Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » A deep seek most miért akkora...

A deep seek most miért akkora nagy szám? Miért most?

Figyelt kérdés
Berobbant a deep seek lefegyverezve a chat gpt-t a geminit.... de miért most? kérdezek tőle információt és 2023 júliusáig volt a z utolsó frissítése, nem tud frissebb adattal szolgálni, van olyan változata ami erre képes? Illetve ahogy beírom hogy deep seek 2023-ról dob ki videókat amit akkor csináltak tartalomkészítők. Az eltelt idő alatt miért pont most volt ennek egy nagy robbanása? Most dobtak rá egy fejlesztést? vagy csak most engedték a piacra?

febr. 4. 10:03
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
78%
Mert most dobta a piacra az ingyenes nyíltforráskodú változatát a cég
febr. 4. 10:14
 2/14 A kérdező kommentje:

Értem. És a nyílt forráskódú az mit jelent pontosan? És miért nem lehet kérdezni , miért van lehetőség csak az utolsó frissítéséig visszamenőleg addigi információról kérdezni?

Vannak más Ai-ok akik akár a 10perces eseményről beszámolhatnak? Miért nem teszik "naprakésszé"?

febr. 4. 10:36
 3/14 A kérdező kommentje:
10perccel ezelőtti eseményről*
febr. 4. 10:36
 4/14 anonim ***** válasza:
76%

"A deep seek most miért akkora nagy szám? "

Mert:

- a versenytársakhoz képest - állítólag - olcsóbban tanították be, és a teszteken is relatíve jól szerepel: [link]

- van nyílt forrású (szabadon, ingyen elérhető mind az mesterséges intelligencia forráskódja - [link] - az a kód, amiben írták; mind az általa használt modell - [link] ) változata

- nem amerikai, hanem kínai (a nagyobb versenytársak - ChatGPT, Gemini, LLama, Copilot,... - mind amerikaiak, pláne az utóbbiak big tech cégek szolgáltatásai)

febr. 4. 10:58
 5/14 A kérdező kommentje:

A kérdésben a hangsúly inkább a miért most-on volt, előző kommentelő elmondta, köszönöm.

Miért jó hogy nyílt forráskódú?

Mert ugyanúgy csinálhatok magamnak egy chatbotot belőle, egy házi "állat" vagy inkább asszisztensként? A nemzetiség meg nem számít szerintem. Nekem nem.

febr. 4. 14:17
 6/14 anonim ***** válasza:
47%

"Miért jó hogy nyílt forráskódú?"

Mert letöltheted azt a kódot amiben a programot írták (illetve a betanított modellt), átellenőrizheted, módosíthatod (a modellt finomhangolhatod), saját céllal futtathatod, nem fogsz függni egy szolgáltatótól, aki korlátozhat (akár a szolgáltatásban való hozzáférésben, akár a bemeneti prompt tartalmában), letilthat.

"A nemzetiség meg nem számít szerintem. Nekem nem."

A készítőknek - illetve a versenytársaknak - számít.

Meg is érezte az amerikai tőzsde:

"To understand why DeepSeek is making headlines, let’s look at Nvidia’s market swings. Last Monday, the tech giant lost an astonishing $590 billion in market value. Tuesday saw a rebound of $260 billion, only to drop again by $130 billion on Wednesday. The company plunged 15.8% for the week, its worst weekly showing since September 2022."

[link]

febr. 4. 14:32
 7/14 A kérdező kommentje:

De itt nem is lényeg a nemzetiség az open ai csak szimplán vetélytárs.

Értem szóval szabadon buherálható.

És vannak is ilyen fejlesztők a githubon akik közzéteszik az ő saját módosított modelljüket? Akkor ez szuper kezdeményezés.

Illetve szükséges hozzá internet?

Írtad hogy amiért nyílt forráskódú, így magadévá tehető, de így is kell hozzá internet? Illetve ha 2023mas az utolsó frissítés te is hajthatsz végre akár pillantokra visszamenőleg lehozandó információra kész változatot belőle? Nem tudná magát frissíteni? Miért nem frissítik gyakran?

febr. 4. 16:21
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

"De itt nem is lényeg a nemzetiség az open ai csak szimplán vetélytárs."

Azért a Kínának és az USA-val való jelenlegi kapcsolatának ismeretében azért nem jutnék erre a következtetésre. ;)

"És vannak is ilyen fejlesztők a githubon akik közzéteszik az ő saját módosított modelljüket?"

A Huggingface:

[link]

vagy például a Civitai:

[link]

oldalakon lehet találni ilyesmiket.

"Illetve szükséges hozzá internet?"

Ha egyszer már letöltötted az AI-t illetve a hozzá tartozó modellt, onnantól fogva a saját gépeden futtathatod, nem kell hozzá Internet.

"Illetve ha 2023mas az utolsó frissítés te is hajthatsz végre akár pillantokra visszamenőleg lehozandó információra kész változatot belőle?"

Igen.

"Nem tudná magát frissíteni?"

A lehetőség fennállhatna...

"Miért nem frissítik gyakran?"

...csak a tanítási folyamat eléggé idő- és gépigényes, és akkor nem beszélve a források felhasználhatóságának jogi problémáival.

febr. 4. 16:32
 9/14 A kérdező kommentje:

"Azért a Kínának és az USA-val való jelenlegi kapcsolatának ismeretében azért nem jutnék erre a következtetésre. ;),

Hát én jutok. :D

hm köszi az infókat. Érdekes azért, hogyha magamnak letudom frissíteni akkor erre ők miért nem folyamodnak.. Ha nekem nem kerülne annyi erőforrásba...

De akkor ők miért nem frissítik hogyha én ezt egy rövid időn belül megtehetem a sajátommal?

Ezt nem értem... hm mindegy,

Azért kíváncsian várom mit fog még hozni...

febr. 4. 18:32
 10/14 anonim ***** válasza:
100%

"Hát én jutok. :D"

Pedig nem épp felhőtlen Kína és USA kapcsolata.

Nem hiába írja a Forbes cikke is:

"AI Is Now A Matter Of National Security

DeepSeek’s breakthrough isn’t just a financial story — it’s a national security issue."

"De akkor ők miért nem frissítik hogyha én ezt egy rövid időn belül megtehetem a sajátommal?"

Mert te nem a legnagyobb méretű, több százmilliárd paraméteres modellel dolgozol a hátad mögött egy komplett adatközponttal és több milliárd felhasználóval. Kicsit komplexebb egy ilyen szolgáltatás üzemeltetése, mint otthon kísérletezgetni.

febr. 4. 19:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!