Miért késik az óra a számítógépemen? Eddig pontos volt!
Itt a tálcán jobb oldalt, mindig pontos volt. De tegnap észrevettem, hogy késik két órát! Azt hittem rosszul állt át a téli időszámításra, de úgy tűnik mégsem. Ma már még többet késik, ráadásul dátumra is a tegnapi napot mutatja!
Miért van ez, mi lehet a gond? És hogy lehet orvosolni?
A dátum az jó ??
mert ha jó akkor lehet hogy más van a háttérben
A dátum is késik már egy napot... Szóval akkor gombelem... Erről se hallottam még.
És ebből lehet olyan, hogy elveszik minden a gépemről???
Gondolom ha szétszedem a gépet, akkor megtalálom benne ezt az elemet. Illetve rémlik is, hogy porszívózáskor már láttam benne elemet. Egy ilyen van benne? Vagy összetéveszthető mással?
És ha kicserélem, akkor magától visszaállítódik, vagy kell valamit állítgatni? (Egyáltalán nem értek ezekhez és segítségem sincs.)
Ja és hol lehet ilyen elemet venni egyáltalán?
Adat nem veszik el a gépről, viszont a BIOS beállítások esetleg visszaállhatnak alapra, így a gép belassulhat. Ilyenkor újra be kell állítani.
Elemet bárhol kapsz.
Nagyjából utánakerestem googlén, talán menni fog. Viszont még egy kérdés:
Az elemcseréig mi módon tudom kímélni ezt a régi elemet? Ha használom a gépet, vagy ha nem?
(Csak mert a világ végén lakom, és gőzöm sincs mikor sikerül újat vennem. Addig gondolom kímélni kellene ezt...?!)
Bekapcsolás után be tudod állítani a dátumot és az órát. Ha több órán át be van kapcsolva a gép, és még nem teljesen merült le az elem, akkor egy kicsit "összeszedi magát". Ha már teljesen lemerült, akkor úgyis bekapcsoláskor az operációs rendszer elindulása helyett megjelenik egy üzenet, valami ilyesmi (alaplaptól ill. BIOS-tól függően): "CMOS Checksum Error - defaults loaded". Ilyenkor már egy kicsit bonyolultabb, be kellene állítani a BIOS-ban a dátumot, időt, majd (kilépéskor) betöltetni az alapértékeket. De egy-két Enter után a legtöbbször ilyenkor is elindul, viszont utána azonnal be kell állítani a valós időt, ellenkező esetben megkergülhetnek a böngészők, a víruskeresők és még több minden is.
Elemcsere után pedig nyilván be kell állítani a helyes dátumot és időt, mert a gyári alapra áll vissza (több évvel ezelőtti dátum). Ha a BIOSban van beállítva, úgy érdemes kilépni, hogy azt az opciót kell kiválasztani, amikor ment, az valami ilyesmi: "Save..." a pontok helyén BIOS-onként más lehet.
Ha ezek után bizonyos dolgok nem megfelelően működnek, akkor hozzáértővel be kell állíttatni a BIOS-ban bizonyos értékeket. De tényleg hozzáértő legyen, mert rossz beállításokkal többet lehet ártani, mint segíteni. Szélsőséges esetben akár el sem indul a gép.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!