Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Megéri váltani Ubuntura?

Megéri váltani Ubuntura?

Figyelt kérdés
Mindig windowsot hasznàltam,de most kezdek tanulni programozàst ès azt olvastam h sokkal jobb erre a cèlra a linux alapu rendszer.Csak annyi miatt fèlek kicsit mert rengeteget league of legendsezek,ès nem tudom hogy lehet e ubunturol is jàtszani.

2013. máj. 13. 10:06
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
Persze, ez a tipikus válasz. Ha leszámítjuk azt a tényt, hogy winen normálisan működik (és az azóta felkínlódott suse-n is), akkor is ott van, hogy asztali gépen valószínűleg nem veszed észre, de laptopon eléggé. Anno az első mandriva linux telepítési kísérlet közben már a telepítés felénél kikapcsolt. Először nem tudtam miért, aztán rájöttem, hogy lefőzi a procit. Jelzem folyamatosan takarítom, pár havonta egyszer darabokra szedem és mindent kipucolok, szóval hanyagoljuk ezeket a "kizárólag az user a hibás" mert a linux egy tökéletes álomlény, aki mindenkinek segít. Felraktam haveromnak is anno és még ő is szólt, hogy induláskor gyakran elkezdi ellenőrizni a lemezt. Aztán nekem is elkezdte. Mindezt azért, mert annyira felmelegíti, hogy a winyó elkezd bad sectorokat gyártani, ami mint tudjuk, nagyon jót tesz neki is, meg az adatainknak. Ehhez csak gratulálni tudok. Nagyon sok dologra nagyon hasznos, elismerem, de hogy vannak benne olyan ultra-gagyi dolgok, amit a kutyámnak nem adnék, nemhogy a felhasználóknak, az biztos. És nem kevés. Az is külön öröm, hogy nem nagyon sietnek kijavítgatni ezeket a hibákat, tehát ilyen 5-8 éve ismert hibákat vígan ugyanúgy benne hagytak. Ne nevezzük már ezt felhasználóbarátnak, meg ne sztároljuk már agyon a win ellenében, mert totál alaptalan. De egyébként, ami mostanában legjobban fáj, hogy a hiperszuper új feladatütemező beépítése óta alig használhatóra lassult az egész, mindenhol, ahol van grafikus felület (parancssoron is, csak ott nem veszed észre). Ezt is olyannyira sietnek kijavítani, hogy már vagy egy éve benne van és valószínűleg marad is, és az különösen kínos olyan tableteken, vagy telefonokon, ahol ilyen kernelt használnak. De tényleg. A win 8 3 víruskeresőben real-time védelemmel nagyságrendekkel gyorsabb, böngészhetsz, szerkeszthetsz videót, zenét hallgathatsz, ennél meg megnyitok egy nagyobb méretű (120 megás) fájlt és a felénél lezuhan 0.05 fps-re, mielőtt végleg állóra fagy úgy, hogy csak a proci lámpa akar lefüstölni az izzástól. Ennyit a multitaskingról is akkor.
2013. máj. 16. 08:16
 12/22 anonim ***** válasza:
#11: "winyó elkezd bad sectorokat gyártani" < ezt azért nem kell a Linux számlájára írni, még ha a többi dologban igazad is van. Windows alatt is ugyan úgy lehetett volna bad sector, lehet, hogy előbb lehet, hogy később, de mivel a párhuzamos dimenziók között még nem tudunk kommunikálni, ezt elég nehéz megmondni.
2013. máj. 16. 08:44
 13/22 anonim ***** válasza:

" Mindezt azért, mert annyira felmelegíti, hogy a winyó elkezd bad sectorokat gyártani"

A win nem melegíti fel. Kinek a számlájára írjam?

2013. máj. 16. 09:00
 14/22 anonim ***** válasza:
Arra, hogy hibás a winyó.
2013. máj. 16. 09:26
 15/22 anonim ***** válasza:

Látom te is szerelmes vagy a linuxba, ezért élből elutasítod, hogy az is lehet sz*r.

Szóval szerinted azért hibás a winyó, mert ha irreális hőmérsékletre emelkedik, bad sectoros lesz? Nyilván semmilyen más esetben, sőt, már a susen-se csinálja ezt, csak is kizárólag az ubi verzióiban, de igazad van, ideje kidobni a winyómat és venni egy újat mondjuk 15 ezerért, mert a hiper ingyenes openszursz mocsoknak nem tetszik.

2013. máj. 16. 10:50
 16/22 anonim ***** válasza:
#15: a winyó melegedése miből adódik? Tudja ezt a linux bármilyen módon befolyásolni?
2013. máj. 16. 11:08
 17/22 anonim ***** válasza:

Honnan is tudná. Eleve csak dísznek van benne. Egyrészt folyamatosan olvas róla adatokat és soha nem áll le. Ez is egy ismert probléma, sokan panaszkodtak már rá, senkit nem érdekelt a fejlesztők közül. Ebből adódóan folyamatosan használja a procit is, másrészt a rossz drivereknek köszönhetően folyamatosan használja a videókártyát is (jó, ide bekeverhetjük a compizt is, de a 10.04 -es verzióban az még nem volt kötelező), ami emiatt szintén melegszik. Szóval nem elég a winyónak, hogy állandóan tekergeti, még a körülötte lévő proci, meg videókártya hője is tovább melegíti, emiatt fekszik ki. Zárt driverek használata esélytelen, és az akkor is csak egy problémát oldana meg a sok közül. Kénytelen voltam alkalmazásonként lekapcsolgatni a processzormagokat, hogy ne menjen 95 fok fölé a proci állandóan, végül akkor untam meg, mikor egy alkalmazásra kattintva kihajított a shellbe, majd újra indult és egyesével kiírogatta, hogy egyetlen darab mappát sem tud felcsatolni a gyökérpartícióból. Ez kb. annyit kellene jelentsen, hogy gallyra ment a winyó, ezelőtt többször is újratelepítettem, mindegyik ubi volt, mindnek ilyesmi lett a vége, bár ennyire durva nem volt, végül felraktam egy suset, amit találtam itthon és azóta az van rajta. Gond nélkül megy, bár jellemzően melegebb ez is, mint a win. A mai napig nem értek két dolgot:

1. hogy lehettem ilyen hülye, hogy ennyit vártam ezzel?

2. hogy bírta ki a winyó ezt a kínzást ennyi ideig?

2013. máj. 16. 11:58
 18/22 anonim ***** válasza:

Én is laptopon használom a linuxot (debian 6.0 illetve linux mint mate) egyiktől sem melegszek jobban, mint windows xp-vel.

Sőt, debian kifejezetten kíméli.

Még mielőtt én is megkapnám, nem, nem vagyok szerelmes a linuxba, jobban szeretem a windows7 pro x64-es rendszeremet, de akkor is hülyeség ez a megfőzi a gépet, felmelegíti a vinyót, dolog.

2013. máj. 16. 12:37
 19/22 anonim ***** válasza:
Meggyőzni nem tudlak, mert a képzeteid erősebbek. Annyi a kérésem, hogy legalább a saját rossz tapasztalataidat ne úgy terjeszd, mint ha ez általános lenne.
2013. máj. 16. 12:56
 20/22 anonim ***** válasza:

Hehh. A hozzáértők. Látszik is miért tart ott a linux a közösségével együtt, ahol.

Az a gond, hogy, ha én kijelentek valamit, a mögött azért van információ, szóval nem csak a hasamra ütök és kiböfögök valamit, mint azt, hogy a winyó rossz.

Leellenőriztem az összes létező programmal fsck (e2fsck), gparted, checkdisk, idrive, hdd regenerator, hard disk sentinel, stb. Az fsck javítása után semmi nem mutatott semmit. A lemez jó, semmi baja, minden létező teszten átment, ahogy kell. De mi baja is lenne, mikor alig 1 éve vettem és legalább 4 évig flottul mennie kell, de akár dupla annyi ideig is.

Ezek után még mindig azon gondolkodtam mi a rák lehet, mert a régebbi javítások után a linux elindult, csak aztán random kilépegetett és megint jöhetett az fsck. Semmi ötlet, guglizzuk ki. Kiderült, hogy nem egyedül nálam jött elő a hiba (és akkor itt felejtsük is el az általánosítást) hanem többeknél, és kizárólag különböző laptopokon, jórészt ubuntuval (mert hogy mondtam, hogy a debian is főzi? Nem, de a kérdés az: Megéri-e váltani ubuntura?). Böngészgettem a fórumokat, azok is csak tanakodtak, jöttek az okos válaszok, szar a winyód, nemsokára ki kell dobni, stb. Aztán addig-addig, hogy olyan 3 topikból sikeresen összeraktam, hogy ez bizony a melegedés miatt van, végül beírtam a keresőbe, hogy "linux too hot hard drive" és meg is lett a csokapik. Kiemelnék párat:

"I can't use my touchpad because it's burning my fingers!"

Az érintőpad alatt lévő winyó égeti az ujját. Ez már akár veszélyes is lehet. Szépen zárlatos lesz valami és lehet hozni a szőnyeget. Esetleg elalszol és halálra égsz reggelre, mert nem a cigid gyújtotta ki a takaródat, hanem a felhasználóbarát, hardver kímélő linux.

"The Hard disk drive got too hot after a while of running Ubuntu. I've checked the system monitor and there weren't any thing strange."

"Ubuntu May Be Killing Your Laptop's Hard Drive"

Ubuntu.

"After a good two hours of having the computer on, the temperature of my HDD was already at 68C!"

Arch linux.

Kb. ez volt az a pont, ahol fogtam, lesöpörtem az egészet, az ubi cédéket meg kihajigáltam egyesével a szemétbe, ahova való, nehogy véletlenül valaki ilyet telepítsen bárhova is itthon.

Mindez főként laptokoknál jön elő, asztali gépen észre se veszed, persze ettől még melegebb és jobban pörgeti a winyót, szóval olyat állítani, hogy tuxika olyan hiper-szuper hardverkímélő, azért enyhe túlzás. Nem kell folyamatosan elfedni a problémákat és meggyőzni mindenkit, hogy nincs. Felejtsük el, hogy a linux sosem hibázik, csak az user. Felesleges sztárolni, ez a hozzáállás meg egyenesen röhejes. Ebből lesznek az igazi linux pistikék, akik osztogatják a tanácsaikat, meg fikázgatják a winfos, közben a gépük meg leégeti a házat, kifagyogat, összeomlik, elszáll, stb. Egyébként nem magam miatt írom be, engem különösebben nem izgat, csak nem akarok emberekkel winyót vetetni feleslegesen, ahogy én tettem majdnem.

2013. máj. 16. 13:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!