Macbook Air m2 (2024) 16GB/256GB vagy 8GB/512GB?
Egyetemre tervezek venni magamnak egy laptopot (Jogra tervezek menni ha ez számít bármit is) és ezek most kb. ugyan azon az áron vannak és nem tudom melyik verziót lenne érdemesebb megvenni. Főleg majd szövegszerkesztés, jegyzetelés, jogi adatbázisok és böngészőhasználatra fogom használni, filmeket sorozatokat nézek rajta, egyszerűbb játékokkal játszom majd talán néha néha mint a Sims vagy a Minecraft :D
(pls az olyan válaszoktól kíméljetek hogy MINEK NEKED MACBOOK?? erre elég lenne az Xy gép is, örülj neki ha ezen kell vacillálni stb. 😭 nem értek annyira ezekhez a belső specifikációkhoz ezért kérek segítséget / véleményt mástól aki igen)

Pedig nettó pazarlás, egy Wacom kijelző bevonatos Galaxy Tab S9 Ultra-val sokkal többre mennél.
Végeztem én is egyetemet, de még mérnöki szakra is felesleges macbook.
Egy S Pen-szerű dolog viszont csodákra képes és nagyon meg fog térülni az évek alatt.

1-es vagyok. Indoklás elmaradt.
Használtál már 13,3"-on Excelt, Word-t vagy bármit?
Mac OS-t láttál közelről, pl. milyen licence árak vannak, mennyire körülményes a szoftverek telepítése stb. egy Windows-hoz képest?
Egy piszok jó eszköz, brutális üzemidővel, nem arról van szó. De megvan a maga célterülete, leginkább egy grafikusnak, ahol amúgy is otthon ott figyelj a legújabb iMAC és ha utazik közben is tudja csinálni a munkát. Vagy éppen videót vágni és hasonló dolgokra.
Mert ez az igazi erőssége.
World, Excel stb. egy 15,6"-os Lenovo ThinkPad, Ryzen 5-el még sokkal konfortosabb is, mert látni fogod szépen a táblákat, doksikat.(és ha úgy van könnyű kalóz szoftverre szert tenni)
Szia, köszi a válaszod 1-es! Őszíntén szólva én mindenképp laptopban gondolkoztam, ehhez vagyok szokva, ezen tudok tanulni szóval a tablet nálam ilyen téren nem igazán játszik. És reagálva, én is tisztában vagyok vele, hogy valószínűleg nem fogom kihasználni egy MacBook minden extra funkcióját, de számomra most az a legfontosabb, hogy egy megbízható, jó minőségű, időtálló gépet vegyek, amivel hosszú távra tervezek. Olyat, ami nem hagy cserben 4-5 év intenzív használat után sem – és ebben azért egy MacBook elég erős.
Lehet, hogy tényleg van olyan alsóbb kategóriás gép, ami elég lenne (mint pl. a Lenovo ThinkPad, amit írtál), de abban talán egyetértünk, hogy azok messze nem olyan strapabíróak, és nem fogják ugyanúgy bírni a gyűrődést hosszú távon. A MacBook egyfajta befektetés is – lehet, hogy most drágább, de pár év múlva is lesz benne érték, míg egy olcsóbb laptop addigra lehet, hogy már csak idegesítően lassú lesz, vagy el is adhatatlan.
És nyilván a használati élmény sem mindegy: tudom, hogy idővel minden gép lassul, de az sem mindegy, hogy milyen szintről indul az ember. Egy MacBook esetében az induló szint már eleve baromi élvezetes és gördülékeny, szóval ha romlik is valamennyit az élmény, még akkor is simán használható marad. Most jelenleg éppen egy 2015ös Macbookot használok, ami már 10 éves de még mindig gördülékeny élmény használni és a magas minőség még a 10 éves gépnél is látszódik. Régebben használtam 150-200 közötti kategóriás dell gépet, nekem nem jött be, 2-3 év után kuka kb., és addig is egy idő után már felmerülnek vele problémák, és ugyan ezt tapasztalom a telefonoknál is egyébként, hozzá kell tenni hogy én elég intenzíven használom, de egy andoridos telefonom sem bírta annyi időn keresztül ki mint az iphonejaim, és most nem az apple faszát szeretném szopni, (elnézést a kifejezésért) meg nem akarom az andoridos, windowos dolgokat leszólni, ez csak az eddigi saját, személyes tapasztalatom. :)

"Mac OS-t láttál közelről, pl. milyen licence árak vannak, mennyire körülményes a szoftverek telepítése stb. egy Windows-hoz képest?"
Nyilvánvalóan te még nem láttál még kirakatban sem Mac-et.
A telepítés két kattintás az MacAppStoreból. Ha külső forrásból származó szoftvert kell telepíteni akkor az esetek 90%-ban csak be kell húzni az alkalmazások mappába és kész. Ma már minden van Mac-ra ami windowsra is. Amit nehéz telepíteni azt win-en sem egyszerűbb.
"megvan a maga célterülete"
Ezt azok a buta emberek tejersztik akik sosem használtak Mac-et és fogalmuk sincsen róla. 20 éve olvastak egy fórumbejegyzést valahol amibe leírta Pistike hogy nem tudta telepíteni a terep2-t és azóta ugyanazt az idióta mantrát fújja.
"World"
Te is worldben írtad a nemlétező diplomamunkádat? :DD
"ThinkPad"
Megjöttünk, megint a thinkpad.
Nem lehetne már leállni ezzel? Sehol nincsenek már a thinkpadek!!
"Ryzen 5-el még sokkal konfortosabb is, mert látni fogod szépen a táblákat, doksikat"
A R5 jobban kirajzolja a worldöt? :D
"és ha úgy van könnyű kalóz szoftverre szert tenni"
Mondod ezt egy joghallgatónak... Grat!
Amúgy Mac-re is megvan minden kalózverzióban már rég.
És nem kell kikapcsolni a netet meg a víruszvédelmet meg semmit. Bemásolod az alkalmazások mappába és használod. (egyik haverom mesélte!)
Lenne egy kérdésem hozzád kedves thinkpades ember:
Miért szólsz hozzá a mac-es kérdésekhez? Eddig még mindig lukra futottál és csak téves idióta hoaxokat sikerült terjeszteni és a nyüves lelakott használsz thinkpadeket reklámozni.
Kérlek hogy ha nem tudsz érdemi választ adni akkor inkább lapozz tovább!
5. voltam.

"És nyilván a használati élmény sem mindegy: tudom, hogy idővel minden gép lassul, de az sem mindegy, hogy milyen szintről indul az ember."
Na ez nettó butaság.
"Most jelenleg éppen egy 2015ös Macbookot használok, ami már 10 éves de még mindig gördülékeny élmény használni és a magas minőség még a 10 éves gépnél is látszódik."
Amire te használod arra elegendő számítási igényt biztosít egy modernebb mikrohullámű sűtő is. Küldd meg valami rendes macre való munkával és majd meglátod olyan sz@r lesz a 10 éves macbook, hogy bekönnyezel - főleg egy M2-es Air mellett :D
" Régebben használtam 150-200 közötti kategóriás dell gépet, nekem nem jött be, 2-3 év után kuka kb., és addig is egy idő után már felmerülnek vele problémák, és ugyan ezt tapasztalom a telefonoknál is egyébként, hozzá kell tenni hogy én elég intenzíven használom, de egy andoridos telefonom sem bírta annyi időn keresztül ki mint az iphonejaim, és most nem az apple faszát szeretném szopni, (elnézést a kifejezésért) meg nem akarom az andoridos, windowos dolgokat leszólni, ez csak az eddigi saját, személyes tapasztalatom. :)"
Ez pedig a tipikus almás bullshit, ráadásul nagy tételben.
Ha egy tanácsot megfogadsz: nem kell az ilyen butaságokkal hülyét csinálni magadból,nem kell a szokásos teljesen hamis érveket felsorolni sőt a nem a kérdésedre válaszolókat simán figyelmen kűvül hagyhatod, nem kell felesleges köröket futnod. Ha neked az Apple ökoszisztémája jön be akkor vedd és használd azt és pont. Nem kell magyaráznod miért ( látszólag nem is tudod.. :D ).
Ha a kettő közül kell választani akkor M2 16GB RAMmal, viszont ha tudsz egy kicsit többet költeni akkor inkább Marcbook Air M3 16GB RAMmal.
Jézusom :D
a fentebbi kommenteknek köszönöm a tanácsokat, megfogadom.
Az utolsónak annyit reagálnék hogy neked meg nem kell véleményezned mindent amit írtam, én direkt kiemeltem, hogy az ilyen kommentekkel hagyjanak, hát mégis a legelső ilyen volt, reagáltam rá, elmondtam a véleményem, nem értesz vele egyet, elfogadom. Azt viszont már sérelmezem hogy mit kötekedsz? Talán azért hallod ezt a “tipikus almás bullshitet” mindenkitől, mert van valami alapja, én ezt nem hallottam még, nem átvettem, mivel hogy nem vagyok jelen az ilyen platformokon, úgy unblock a teches világban nem vagyok otthon, nem veszek részt ilyen kommentháborúkba, nem szoktam erről még csak beszélni sem a környezetemmel, mert kit érdekel ki mit gondol az appleről vagy bármilyen számítógépről, mindenki használja azt ami neki tetszik, ami őt éppen kiszolgálja, én a saját tapasztalatomat írtam csak le, amiket leírtam tények az én életemből és felhasználási szokásaimról.
És azért mert egy 10 éves gép elvérezne egy pl. videó vágásban most jelenleg, még nem lesz kevésbé igaz, hogy az én igényeimet “amit egy mikrohullamsűtő is kielégítene” kielégíti, szóval ezt nem is értem miért írtad bele, leírtam hogy megbizható időt és értékálló gépet keresek, és nem videóvágásra :D Miért baj az ha én egy olyan gépet akarok venni ami többet ad mint amire nekem szükségem van? Ha mellette azok a kvalitások megvannak benne amiket keresek, és ellenben amit ajánlottak olcsóbb alternatívát azokban nincsen meg. Lesz egy gépem ami bőven kiszolgál majd hosszú - hosszú éveken keresztül, és utána ha már azt érzem ideje lenne váltani, egy kiváló megkímélt állapotban lévő, még mindig csúcskategóriás gépet tovább tudok adni valakinek.
azért jöttem ide mert ehhez ahogy írtam is, van aki jobban ért, és én erről az adott laptop két modelljéről kértem a véleményt, tanácsot :)
te viszont feleslegesen sértegeted az embert, komolyan nem értem az ilyen embereknek tényleg nincs jobb dolguk szabadidejükben? Annyira nincsen önbizalmad hogy azzal próbálod etetni az egód hogy másoknak írogatsz a neten névtelen kioktató kommenteket? szomorú. Az én intelligenciám sértegeted, úgy hogy nem tudod elfogadni hogy valakinek más a véleménye mint neked, érdekes módon én nem kommentelgetem senkinek hogy te milyen hülye vagy hogy az xy márkájú laptopot használod, tudod miért? mert ki a f’szt érdekel? Nekem nem lesz rosszabb attól hogy te mást gondolsz erről mint én.

#3 "Olyat, ami nem hagy cserben 4-5 év intenzív használat után sem – és ebben azért egy MacBook elég erős."
Ez nem így működik. Minden jól összerakott laptop sokáig bírja, azonban a Macbook-ok 6-7 évik kapnak max frissítést, utána pedig szépen lassan a programok nem lesznek vele kompatibilisek, mert túl régi a verzió.
"Lehet, hogy tényleg van olyan alsóbb kategóriás gép, ami elég lenne (mint pl. a Lenovo ThinkPad, amit írtál)"
A ThinkPad minden csak nem alsóbb kategóriás
"de abban talán egyetértünk, hogy azok messze nem olyan strapabíróak, és nem fogják ugyanúgy bírni a gyűrődést hosszú távon"
Ekkora baromságot még soha az életben nem olvastam ThinkPad-ek kapcsán. Bárkit megkérdezel, aki picit is témában van, tudja, hogy a ThinkPad-ek a legstrapabíróbb laptopok. A T420s-em már minden szart túl élt, de még működik. Ellenben a 3 évvel idősebb Macbook-om elhajlott, eltört és egyes dolgok már nem működnek benne ééééés még javítani sem lehet. A T420s-ben eltört az egyik zsanér, $20 és már volt benne egy új.
"És nyilván a használati élmény sem mindegy: tudom, hogy idővel minden gép lassul"
Nem, a gép nem lassul, a szoftverek változnak és több erőforrást igényelnek, de a legtöbb mai szoftvernek egy 10 éves gép is teljesen megfelel. Van egy ThinkPad W541-em, i7-4910MQ, Quadro K2100M, és 32GB RAM és tökéletesen elfuttat mindent, amire neked kell. Meg van nyitva vagy 30-40 tab, weboldalt szoktam kódolni rajta, videót vágni, képet szerkeszteni problémák nélkül, tehát ha épp elutazok, akkor simán tudok minden végezni rajta, amit a gépemen is. Win10 van rajta, de Insider-ben már volt rajta Win11 is trükközés nélkül. (egyik reggel arra ébredtem, hogy Win11 lett rajta). A T480-am új akkumulátorokkal napokat megy standby-ban, de intenzív használattal olyan 12 órát bír. Autódiagnosztikához használom, ott pedig kell, hogy sokat bírjon mert nincs kedvem vinni a töltőt magammal mindig.
"Most jelenleg éppen egy 2015ös Macbookot használok"
És az miért is nem jó? Túl régi a rendszer és nem lehet frissíteni? Mi is van azon? Big Sur az utolsó? Az is már egy 5 éves rendszer. Lassan már a Chrome se fogja támogatni, mert az a minimum rendszer neki. Akkor még sem annyira igaz a hosszú élettartam pedig egyébként amire neked kell, arra használhatónak kéne lenni. Közben egy Core 2 Duo-ra még simán megy a Win10. Tegyél arra egy Windows és megdupláztad az élettartalmát.
#6 "Nem lehetne már leállni ezzel? Sehol nincsenek már a thinkpadek!!"
LMAO, tévedtem, ez lehet még nagyobb baromság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!