Commodore 64 kazetta mi a baja?
Van egy c64-esem, meg egy kazetta meghajtóm és egy kazettám amin vegyesen vannak a játékok.
Megvan minden, beírom, hogy LOAD, utána ugye elindítóm a play-t és nem csíkok jönnek be, hanem szürke lesz a képernyő, beírom, hogy RUN + RETURN és kijön mégegy sor, hogy READY és csak villog a kurzor. Mitől van ez? Lehet, hogy köze van ahhoz, hogy más a magnóm, nem igazi datasette, hanem egy szögletes változat, de pörgeti is a kazettát, meg érzékely a play-t, meg ezen a magnón van pause is.
Mi lehet a baja ennek?
A válaszokat előre is köszönöm!
Lehetséges problémák:
1. Rossz a magnó
2. A szalagon lévő adatok nem élték túl az elmúlt évtizedeket ...
3. Legvalószínűbb: NINCS beállítva a magnó fej AHHOZ a szalaghoz!
A hármas pont miatt csinálták anno, hogy a megvett új gépen elsőre csináltak fejbeállítást, volt rá sok program ... egy pici csillag csavarhúzó kell hozzá és utána kezdték használni a kazettákat és/vagy csak olyat* használtak ami azzal volt felvéve.
Csíkoznia meg miért kéne? Ha nem csináltak valami spéci loader programot, akkor a töltés alatt konkrétan SEMMI nem történik a képernyőn, csak villog a kurzor.
*Profik ezt úgy oldották meg, hogy két gépet összekötöttek és közvetlenül így másoltak egyik magnóról a másikra, tuti 100%, hogy utána az a felvétel működött azon a magnón.
Köszönöm, de mint említettem, hogy nem az eredeti datasette van nekem, hanem egy valamilyen szögletes változata és azon nem tudom, hogy hol a magnófejbeállító.
És még azt szeretném kérdezni, hogy internetről honnan tudnék letölteni commodore tap fájlú játékokat?
Nem, valahogy így kéne működnie:
LOAD
FOUND Valami
LOADED
RUN
Tehát keres, kiírja amit talált, betölti amit talált, majd RUN-nal futtatod. Ha READY-t ír, akkor nem talált semmit, csak várja az utasítást.
Én szereztem hozzá egy ilyen szerkezetet: [link]
Ezt teszem a magnóba, és számítógépről konvertelem át hanggá a játékokat.
Innen van a program [link] a .pgr kiterjesztésű játékokat lehet vele .wav-vá alakítani, a programban ki lehet választani milyen gépre kell, ott c64 helyett jobb a c16, jobban elfogadja. Utána kazetta a Commodore-ba LOAD paranccsal, és gépről lejátszod a hangfájlt, arra kell figyelni, hogy folyamatosan nyomkodni kell a C= (commodore) gombot, mert először kiírja hogy talált (FOUND) és vár egy kicsit, de tovább lehet léptetni a C= gombbal, azért kell mert a kazetta adaptert nem tudja pause-olni magának.
A kérdésedre visszatérve a kazettákkal lehet a baj, de az is lehet hogy kell egy ,,turbo tape" kazetta, hogy be tudja olvasni a tiedet. Ez egy kis program, ami segítségével be tudja olvasni a tömörített kazettákat, régen elterjedt volt, mert sok játék fért rá egy szalagra így.
Én szereznék a helyedben a kazetta adaptert és azzal kísérleteznék, mert így nehéz bármit kezdeni vele, ha kell segítség nyugodtan írj!
Köszönöm, értem, akkor a magnónak nem lehet baja ugye?
Egyébként én is letöltöttem ezt a programot, mielőtt olvastam volna amit irtál és én a program "másik" változatával (mindkettőt telepíti) és én a d64 kiterjesztést is át tudtam nyomni wav-ra, ugyanúgy sípol, berreg mint a prg.
Szóval akkor lehet, hogy a kazetta ami van hozzá kuka, nem baj letöltök netről fileokat.
És még azt szeretném kérdezni, hogyha ugye átkonvertáltam wav-ra és kiírtam cd-re és átmásoltam kazettára, akkor majd honnan fogom tudni, hogy egy adott játék mettől meddig tart?
Ezt légyszi ha tudod írd le, mert külön nem akarok venni dolgokat, mert itthon van egy csomó kazetta, letörlök róla dolgokat. a Válaszodat előre is köszönöm!
A cd-re írós módszer annyira nem jött nekem össze, mikor kazettára vettem mindig kicsit zajos volt a felvétel és nem tudta feldolgozni a gép. Mikor vadonatúj kazira vettem, akkor is csak a játék nevét tudta beolvasni.
Minden esetre én c16-os formátomot javaslok, nagyobbak a hullámjelek, bár hosszabb a felvétel, de jobban tudja őket leolvasni.
Akkor is a kazetta adapterrel jársz a legjobban, nem valami drága, én kb 10 cd-t hazavágtam, mire rájöttem, hogy ez így nem működik.
Azért 16-tal, mert a c64 kompatibilis a c16 játékokkal?
Egyébként azért nem nagyon akarok átalakítót, mert csak 13 éves vagyok és apám nem nagyon engedné.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!