Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Édesanyám tönkretette a...

Édesanyám tönkretette a számítógépet! Mit tegyek?

Figyelt kérdés

Előre szólok, hogy hosszabb írás következik, de szükségesnek gondolom, a minél részletesebb leírást, hogy rájöhessen az olvasó, mi lehet a probléma.

Szóval tegnap történt, hogy édesanyám úgy döntött, hogy kiszellőzteti a lakást, így kinyitotta a kis szobánk ablakát. Majd bár már lógott az eső lába, úgy hagyta, és elment a boltba vásárolni. Igen ám, de amíg elment, hatalmas vihar támadt: igen sűrűn villámlott, szakadt az eső és fújt a szél. Édesanyám persze már csak akkor ért haza, amikor a fél szoba szinte állt a tócsában. Vizes lett a nyomtató, a monitor, az egér és a billentyűzet, de még egy kicsit a gamepad is! A gépház szerencsére nem lett az. Édesanyám a problémát azzal probálta enyhíteni, hogy hajszárítóval kiszárította belőlük a vizet. Mondjuk úgy voltam vele, hogy a billentyűzet meg az egér nem a világ vége, azokat amúgy is olcsón ki lehet cserélni (a billentyűzetünk idén lesz 11 éves).

Igen ám, de amikor bekapcsoltam a számítógépet, akkor kezdtek el jelentkezni a problémák! Már a boot-oláskor 1 "pittyenés" helyett 3 hangzott el, és a képernyőn valami olyasmi szöveget láttam, hogy a számítógép nem érzékeli az USB-portokat (sajnos csak pár tized másodpercre írta ki, ezért nem tudom pontosan). Miután betöltött a Windows (XP Professional SP3), további hibákba ütköztem. Már eleve a jobb alsó sarokban azt írta ki, hogy nem ismeri fel az USB-eszközt (ez volt a gamepad). Aztán már a PS/2-es egérrel és az úgyszintén PS/2-es billentyűzettel se tudtam mit csinálni, nem érzékelte őket a gép! Kihúztam, újra bedugtam, de még így se! Egyedül a hangfal volt, ami működött, és annak a kihúzását és bedugását érzékelte is a Windows. De a többi eszközt nem. Szétszedtem a gépet, fizikai sérülést nem találtam, kivettem a BIOS elemet is, visszaraktam, hátha csak Checksum Error miatt van az egész, de sajnos ez sem oldotta meg a problémát. Egyedül a billentyűzetet tudtam úgy, ahogy helyrehozni, mert azt legalább beérzékelte a gép, de az is "megkergült": a Scroll Lock-ot ha benyomtam, nem villant fel annak fénye, az F8 gombra nem reagál (mert csökkentett módban próbáltam elindítani a Windows-t), ha pedig az F5 gombot nyomom meg, akkor pedig bekapcsolja a Num Lock, Caps Lock és Scroll Lock gombokat, ha meg be van kapcsolva az összes, akkor meg ki.

Kérdésem ezek után: mi lehet a számítógépem baja és hogy lehetne orvosolni a hibát? Én alaplap hibára gyanakszom, hogy vagy zárlatot okozott az egyik vizes input/output eszköz vagy pedig a villámlástól egyszerűen bekövetkezett egy elektromos átrendeződés. Jól sejtem, hogy ez lehet a baj?

2012. okt. 3. 13:23
1 2 3
 11/26 A kérdező kommentje:
Na, először is: a vihar idején a számítógép ki volt kapcsolva. Miután leült, utána kapcsoltam csak be. És édesanyám volt, aki hajszárítózott, nem én!!!
2012. okt. 3. 13:57
 12/26 Golan Trevize ***** válasza:
30%

Ne foglalkozz a retardáltakkal.

Hagyd kiszáradni rendesen az eszközöket, és utána próbáld meg bekapcsolni nyugodtan.

2012. okt. 3. 13:58
 13/26 anonim ***** válasza:
50%

Türelem, türelem !! Az idő majd mindent eldönt. Csak az a lényeg, hogy pár napig tényleg ne kapcsold be.

Néhány nap múlva kiderül, hogy károsodott-e bármi is. Addig meg felesleges csacsogni bármiről is.

2012. okt. 3. 14:02
 14/26 anonim ***** válasza:
0%

A 2-es válaszoló védelmében szeretnék szólni, bocsi ha off.

"2-es: te ugye megrekedtél a 70-es években, és csak földeletlen konnektoros panelházban tudsz gondolkodni?"...sajnos ahol mi lakunk vidéken, és rengeteg kisebb vásorban/faluban van még így, ott komoly gondokat jelent a vihar.

Példának hoznám fel a szomszédunkat, 5-8 éve építették a házukat, velünk szembe, első nagyobb vihar után cserélhették a gépet, mosógépet, routert, tv-t, azóta ők is mindig mindent kihúznak....pedig mégcsak nem is az ő házukba csapott villám.

Sőt, nálunk már a vihar kezdetekor is kimaradozik az áram, meg ingadozik, amire a gép kifejezetten érzékeny tud lenni, plusz percenként megy el az áram.

Csak úgy mellékesen itt egy cikk is:

[link]

Nem sokat adok az origos cikkekre, de a lényeg benne van.

Ráadásul az emberek jó része nem ma építette a házát, hanem mondjuk 10-20+ éve, így valószínű 0 védelme van villám ellen. Nagyobb városokban, belvárosi részeken ott kevésbé kell ezektől félni, mert ott megoldottabb a villámvvédelem, BP belvárosában voltam kolis, ott a legnagyobb viharban is tudsz netezni, kábeles net, és nem ingadozik az áram.

Plusz legolcsóbb és legbiztosabb megoldás kihúzni a dolgokat arra a max pár órára.

2012. okt. 3. 14:05
 15/26 anonim ***** válasza:
67%
Mindezt, amiről beszélsz, egy minőségi tápegység megoldja, ami az áramingadozást és a túlfeszültséget érinti. Persze a tv és egyéb gépek nem szeretik, de azoknak meg venni kell egy szünetmentest, ami védi őket.
2012. okt. 3. 14:09
 16/26 anonim ***** válasza:
0%

Nem mindenki lakik olyan helyen, ahol az elektromos kábel a föld alatt van. A légvezetékek és oszlopok, a bekötések mind potenciális villámokat vonzó tárgyak! Persze luxus-lakóparkban már úgy épitik, hogy földkábel legyen. De régi kertvárosokban, falun, tanyán nincs az a túlfeszvédő, ami meg tudná védeni pl. a számítógépet.

Egyébként a nyitott ablak arra is kiváló viharban, hogy bevonuljon egy gömbvillám és mindent tönkretegyen.

2012. okt. 3. 14:12
 17/26 Golan Trevize ***** válasza:
67%

Mukedli:

ha ingadozik az árma, akkor először a lakásban/házban kell körbenézetni egy szakemberrel. Ha ő mindent rendben talál, akkor jelezni kell a szolgáltatónak.

Sok házban a gányolt, kalákában összegründolt elektromos hálózat miatt lesznek bajok villámcsapásnál. Illetve okozhat még gondot a "házilag" 25A-esre lecserélt kismegszakító. (Mert a szovjet villanyradiátor állandóan lecsapta a 15A-eset...)

18/26 A kérdező kommentje:
Bízom benne, hogy nem esett semmi komoly baja a gépnek, bár én ezek után már annak is örülök, hogy láthatóan a monitornak, hangfalnak és a merevlemeznek kutya baja... A gamepad nem életbevágó, viszont az alaplap, billentyű meg az egér együtt sokba kerülne, és még arról sincs fogalmam, hogy vajon a nyomtatóban esett-e komolyabb kár :-/
 19/26 anonim ***** válasza:
30%
El olvastátok a kérdést ?
2012. okt. 3. 14:15
 20/26 anonim ***** válasza:
27%
Golan Trevize ... mi konkrétan nagyváros külterületén lakunk, az a helyzet van amit fentebb leírtak, hogy távvezetéken jön áram, telefon, közvilágítás, és vihar alkalmával az egész környéken áramkimaradás van. Ez ellen különösebben nincs mit tenni, vagy beruház az ember komoly villámvédelemre és szünetmentes tápegységekre, vagy marad a konnektor kihúzása.
2012. okt. 3. 14:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!