Mit kell tennem, ha valami miatt lassú a gépem? Részletek lent.
A férjem játékaira (MOHA, Half Life -ilyenek) gyanakodtunk, hogy összeakadnak meg ilyenek, de elképzelhető, hogy valami más okozza? Ezt egy program ki tudná szűrni? Vagy telepítsük újra? Kinek mi vált be? Igazából (asszem) az internet lassult.
Aki segít, annak előre is köszönöm.
Hát. Egy újratelepítés soha nem árt. Sőt, mint rendszergazda én azt javasolnám, hogy évente egyszer azért érdemes elvégezni az oprendszer újratelepítését windows esetén. Sok mindent helyretesz, és még érteni se kell hozzá túlzottan.
Az viszont majdnem biztos, hogy nem a játékok miatt van.
Jó lenne tudni, hogy pontosan mi lassult be? A rendszerindítás? Programok futtatása? Internetböngészés?
Mind egyszerre?
Lassulásnak rengeteg oka lehet. Leggyakoribb okok amiket én látni szoktam:
1. magas töredezettség a merevlemezen (ajánlott havonta futtatni töredezettségmentesítőt)
2. Régóta telepített rendszer miatt registry galibák. Érdemes a registry-t is tisztítani, bár ennek a hatékonysága néha megkérdőjelezhető, ezért ajánlott az újratelepítés
3. Driver galiba, ezt helyre lehet hozni
4. Temp, és egyéb felesleges fájlok felhalmozódása a merevlemezen.
5. Túl sok felesleges folyamat/program, ami a windows indulása után elindul, és ami a háttérben fut utána.
6. Vírus, trójai, adware, egyéb kellemetlen programok.
(nem az előző válaszoló vagyok)
A "driver galiba" azt jelenti, hogy a különböző eszközök (pl.nyomtató, scanner, videokártya, hangkártya stb.) illesztőprogramjai nem megfelelőek. Szerintem biztos nem az okozza a lassulást.
Az automatikusan induló és háttérben futó programokat érdemes lenne lelőni. A www.sysinternals.com oldalon a bal oldalt a "Top 10 Downloads" alatt töltsd le az AutoRuns és Process Explorer programokat. Előbbivel az automatikusan induló programokat, míg utóbbival a háttérben futóktól lehet megszabadulni. Vigyázni kell viszont, hogy a Windows működéséhez szükségeseket nem szabad kilőni. Ezt a két programot kipróbáltam, és tényleg fölgyorsítja a gépet.
Ajánlott valamijen rendszertakarító program, például a CCleaner (www.piriform.com) használata.
Azt még hozzáteszem, hogy nem érdemes évente újratelepíteni a Windowst, mert ha az ember karbantartja, akkor akár több évig is normálisan működik, és egyszer sem(!) fagy le.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!