Linux egy hitvallás?
"Semmivel nem stabilabb mint a felhasználók zöménél a windows"
... mint a windows... (javítva)
Nálam ez nem ilyen hitvallás szerű. Segíteni is szoktam annak aki arra alkalmas. Mert ha 10x egymás után elmagyarázva sem ért annyit, hogy kattins ide, akkor annak a win sem való, azt se tudja kezelni.
Szükség esetén használok Windowst is, de ha tehetem, inkább nem.
Én a windowst azért utáltam meg, mert tele van lyukakkal amikhez rendkívül lassan érkeznek a javítások, ráadásul rejtegetik is azokat. Lassabb a működése, ráadásul hamarabb tönkreteszi a HDD-t is. Bármilyen hiba megtalálása, javítása körülményes, mert nincs használható naplózás, csak szemetelés. Valamint nagyon idegesítő, hogy egyből tolvajnak néz a Ms. Én megvettem a win7-em (munkához, nem letorrentezem játszani) és az office2007-em, és a váltás fő oka az volt, hogy 2x is érvénytelenítették a win7 liceszem. Persze reklamáláskor adtak újat, de akkor is fontos munka kellős közepén nem érek rá 4-5 órát veszekedni az ügyfélszolgálattal.
Linux hibáit sokkal gyorsabban javítják és nem titkolnak semmit, így ha valami égető probléma van, akár magam is javíthatom. Itt jön képbe, hogy szükség szerint akármit állíthatok, akármivel kiegészíthetem, míg a windowst nem. Kevesebb memóriával megelégszik, kevesebb a processzor igénye, kevésbé terheli a merevlemezt is. A win7-nek alap az 1GB RAM, SUSE pedig 256MB-tal elvan.
Win7-ről váltottam openSUSE-ra. Jelenleg 1.2GB a RAM, és ~30-40% a proci használatom, 2 böngésző megnyitva 15 tabbal, második monitoron 720p-s HD film megy.
Nem hitvallás. Munkaeszköz.
Ha már megvetted, hát használj Windowst, kinek fáj az?
Én kb 15 éve használok Linuxot, eddig soha nem volt olyan problémám, amit nem tudtam megoldani vagy amiben nem segített volna a Linuxos közösség, ha segítséget kértem. Ha neked nem segítettek, akkor valamit nem jól csináltál.
Kedves Kérdező!
Mint szinte majnem mindennek, úgy a Linuxnak is vannak fanatikus "hívei", nincsen ez másképp a többi rendszer esetében sem, ugyan úgy megvannak ezek a Windows, MacOS, de még a telefonos OS-ek esetében is.
Sajnos az elvakultság nem mindig párosul magas szintű hozzáértéssel, így aztán előfordulhat, hogy olyan emberbe futsz, aki főleg szájkaratében erős, de nem igazán ért a rendszerhez. Ezért előfordulhat, hogy fanatizmusát kifejezendő a kérdést feltevőt titulálja ostobának, mert az mondjuk szerinte nem jól kérdez, nem keresi meg magának a Google, vagy egyéb webes kereső segítségével a megoldást, stb. Ettől még maga a rendszer nem biztos, hogy rossz. A linuxról érdemes tudni, hogy bár sokan használják desktop operációs rendszerként, elsősorben nem ez a legerősebb platform, ahol brillírozni tud. Vannak egészen jó desktop linux disztribúciók persze, de amíg a Windows a desktop piacon több mint 90%-os részesedéssel bír, addig a hardvergyártóknak nem kimondottan piac a linux desktop, ezért nem is annyira jó a hardver támogatás, ami pedig oda vezet, hogy nem gyakorlott felhasználók esetében okozhat gondot egy linuxra váltás.
Aztán azt sem árt észben tartani, hogy általános iskolától kezdve főként a windows-t tanulják meg kezelni az emberek, illetve a windows-on futó programokat (pl irodai szoftvercsomag). A megszokás nagy úr és sokan úgy tekintenek a Linuxra a váltani szándékozók közül, mint ha ez valami ingyenes Windows lenne. Csak ez egyáltalán nem így van. Nagyon más a rendszer.
Szóval a lényeg, hogy értem a problémádat, de a kérdésed azon túl, hogy egy komolyabb flame war-t generáljon , nem igen fog közelebb vinni a probléma megoldásához.
Én amondó vagyok, hogy mindenki használja azt, ami kézre áll neki, amit meg tud fizetni, vagy amit használnia kell a munkájához, mert fölösleges olyan dolgokra időt pazarolni, amelyekkel nem vagyunk képesek hatékonyan együttműködni/dolgozni.
A Debian inkább tapasztaltabbaknak való. nincs benne sok, kezdőket segítő, klikkelgetéssel mindent beállító alkalmazás.
Vannak hibái, de gyorsan, 1-2 nap alatt javítják is.
Ha nem vagy vérprofi, akkor Debiannal csak szívsz. Bár általános felhasználói feladatokat ellát anélkül, hogy belekébe nyúlni a motorházba, de az első komolyabb problémától égnek állna a hajad.
Ilyen embereknek, akik még ezután is érdeklődőek a Linux iránt, inkább a suse-t ajánlom. Benne van a Yast, ami a Windows-os vezérlőpultnak felel meg. Azaz mindent be tudsz állítani kattintgatással. Szintúgy gyorsan érkeznek hozzá a javítások, szóval jobb a támogatása, mint a Winnek.
Az openSUSE, Debian, Ubuntu a legnagyobbak, illetve a redhat, de az fizetős. Redhat-nek ingyenes változata is van, az a centos, de az szintén bonyolult kezdőknek. Ezek mögött tőkeerős cégek állnak, szóval biztos nem fog egyik napról a másikra leállni a fejlesztés, nem fogják lelőni a repokat.
Ha jól tudom a fedora is a red hat ingyenes verziója, a suse már megvót, felejtős. Ezek szerint a debian nekem valószínű szívás lenne. Az ubuntunál melyik ablakkezelős verzió a leghasználhatóbb minden téren (egy kis csicsát azért igényelek). Konkrétan a kde felület megbízhatóan működik? Vagy hasonló csicsamicsás (gnome-okat nem ismerem).
Ami még lényeges:
Használható zenelejátszó (amarok nekem nem tetszik)
VLC működőképesen (bár ezzel nem volt problémám)
Olyan kétpaneles fájlkezelő ami nem rogyik össze ntfs lemez becsatolásától. (krusader kde-re, csini is, meg jó is, ezzel egyenértékűt)
Debian stabil mint a beton. Valoban nem kifejezetten kezdoknek ajanlott, de pl. egy Debian KDE DE-vel (komplett Desktop Environment a DE jelentese) szerintem kielegiti a mindennapi felhasznalo igenyeit.
Debianra epul pl. az Ubuntu, Linux Mint is, amit kezdoknek szoktak ajanlani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!