Meg lehet menteni a gépem?
Sziasztok!
Tegnap lecsapta a biztosítékot a vihar, elment az áram. Van egy asztali PC-m, elég régi már szegény, Windows XP, nem eredeti operációs rendszer van rajta. Próbáltam ma bekapcsolni, de hiába választom a normál módú indítást vagy a csökkentett módot, bejön az Windows logó, tölt egy kicsit, beugrik egy fekete képernyő, majd újraindul az egész. Sajnos nem tudom mit tartalmaz ez a képernyő, mert fél másodpercig látszik csak kb.
Fontos dokumentumokat tárolok ezen a gépen, és legalább ha még egyszer be tudnám kapcsolni és elmenteni ezeket, akkor már nagyon boldog lennék, mert maga a gép nem hiányozna, van másik. Csak ezek a dokumentumok tényleg nagyon fontosak.
Kérlek, hozzáértők, segítsetek nekem, milyen lehetőségeim vannak?
Előre is köszönöm, nagyon hálás lennék a segítségért!
Letöltesz egy Linuxot, kiírod CD/DVD-re, és arról bootolsz be, a kipróbálás (try) opciót választod és így elmentheted a dolgaidat külső vinyóra, vagy amid van.
És ha már itt tartasz, akár fel is telepítheted utána :D
Ha jól sejtem működés közben történt ez.
Bármely Linux Live CD -vel eltudod indítani és lementeni az adatokat.
(ismerősnél kiírtok egy LinuxMint 13 -at és arról indítod a géped)
Ha már itt tartunk, legyünk naprakészek: a Linux Mint 17 a legújabb hosszú támogatású kiadás, azt töltsd le:
Köszönöm szépen a válaszokat és a linkeket is, remélem sikerülni fog a dolog! :)
Nem vagyok egy info zseni, pontosan hoogyan is kell bootolni?
A bootolás az a rendszerbetöltés. Először általában a DVD meghajtón keresi a gép, ha van benne telepítőlemez, akkor azt indítja el, ha nincs benne, akkor megy tovább, a merevlemezen keresi, ahol neked most az XP van, de valami nem stimmel.
Szóval letöltöd a Linux Mint 17-et :D , kiírod egy DVD-re, behelyezed a lemezt a gépbe és újraindítod, ahogy az XP-t is telepítenéd. Aztán megkérdezi, hogy mit szeretnél: kipróbálni (try), vagy telepíteni (install). Ráklikkelsz a kipróbálásra és betöltődik a Lnux, de nincs telepítve.
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! :D
Egyelőre várat magára a kipróbálás, mert nincs itthon normális írható CD, de nagyon köszönöm a segítséget! :)
4GB -os penre is rálehet rakni, ha képes USB -ről bootolni a géped.
Amúgy még egy apróság.
Ha van kéznél XP telepítő lemez.
Elindítod, és a legelején ahol a helyre állítást felajánlja, ott szépen megpróbálod, és "sfc /scannow" parancsal elindítasz egy rendszer fájlok helyre állítását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!