár nem lesz olyan gyors, mint a HDD, de azért elég sokat segít.
A DistroWatch-on indítottam egy keresést, az eredmény ez lett:
Innen a Kororát szemeltem ki, mert igyekeztem olyat keresni, ami valami nevesebb Linux-ból származik. A weblapja szerint 1 GB RAM a minimum gépigény, de ha ennyi múlik az ablakkezelőn, akkor szerintem simán elmegy ezen is. (Ezek az ablakkezelők érhetőek el: Gnome, Cinnamon, Xfce, MATE, KDE.) Egyedül a fényerő miatt aggódom. Szerintetek a következőképp megoldható?
Fölteszünk a gépre egy alap, üres Windows XP SP2-t (vagy ami a minimum gépigénye a fényerő állításnak, mivel hogy csak arra kell). Amikor fényerőt kell állítani, akkor hibernáljuk a Linux-ot és újraindítjuk a gépet Windows-al, beállítjuk a fényerőt, majd kilépünk a Windows-ból és elindítjuk a Linux-ot. Nem valami kényelmes, de lehet, hogy csak ez fog működni. (Újraindítás után nem áll alaphelyzetbe a fényerő, amíg Linux volt a gépen, addig arra az erősségre ragadt be, ahogy még Windows alatt hagytuk.)
Vagy az is lehet, hogy ha már a rendszer felismerte a videókártyát és driver is van hozzá, akkor a Wine segítségével feltesszük azt a programot, ami most a fényerőt állítja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!