Csak engem zavar az AMD mostanság tanúsított üzletpolitikája?
Már az is szúrta a szememet pár évvel ezelőtt, amikor az akkor még teljesen jónak számító Radeon X1xx szériát legacy státuszba helyezték. Nemrég viszont az összes Radeon HD 5xxx előtti erre a sorsra jutott. Szerintem ez elfogadhatatlan. Az ember vesz egy videokártyát, és nem tudhatja, hogy 1-2 év múlva támogatott lesz-e még. Lehet, hogy jövőre a 6850-esem is erre sorsra jut? Vagy egy évvel később? Ennyire becsülik az embert, aki komoly pénzt áldoz a hülye kártyájukra?
Azt akarják, hogy az ember 1-2 évente cseréljen, de az árazás ehhez nem igazodik, illetve nem is indokolt, hiszen a játékok már évek óta nem fejlődtek semmit a hülye konzolok miatt.
Bár alapvetően AMD fan vagyok, addig a pontig, hogy kifejezetten utálom az nvidiát, de mégis fontolgatom, hogy a következő kártyacserénél ha hányingerrel küszködve is, de tőlük fogok venni. Elég csak belegondolni, hogy náluk még a 8 éves geforce 6 széria is 100%-os támogatást élvez.
"hiszen ugyanarra az ezer éves hardverre, az xboxra lettek tervezve."
Ez igaz, még a Crysis 2 esetében is. Az alap verzió amit először dobtak ki, egy 5 éves gépen is normálisan elfutott, de a javításokkal érkező maszlagok megették a HD 5830-amat.
"Vagy ott vannak az UE3 motorral felszerelt játékok. "
Az U Enginenek van azért még egy jó oldala, hogy kegyetlen jól skálázódik, és kis igényű. No meg ha egy stúdió gondol a PC-sekre is(pl Bioware) akkor egy szép és kisigényű játék jön ki.
"Még mindig nem válaszoltál viszont arra, hogy mikori nVidia driverben volt utoljára bármiféle javítás a 6-os szériához."
A javítások kevésbé izgatóak. Ha jól működik, természetesen felesleges javítani. Az oprendszertámogatás annál inkább érdekes. Az AMD az említett kártyákhoz szépen lassan nem fog linux drivert csinálni, ott pedig frissítenek kernelt és x szervert elég gyakran. Windows 8 támogatás vagy lesz vagy nem, de kiforrott biztosan nem.
A geforce 6 kártyák mennek a legfrissebb linux kernelen és a windows 8 éppen aktuális bétáján is. De egyébként példának hoztam fel, eszem ágában sincs se a céget, se ezeket a kártyákat isteníteni. Ennek ellenére követendő példának tartom, amit csinálnak.
------------
"Ez igaz, még a Crysis 2 esetében is. Az alap verzió amit először dobtak ki, egy 5 éves gépen is normálisan elfutott, de a javításokkal érkező maszlagok megették a HD 5830-amat."
Igen, ha olvastad a cikkeket annak idején, kisebb botrány lett belőle, hogy a DX11 patch állandóan nem látható dolgokat renderel, hogy úgy tűnjön, hogy erős hardver kell neki. Tudomásom szerint ez a mai napig nem változott, feleslegesen dolgoztatja a kártyát. És a legviccesebb az, hogy még mindig sokkal rondább, mint az első rész, ami sok évvel korábban jelent meg.
Itt egy random cikk google bácsi első találatai közül, de kb. mindenhol megírták:
"Az U Enginenek van azért még egy jó oldala, hogy kegyetlen jól skálázódik, és kis igényű. No meg ha egy stúdió gondol a PC-sekre is(pl Bioware) akkor egy szép és kisigényű játék jön ki."
Ez teljesen igaz. Itt is érvényesül, amit fentebb írtam, hogy egy Radeon 4xxx-es kártya is simán megeszi reggelire. Az engine biztosan képes komolyabb dolgok megjelenítésére, de a konzolok miatt nem rakhatnak bele nagy textúrákat, komolyabb poligonszámú modelleket, mert akkor azok rögtön behalnak tőle. Így viszont a sok éves videokártyáknak is gyerekjáték.
Mit csinál erre az AMD? Kitalálja az Eyefinity-t, kitalálja az extrém, hétköznapi emberek által nem használt blu-ray 3D lejátszást, meg efféléket. Mikor rájönnek, hogy az átlagember szegény, és ezek miatt nem vesz kártyát, akkor szépen megvonják a driver támogatást, hogy akkor már csak azért is kénytelen legyen.
Jó példa erre a fent említett linux. Ha linuxot használsz, és szükséged van 3D gyorsításra, akkor az open source driver nem elég. AMD driver pedig nincs. Kénytelen vagy új kártyát venni.
Nos, ez a mentalitás nem tetszik nekem. Vegyél újat valami helyett, ami tökéletesen működik, csak azért, mert mi úgy döntöttünk helyetted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!