Mi az a "rendszerinformatikus"? Miben más, mint az informatikus? Esetleg németül hogy van a szó?
Szerintem ő a rendszergazda.
Itt magyarul egy okj képzés és feladatköre alul:
Angolul szerintem System administrator, németül ugyanígy, csak egyben. Ha esetleg feltétlenül nem az munkakör neve(rendszergazda), hanem mégis csak a képesítés neve érdekelne(rendszerinformatikus), nem tudom, hogy létezik e különbség más nyelven.
"Mi az a "rendszerinformatikus"? Miben más, mint az informatikus? "
Az informatikus mindazon foglalkozások megnevezése, amelyek informatikával ("az adatok rögzítésével, kezelésével, rendszerezésével, továbbításával" foglalkozó tudományág) foglalkoznak.
Ide tartozik a programozó is.
Nagyon leegyszerűsítve a saját szavaimmal élve: a rendszerinformatikus vagy rendszergazda (System administrator) az alkalmasint rendszerbe, hálózatba kötött informatikai berendezések működését biztosítja (épít ki, konfigurál be, készít biztonsági mentést, stb...), azokat felügyeli, a rendszerben keletkező hibákat detektálja, dokumentálja és javítja. A rendszer működéséhez szükséges szoftvereket telepíti, frissíti, Kapcsolatot tart az ezeket rendszereket használó felhasználókkal, a rendszer használatában felmerülő problémákban segítséget nyújt.
Ja és megjavítja a főnök titkárnőjének a kávéfőző-gépezetét is, beállítja a főnök kislányának a tabletjét, meg telefont szerel (szóval csomó, a munkaköréhez nem éppen szorosan hozzátartozó tevékenységet) - mert "a rendszergazda biztos ért hozzá, meg egyébként is mindig a gép előtt ül, biztos ráér, meg olyan kedves..." ;D
"Valahol azt olvastam, hogy system-engineering angolul"
A system engineer, az rendszermérnök, a rendszergazda egy képzettebb, specializáltabb formája. A nagyobb hálózati eszköz gyártóknak (Cisco, Juniper, Mikrotik), szoftvergyártóknak (Microsoft, Red Hat, VmWare) vannak ilyen képzéseik.
Köszönöm!
Azt nem tudtam, hogy ugyanaz, mint a rendszergazda.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!