A linux mint jó operációs rendszer mi a vélemény róla érdemes használni?
ha nem akarsz játszani, akkor tökéletes lehet. kicsit szokni kell, de aztán szupi.
(játszani is lehet csak kicsit komplikáltabb, meg erősebb gép kell hozzá úgy)
Ahogy írták, ha nem akarsz játszani és nem használsz profi Windows-függő alkalmazásokat, akkor nyugodtan áttérhetsz, de arra készülj fel, hogy némi érdeklődés szükséges a számítástechnika irányában, ha tényleg tartósan akarod használni.
G.
A linux ( úgy általában ) egy jó operációs rendszer.
Vírus is létezik rá, de nem annyi, mint amennyi a Windows alapú oprendszerekre, de talán azért merr a microsoft rendszere népszerűbb.
Játékra valóban nem a legoptimálisabb, hálózati dolgokra egészen kiváló.
A routerem pl egy openWRT fut ami egy linux alapú dolog.
A gépemen nekem a windows mellett egy open suse is van, netezésre főleg azt használom.
Embere válogatja, korábban én is kipróbáltam kiváncsiságból, nekem nem jött be. Ettől függetlenül a cégünknél a szervergépen egészen jól teljesít.
Azon kívül, hogy a megjelenés óta (3.x) windowst használok, és sok dolog egészen más a Linuxon, emiatt sok mindent nehezen tudtam megoldani, rengeteg olyan programot használok, ami Linuxon nem működik.
Nem akarom leszólni, mert végeredményben tulajdonképpen nem rossz, ráadásul nincs a pofátlan, erőszakos frissítési (megújítási) kényszer (kemény pénzekért), mint a "pici puha" esetében, de a kényszerítő körülmények miatt nekem nem felel meg.
Linux felhasználóként (mind céges mind otthoni gépen Linuxos asztali környezetet használok, illetve Linuxos szervereket üzemeltetek) az alábbiakat mondhatom:
- Vírus van Linuxra is - bár sokkal kevesebb mint Windowsra, mivel kisebb a felhasználóbázisa. Viszont akadhatnak rá sebezhetőségek az egyes programoknál, ezért érdemes karban tartani, tudatosan használni - attól hogy Linux, még nem véd meg.
- Frissítéseket több helyről lehet beszerezni:
* Vagy az éppen használt disztribúció - például Ubuntu, Debian, vagy Linux Mint - gyári csomagtárolójából (ez kb olyan mint a Play Áruház az Androidnál; az App Store az IOS-nél)
* Vagy ezen disztribúciók csomagtárolói kiegészíthetőek 3. féltől származó csomagtárolókkal (PPA Launchpad)
* Vagy egy-egy adott program beszerezhető a programot író weboldaláról - bár ez utóbbi esetben, sokszor nem a csomagtárolókban elérhető, becsomagolt, futtatható bináris tölthető le; hanem a program forráskódja, amit egyénileg kell lefordítani.
A disztribúciók készítői próbálnak a "biztosra" menni, ezért egy-egy program frissítésével "kivárnak", mert lehet, hogy egy frissítés "összeveszik" a rendszer más komponensével, ami instabilitást eredményezhet. Ezért érhető el a gyári tárolókból régebbi programváltozat. Majd ha elég teszteredmény gyűlik össze a bátrabb tesztelőktől, rakják bele a frissítésekbe.
- A Linuxra nem úgy kell tekinteni, mint a Windowsra (más mentalitást is igényel), vagy annak pótlékára. Ha nem fut rajta egy Windowsos játék az nem a Linux gondja, ugyanis a Windowsos játékot Windowsra írták, a Linuxhoz készült "emulátor" (Wine) csak emulálni tudja a zárt környezetet.
Alkalmazásokból is a natív Linuxos alternatívákat érdemes keresni, nem a Windowsosat erőltetni.
Az előttem lévő hozzászólók szépen kifejtették a linux-al kapcsolatos dolgokat. 2006 óta használok otthon csak linuxot. Eleinte szokatlan volt, szívtam is vele, de kitartottam. A mostani disztrik már nagyon jók! Nekem az tetszik a linuxban főleg, hogy szinte minden hardverre van megfelelő disztri. Desktop, router, rapberry pi, szerver, stb. Illetve a gépek erősségének megfelelő rendszert használhatok, vagy választok a készek között, vagy magam faraghatom a saját gépmere megfelelőt.
Egyik gépünkön most a már elementary OS van, a 2007 laptopon van és szépen gördülékenyen fut rajta. A gépet a 3 éves kislányom nyúzza a feleségemmel egyetemben. Azon kívűl, hogy a kislány időnként ikonokat töröl, vagy éppen rak ki, stabilitását nem veszélyeztette. Két gépen Peppermint van, egy erős I7 procis laptopon Deepin, pendrivon Tails. De volt régen, Mint, különböző Ubuntu, SUSE, és egyéb is.
Szóval szerintem ez az erőssége mindenkinek a saját gépéhez, személyiségének, érdeklődésének megfelelő rendszert lehet használni.
A linuxot még apám se tudja tönkretenni! (itt az informatikai analfabétákra célzok)
Én néha szoktam játszani is: Heroes of the storm, Diablo 3
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!