Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Édesanyám tönkretette a...

Édesanyám tönkretette a számítógépet! Mit tegyek?

Figyelt kérdés

Előre szólok, hogy hosszabb írás következik, de szükségesnek gondolom, a minél részletesebb leírást, hogy rájöhessen az olvasó, mi lehet a probléma.

Szóval tegnap történt, hogy édesanyám úgy döntött, hogy kiszellőzteti a lakást, így kinyitotta a kis szobánk ablakát. Majd bár már lógott az eső lába, úgy hagyta, és elment a boltba vásárolni. Igen ám, de amíg elment, hatalmas vihar támadt: igen sűrűn villámlott, szakadt az eső és fújt a szél. Édesanyám persze már csak akkor ért haza, amikor a fél szoba szinte állt a tócsában. Vizes lett a nyomtató, a monitor, az egér és a billentyűzet, de még egy kicsit a gamepad is! A gépház szerencsére nem lett az. Édesanyám a problémát azzal probálta enyhíteni, hogy hajszárítóval kiszárította belőlük a vizet. Mondjuk úgy voltam vele, hogy a billentyűzet meg az egér nem a világ vége, azokat amúgy is olcsón ki lehet cserélni (a billentyűzetünk idén lesz 11 éves).

Igen ám, de amikor bekapcsoltam a számítógépet, akkor kezdtek el jelentkezni a problémák! Már a boot-oláskor 1 "pittyenés" helyett 3 hangzott el, és a képernyőn valami olyasmi szöveget láttam, hogy a számítógép nem érzékeli az USB-portokat (sajnos csak pár tized másodpercre írta ki, ezért nem tudom pontosan). Miután betöltött a Windows (XP Professional SP3), további hibákba ütköztem. Már eleve a jobb alsó sarokban azt írta ki, hogy nem ismeri fel az USB-eszközt (ez volt a gamepad). Aztán már a PS/2-es egérrel és az úgyszintén PS/2-es billentyűzettel se tudtam mit csinálni, nem érzékelte őket a gép! Kihúztam, újra bedugtam, de még így se! Egyedül a hangfal volt, ami működött, és annak a kihúzását és bedugását érzékelte is a Windows. De a többi eszközt nem. Szétszedtem a gépet, fizikai sérülést nem találtam, kivettem a BIOS elemet is, visszaraktam, hátha csak Checksum Error miatt van az egész, de sajnos ez sem oldotta meg a problémát. Egyedül a billentyűzetet tudtam úgy, ahogy helyrehozni, mert azt legalább beérzékelte a gép, de az is "megkergült": a Scroll Lock-ot ha benyomtam, nem villant fel annak fénye, az F8 gombra nem reagál (mert csökkentett módban próbáltam elindítani a Windows-t), ha pedig az F5 gombot nyomom meg, akkor pedig bekapcsolja a Num Lock, Caps Lock és Scroll Lock gombokat, ha meg be van kapcsolva az összes, akkor meg ki.

Kérdésem ezek után: mi lehet a számítógépem baja és hogy lehetne orvosolni a hibát? Én alaplap hibára gyanakszom, hogy vagy zárlatot okozott az egyik vizes input/output eszköz vagy pedig a villámlástól egyszerűen bekövetkezett egy elektromos átrendeződés. Jól sejtem, hogy ez lehet a baj?

2012. okt. 3. 13:23
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
38%

Várnod kellett volna néhány napot, szétszedni és kiszárítani, a bekapcsolással csak tetézted a bajt. Biztosan zárlatos a táp és ez aztán magával rántja az egész gépet, dobhatod ki a kukába.

Szerintem rendbe tudják tenni szervízben, de NE kapcsold be.

2012. okt. 3. 13:29
 2/26 anonim ***** válasza:
30%
Nemcsak az a gond, hogy nyitva maradt az ablak és beázott a szoba, hanem az is, hogy van egy alapszabály: ha jön a vihar, mindent ki kell kapcsolni és áramtalanítani. Számítógépet, tévét, hűtőt, mindent.
2012. okt. 3. 13:31
 3/26 Golan Trevize ***** válasza:
53%

magának a gépnek feltételezhetően nincs baja.

billenytűzet vagy vizes volt még, vagy tönkrement.

egér dettó.

szedd szét őket, ős úgy szárítsd ki. ne hajszárítóval, hanem hadd száradjon meg magától.

ha ezek után sem működnek, akkor másikkal kell kipróbálni.

2012. okt. 3. 13:34
 4/26 Golan Trevize ***** válasza:
47%
2-es: te ugye megrekedtél a 70-es években, és csak földeletlen konnektoros panelházban tudsz gondolkodni?
2012. okt. 3. 13:35
 5/26 anonim ***** válasza:
50%
Semminek nincs baja, bekapcsoláskor azért rinyál, mert nem érzékeli a billentyűzetet, feltehetőleg egy régebbi gép, ps2-es billentyűzet, elején rinyál, ha gáz van. Az egér miatt a windows rinyál, a gamepad miatt is, a gépednek semmi baja, csak az eszközök nem száradtak ki és hibásan működnek. Nem kéne őket használni pár napig, szét kell csavarozni és úgy hajszárítóval szárítani, különben zárlatos lesz.
2012. okt. 3. 13:39
 6/26 anonim ***** válasza:
28%

"ma 13:31"

Köszönjük Emese!

Soha nem húzom ki a tv-t, hűtőt, stb, a számítógép meg túlfeszvédőn van.

A kérdésedre válaszolva:

az USB porton kikapcsolt gépnél is van feszültség /világít az egér/, talán a ps2-n is, és zárlatos lett a víztől. Próbálj valamit rádugni a portokra, amiért nem kár, ha esetleg meghal, ha működik, akkor csak az eszközök haltak meg, és alaplap nem.

2012. okt. 3. 13:41
 7/26 anonim ***** válasza:
8%
TISZTELT TUDATLANOK ma 13:31 NEKI IGAZA VAN !!
2012. okt. 3. 13:45
 8/26 anonim ***** válasza:
10%
EZEN NEM VITÁZOM
2012. okt. 3. 13:46
 9/26 anonim ***** válasza:
9%

csilla0701: Milyen magasról is jön a villám? 10km?

Mekkora energia van benne? Ma még nem tudják tárolni.

Vajon a túlfeszvédő majd megállítja?

2012. okt. 3. 13:49
 10/26 anonim ***** válasza:
75%
Ha olyan a túlfeszvédő, akkor igen, mivel azonnal szétold. Ha ehhez kapcsolódik egy jó minőségi tápegység, az simán megfogja.
2012. okt. 3. 13:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!