Hogy kell kiszámolni a valós dpi-t?
Állítható érzékenységű egeret használok, amin 900 dpi van beállítva jelenleg, de nem tudom, hogy ez felbontásonként hogyan változik?
Az előző egeremmel (és gépemmel) 1280x1024-es felbontáson azt mondtam, hogy 800 dpi.. de ha ott annyi volt, 1920x1080-on mennyinek felel meg?
Elnézéseteket kérem, ezt a kérdést nem tudom normálisan megfogalmazni, de remélem érthető a lényeg.
Szerintem ez a része felbontástól független.
dpi = dot per inch, tehát képpontok (pixelek) hüvelykenként
1 hüvelyk = 2,54 cm (kb. ?)
Tehát ha az egered 900 dpi-s, akkor 2,54 cm-enként 900 képpontot mozdul a képernyőn az egér mutató. Ez Full HD-nál kb. vízszintesen a fél képernyő, függőlegesen majdnem az egész.
Ha egy kicsit még matekozunk:
1920 / 900 * 2,54 = 5,419 cm
1080 / 900 * 2,54 = 3,048 cm
Tehát kb. egy 5,5 x 3 cm-es ("durván" kerekítettem) téglalapon belül mozgatva be tudod járni az egész képernyőt az Asztalon vagy a böngészőben pl. De egy játéknál (pl. FPS-nél) ugye ez jóval nagyobb...
Egyébként valószínűleg nem pontos a számításom, mert a Windows-ban is van gyorsítási lehetőség, ami valószínűleg szoftveresen (?) módosítja a valódi dpi értékét.
Értem mire gondolsz. Szerencsére az egeremnek van szoftvere is, ami (szerintem) nagyjából pontos.
Viszont a te leírásod nem monitor méret függő? Én adott monitoron váltogatott felbontásokra gondoltam, mert ugye kisebb felbontáson sokkal gyorsabbnak tűnik, de az ablakok (főleg a játékoké) ugyan akkora, csak kevesebb képkockával centiméterenként.
Ezért lennék rá kíváncsi, hogy ezt ki lehet-e valahogy számolni(?).
Játékokban nem a felbontáson múlik a dolog, hanem az egér érzékenységi beállításán. A mouse DPI és a sensitivity beállítás fordítottan arányos, ha egyforma érzékenyet szeretnél.
De gyakorlatilag ugyanolyan lesz, csak nagyobbrészt támaszkodik a hardverre, tehát kevesebb lesz a számítás és több a tényleges(valós) adat, amit az egered küld.
(de ha nem jöttél rá magadtól, akkor ugye érzed, hogy felesleges a jobb hardver..)
Szerencsére az én egerem nem a gombot számában, hanem tudásban és kényelemben lett jobb. Számomra ez a tökéletes egér, érezhetően jobb akár egy 3000 forintosnál is.
Razer Abyssus a neve ;)
Egyébként köszönöm a válaszokat, sokat segítettél!
"de ha nem jöttél rá magadtól, akkor ugye érzed, hogy felesleges a jobb hardver.."
Szerintem ez nem igaz. Mert egy gagyibb egér (hardver) + nagyobb érzékenység beállítás esetén szép nagyokat ugrik a célkereszt, mutató... Az meg egy FPS-ben elég gáz (mesterlövész puskáknál pl.).
"Mert egy gagyibb egér (hardver) + nagyobb érzékenység beállítás esetén szép nagyokat ugrik a célkereszt, mutató"
Én pont arról beszéltem, hogy ezt lehet vele észlelni, de már gyanítom, hogy a kérdező még nem nagyon használta nagyobb dpi-vel, különben lehet, hogy észrevette volna (játék közben persze).
(egyébként ezért célszerű alacsony érzékenységgel játszani rosszabb dpi esetén is, van, akinek meg fölösleges a nagy dpi-s egér, mert a keze miatt van az egész, közben ráfogja az egérre...)
Az én egerem mind kisebb, mind nagyobb dpi-n pontosabb, mint egy "gagyi hardver". Hozzátenném még, hogy próbálgattam alacsonyabbat és magasabbat is, így tapasztaltam az "ugráló kurzor" problémáját is. Igyekszem játék közben nem állítgatni az érzékenységet egyébként (bár csökkenteni szoktam, mert a hardver beállításait találtam a legmegbízhatóbbnak (legpontosabbnak).
A kérdésem leírásában sosem mondtam, hogy bármi problémám lenne az egerem mozgásával, csupán a felbontások közti arányokra voltam kíváncsi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!