Linux, vagy windows?
"te eldöntötted, hogy ez pofátlan?"
Bocs, de a magyarországi fizetésekhez igenis pofátlanul drága az, hogy több, mint 20ezer forintért kapsz egy pucér rendszert (mert ugye pl. irodai csomagot is külön kellene venni hozzá), amit EGY gépen használhatsz, gépcsere esetén nem vihetsz át új gépre (OEM) és még közvetlen support sincs. Ha egy otthoni, olcsó gépre csak Microsoft szoftverekből akarsz használható rendszert, akkor majdnem annyitba kerül, mint maga a gép.
Egy szavam nem volna, ha otthonra egy windowst (mondjuk egy home verziót) megvehetnél 8-10 ezerért úgy, hogy azt házon belül 2-3 gépre feltehetnéd, és mondjuk plusz 4-5 ezerért kapnál hozzá egy office-t (Word, Excel, Ppoint, Outlook csak, más nem). Az reális ár volna. Ami most van, az nem.
Amúgy nagyjából egyetértek veled. Írtam is, hogy nem való a Linux mindenkinek. De aki nem makacs és kicsit tanulékony, annak otthoni rendszernek nagyon jó. Hardcore gamereknek sosem ajánlanám.
Én ezek miatt szeretem jobban a Linuxot, mint a Windowst:
1. Ingyen van.
2. Ha a hivatalos repositoryból töltök le programokat, biztos lehetek benne, hogy valóban ingyenes (nem zaklat se reklámokkal se böngészőbe épülő szemetekkel) és ártalmatlan.
3. Új hardver, nyomtató telepítése összehasonlíthatatlanul egyszerűbb linux-szal. (Feltéve, ha támogatja a kernel.)
4. Ha a /home könyvtárat külön partícióra teszed, újrainstallálhatod úgy a rendszert, hogy az ÖSSZES beállításod megmarad. Ez még akkor is igaz, ha kicsit más disztribúciót teszel fel.
5. Olyan ablakkezelőt választasz, amilyet csak szeretnél, az egyszerűtől a csicsásig. (fejből fel tudok sorolni vagy ötöt)
6. Alapból van benne pdf printer, VNC szerver, ssh szervert is pár kattintás (vagy inkább 2 sor a terminálba) felrakni.
7. Nem egyenként buzerálnak a programok, hogy frissülni szeretnének, hanem a frissítéskezelő elintézi az egészet egyszerre a rendszer frissítésével együtt. (Lehet, hogy a legfrissebb Firefox pár nappal később jön ki, mint windowsra, de ez engem egyáltalán nem zavar) Frissítés után csak akkor kér újraindítást, ha a linux-kernel is frissült.
8. Nem használok se vírusirtót, se szoftveres tűzfalat több mint 2 éve.
Amiket leírtál, arra a Linux is és a Windows is tökéletesen alkalmas. Alapvetően ízlés és pénztárca kérdése, hogy melyiket választod.
Az előző mindent leírt.
A baj ott van, hogy a felsorolt előnyök jó részét nem érzi az átlag user közvetlenül. Ugyanis azt hiszi, hogy a windows is ingyen van (mert vagy a géppel együtt vette, vagy kalóz példányt használ), el sem tudja képzelni mi kínszenvedés pl. outlook beállításokat visszatölteni egy újratelepítéskor, mert minden ilyet a rendszergazdára bíz. Átlag user nem foglalkozik a frissítéssel, max akkor kattint rá, ha az orra elé ugrik az ablak. Átlag usernek fogalma sincs, hogy van-e egyáltalán vírusirtója, pláne használni nem tudja. Az ablakkezelő nem érdeklni, windowsban sem változtat meg semmit, max a háttérképet, azt használja, amit kapott. Programtelepítést is szintén a rendszergazdára bízza, mert az "túl bonyolult".
Sajnos az átlag user úgy viszonyul a számítógéphez, mintha legalább is atomfizikusnak kellene hozzá lenni. Nekik pedig sajnos semmit nem fog mondani a Linux számtalan (egyébként jól felsorolt) előnye. Max a rendszergazdát kell ritkábban hívni, de azt meg nem veszik észre.
"Sajnos az átlag user úgy viszonyul a számítógéphez, mintha legalább is atomfizikusnak kellene hozzá lenni."
Igaz, igaz, de nem sajnos. Illetve sajnos, vagy nem, én sokat ismerek, aki még egy fájlt sem tud átmásolni egyik mappából a másikba. Ilyen ne csináljon rendszergazdai feladatokat, mert az bajos lesz.
Dr. Veér István
Csakhogy én is dicsekedhessek doktorátusi végzettségemmel, címemmel.
Dr. Kanaán Bennett
linux sokkal gyorsabb, stabilabb mint a windows. és persze nem kúr át azzal hogy mindennel megszünteti a támogatást. Kb olyan szinten, hogy 2015ben, ami régebbi mint 19-es,azt nem támogatja. + a linuxba akár te is bele tudsz írni, ha akarsz. mindemellett igaz a linuxra, hogy "felhasználóbarát, de megválogatja a felhasználóit". Ha tudod kezelni, akkor mindenképp ajánlom. nem nagyon lehet rá vírust írni, stb. De ha nem tudod használni akkor olvasgathatod a kézikönyvet, nem fogod tudni használni, ugyani szinte mindent cmd-ből kell megnyitni, tudni kell mindennek a kódját.
A windows könnyebben kezelhető, de instabil, 8 éves is vírust írogat rá, és nem támogat semmit, ami régi.
"kezdjük ott, hogy ha csomagot akarsz telepíteni, be kell írni a root jelszót, ami már több, mint a next next finish"
Valójában ez a védelem része, és örülök neki, hogy így van. Beírom a jelszót (jelezve, hogy tudom mit csinálok), és utána csak malmozok, amíg kész nincs a telepítés. Van, hogy utólag kell még molyolni vele, de nem többet, mint a Win "hiányzik ilyen-olyan dll", meg hasonló esetekben.
Számomra az egyik legszimpatikusabb a Linux disztrókban (konkrétan Mintet használok), hogy a program frissítések és változások nem arra mennek ki, hogy egy korábbi progit újra és újra el lehessen adni (ld. MS Office), hanem valódi fejlesztések vannak mögöttük. Ami jól működik, ahhoz meg nem nyúlnak, nem nyaggatja őket a marketing osztály, hogy csináljanak vele valamit, mert így nem hoz pénzt. (Nekem meggyőződésem, hogy a Windows sikere elsősorban a '90-es évek kőkemény marketing munkáját dicséri. Inkább üzleti siker, mint műszaki.)
Amúgy felesleges vitázni, mindkét rendszernek megvannak az előnyei és hátrányai, attól függően, milyen feladatra szánjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!