Melyik Linux disztribúciót lenne érdemes használnom ezek alapján?
A Windowsnak szeretnék egy életre búcsút mondani.
Egy hete nem tudok dönteni a kismillió létező Linux distro közül. Amire használnám:
1.Tanulás (Fizika, programozás)
2. Szórakozás (zene, videó, játék /aknakeresőben ki is merült minden igényem/)
3. Kommunikáció (Skype, Teamspeak 3. stb.)
4. Böngészés ide tartozik mind: 1; 2; 3.
Szempont lenne:
-viszonylag könnyen használhatóság (nem baj ha kicsit döcögős de megakadni sem szeretnék)
-ne zabáljon sokat a rendszer
-ne ugráljon a rendszer, hogy váratlan hiba után állt helyre, meg jujj rendszerhiba stb. stb. Tavaly kb. 2 hétig használtam Ubuntut aztán ez nagyon rossz pont volt, valamint az hogy lassúnak találtam. Tehát az nem baj ha döcög a dolog, de ha egy mód van rá ne kuszálja össze az idegrendszeremet. (már az is megfordult a fejemben, hogy lehet én nem voltam kellően körültekintő/hozzáértő:D)
-minél sokoldalúbb annál jobb
-minél stabilabb annál jobb
-minél frissebb annál jobb
A masina: Egy acer apire 5750g
intel core i3-2330M | 2.20GHz
Nvidia GeForce GT 520M | 1Gb
4Gb mem.
640Gb HDD
Distrók amik, között nem tudok egyértelműen döntést hozni:
Debian 7
Ubuntu 14.04
Zorin
PcLinuxOS
Elementary OS
CentOS
Fedora
Mint (ha lehet ezt csak azért |NE| ajánljátok mert ez a legjobb a noob linuxernek, erről legalább annyi rosszat olvastam/hallottam mint jót.)
A kérdést azért tettem fel, mivel ezt mindet liveCds változatban kipróbálni nem egy nap. Én disztrónként 1-2hetet számoltam ami azt jelenti, hogy legjobb esetben is 7 hét alatt jutnék végére, amit sokallottam. (Kipróbálás szerintem nem annyi, hogy beteszem-élvezem-kiveszem majd jön a vélemény)
Még annyira megkérném a mélyen tisztelt válaszolókat, hogy a válasz ne egyszavas legyen, megfelelően terjedelmes indoklást szeretnék: Miért pont az? És ha az, miért nem a többi a fentebb felsoroltak közül? Természetesen érdemleges válasz a 8. ill. 9. disztró beajánlása, de szeretném ha könnyítenétek a döntésemet nem megnehezítenétek.
Engedjétek meg, hogy előre megköszönjem részlet,- és információ gazdag válaszaitokat.
Végül melyik mellett döntöttél?
Ezek közül én az Elementary OS-t ajánlanám. Ubuntura épül ez is, de 1 gui van hozzá, jól optimalizált, gyors rendszer. Van dokk! :D Nekem tetszik a kezelőfelülete (nem csak a dokk).
Zorin-t ha eddig nem próbáltad ez után se tedd,túl jól utánozza a windows-t (sok a bug)
Egyébként nincs a listán, de szerintem az OpenSUSE is jó választás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!