Édesanyám tönkretette a számítógépet! Mit tegyek?
Előre szólok, hogy hosszabb írás következik, de szükségesnek gondolom, a minél részletesebb leírást, hogy rájöhessen az olvasó, mi lehet a probléma.
Szóval tegnap történt, hogy édesanyám úgy döntött, hogy kiszellőzteti a lakást, így kinyitotta a kis szobánk ablakát. Majd bár már lógott az eső lába, úgy hagyta, és elment a boltba vásárolni. Igen ám, de amíg elment, hatalmas vihar támadt: igen sűrűn villámlott, szakadt az eső és fújt a szél. Édesanyám persze már csak akkor ért haza, amikor a fél szoba szinte állt a tócsában. Vizes lett a nyomtató, a monitor, az egér és a billentyűzet, de még egy kicsit a gamepad is! A gépház szerencsére nem lett az. Édesanyám a problémát azzal probálta enyhíteni, hogy hajszárítóval kiszárította belőlük a vizet. Mondjuk úgy voltam vele, hogy a billentyűzet meg az egér nem a világ vége, azokat amúgy is olcsón ki lehet cserélni (a billentyűzetünk idén lesz 11 éves).
Igen ám, de amikor bekapcsoltam a számítógépet, akkor kezdtek el jelentkezni a problémák! Már a boot-oláskor 1 "pittyenés" helyett 3 hangzott el, és a képernyőn valami olyasmi szöveget láttam, hogy a számítógép nem érzékeli az USB-portokat (sajnos csak pár tized másodpercre írta ki, ezért nem tudom pontosan). Miután betöltött a Windows (XP Professional SP3), további hibákba ütköztem. Már eleve a jobb alsó sarokban azt írta ki, hogy nem ismeri fel az USB-eszközt (ez volt a gamepad). Aztán már a PS/2-es egérrel és az úgyszintén PS/2-es billentyűzettel se tudtam mit csinálni, nem érzékelte őket a gép! Kihúztam, újra bedugtam, de még így se! Egyedül a hangfal volt, ami működött, és annak a kihúzását és bedugását érzékelte is a Windows. De a többi eszközt nem. Szétszedtem a gépet, fizikai sérülést nem találtam, kivettem a BIOS elemet is, visszaraktam, hátha csak Checksum Error miatt van az egész, de sajnos ez sem oldotta meg a problémát. Egyedül a billentyűzetet tudtam úgy, ahogy helyrehozni, mert azt legalább beérzékelte a gép, de az is "megkergült": a Scroll Lock-ot ha benyomtam, nem villant fel annak fénye, az F8 gombra nem reagál (mert csökkentett módban próbáltam elindítani a Windows-t), ha pedig az F5 gombot nyomom meg, akkor pedig bekapcsolja a Num Lock, Caps Lock és Scroll Lock gombokat, ha meg be van kapcsolva az összes, akkor meg ki.
Kérdésem ezek után: mi lehet a számítógépem baja és hogy lehetne orvosolni a hibát? Én alaplap hibára gyanakszom, hogy vagy zárlatot okozott az egyik vizes input/output eszköz vagy pedig a villámlástól egyszerűen bekövetkezett egy elektromos átrendeződés. Jól sejtem, hogy ez lehet a baj?
Ne foglalkozz a retardáltakkal.
Hagyd kiszáradni rendesen az eszközöket, és utána próbáld meg bekapcsolni nyugodtan.
Türelem, türelem !! Az idő majd mindent eldönt. Csak az a lényeg, hogy pár napig tényleg ne kapcsold be.
Néhány nap múlva kiderül, hogy károsodott-e bármi is. Addig meg felesleges csacsogni bármiről is.
A 2-es válaszoló védelmében szeretnék szólni, bocsi ha off.
"2-es: te ugye megrekedtél a 70-es években, és csak földeletlen konnektoros panelházban tudsz gondolkodni?"...sajnos ahol mi lakunk vidéken, és rengeteg kisebb vásorban/faluban van még így, ott komoly gondokat jelent a vihar.
Példának hoznám fel a szomszédunkat, 5-8 éve építették a házukat, velünk szembe, első nagyobb vihar után cserélhették a gépet, mosógépet, routert, tv-t, azóta ők is mindig mindent kihúznak....pedig mégcsak nem is az ő házukba csapott villám.
Sőt, nálunk már a vihar kezdetekor is kimaradozik az áram, meg ingadozik, amire a gép kifejezetten érzékeny tud lenni, plusz percenként megy el az áram.
Csak úgy mellékesen itt egy cikk is:
Nem sokat adok az origos cikkekre, de a lényeg benne van.
Ráadásul az emberek jó része nem ma építette a házát, hanem mondjuk 10-20+ éve, így valószínű 0 védelme van villám ellen. Nagyobb városokban, belvárosi részeken ott kevésbé kell ezektől félni, mert ott megoldottabb a villámvvédelem, BP belvárosában voltam kolis, ott a legnagyobb viharban is tudsz netezni, kábeles net, és nem ingadozik az áram.
Plusz legolcsóbb és legbiztosabb megoldás kihúzni a dolgokat arra a max pár órára.
Nem mindenki lakik olyan helyen, ahol az elektromos kábel a föld alatt van. A légvezetékek és oszlopok, a bekötések mind potenciális villámokat vonzó tárgyak! Persze luxus-lakóparkban már úgy épitik, hogy földkábel legyen. De régi kertvárosokban, falun, tanyán nincs az a túlfeszvédő, ami meg tudná védeni pl. a számítógépet.
Egyébként a nyitott ablak arra is kiváló viharban, hogy bevonuljon egy gömbvillám és mindent tönkretegyen.
Mukedli:
ha ingadozik az árma, akkor először a lakásban/házban kell körbenézetni egy szakemberrel. Ha ő mindent rendben talál, akkor jelezni kell a szolgáltatónak.
Sok házban a gányolt, kalákában összegründolt elektromos hálózat miatt lesznek bajok villámcsapásnál. Illetve okozhat még gondot a "házilag" 25A-esre lecserélt kismegszakító. (Mert a szovjet villanyradiátor állandóan lecsapta a 15A-eset...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!