Milyen szoftverrel lehet ábrákat készíteni természettudományos szakdolgozathoz?
Grafikonokat gnuplottal vagy Originnel szokás. Szép vektorgrafikus ábrákhoz pedig nekem kapásból az Inkscape és a Corel Draw ugrik be. Persze nyilván van még egy csomó alternatíva.
A gnuplot és az Inkscape ingyenesek, bár alapból mind a kettő linuxos program. (A gnuplotnak van jól működő windowsos verziója is, az Inkscape-et még nem próbáltam Windowson.)
Hat az attol fugg, milyen abrakrol is van szo. Hidd el, nem egy szakdolgozatot biraltam mar, es sose azt neztem, hogy a grafikonok most excelben vagy libre office-ban keszultek. (Egyebkent en az Origin abrait kimondottan utalom.) En a sajat abraimat anno photoshopban, de nemelyiket olykor paintben csinaltam.
Ha abra alatt mondjuk egy fajleirashoz keszult reszletgazdag rajzot ertunk, vagy mikroszkop felvetelt, amiben a megfelelo testreszek be vannak nyilazva es szamozva, akkor nyilvan nem paintben keszitjuk. De pl egy folyamatabra, ami kb ugy nez ki, hogy A nyil B nyil C elagazo nyil D1 / D2, az miert ne mehetne painttel. Kordiagram meg nagyon jo lesz excellel is.
Amugy olyan programot erdemes hasznalni, amihez ertesz es amihez hozzafersz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!