Linux Mint vs Arch?

Figyelt kérdés
Sziasztok! ez a kettő disztró között szemezek, szerintetek melyik a szebb és a jobb? Esetleg még Ubuntu is szóba jöhet
jan. 25. 08:49
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
83%
Mint
jan. 25. 10:09
 2/13 anonim ***** válasza:
64%
Arch
jan. 25. 10:37
 3/13 anonim ***** válasza:
86%

Nekem egyértelmű. Linux Mint Cinnamon.

Neked melyik tetszik jobban , azt mi nem tudhatjuk.

Jó mindegyik.

jan. 25. 10:38
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

A kinézet a DE-től függ, amit felteszel. Archon rengeteg van, Minten kevesebb. Ubuntunál is van pár, de ott más egy kicsit a neve is a disztronak, pl. Kubuntu. A fontosabb különbség, hogy arch rolling release, ami azt jelenti, hogy folyamaosan frissítenek mindent a legfrissebre egy kis tesztelés után, míg a Mint és Ubuntu point release, ahol időnként frissítenek egy nagyot (1-2 évente, nem tudom pontosan), eközött meg elsősorban csak biztonsági frissítésej jönnek. Kivéve ha flatpakeket vagy snapeket használsz, azok mindehol frissülnek rendesen.

Emiatt az arch linux kicsit instabilabb lehet, vagy időnként egy kis mókolást igényelhet, cserébe viszont frissebbek rajta a csomagok, pl a DE.

Azt te tudod, hogy neked melyik a szimpatikusabb, ha nem használtál még linuxit, akkor valószínűleg Minttel érdemes kezdeni

jan. 25. 13:15
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem vagy tapasztalt Linuxos, akkor inkább Mint.
jan. 25. 13:56
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
Linux Mint.
jan. 27. 09:19
 7/13 anonim ***** válasza:
100%
Átlag felhasználónak egyértelműen a Mint. Hogy melyik asztali felület, az már ízlés kérdése. A Cinnamon a fő asztali felülete, de van MATE és Xfce is. Ezek kevesebb erőforrást esznek így alkalmasabbak régi/gyengébb gépekre.
jan. 27. 20:30
 8/13 anonim ***** válasza:
0%
Mint szebb? Ad nehany extra tweaket a fejlesztő a cinnamonhoz. De az arch jobb. Frissebb. Van plugin a kritahoz. Minten nincs. Megy az openjdk. Minten nem. Alapvetően nem is szeretem a debian vonalat. Ink szervernek mint desktopnak valók. Archozz!
febr. 10. 15:26
 9/13 anonim ***** válasza:
80%

Minten is ugyan úgy van openjdkd, és biztos vagyok benne, hogy ott is lehet pluginolni a Kritát.

Az Arch egy dolog, hogy friss, de "bleeding-edge" ami azt hozza magával, hogy jóval instabilabb. Feleslegesen sok frissítés érkezik rá, mert folyamatosan mindig minden frissül, még a legjelentéktelenebb library is. Átlag felhasználónak erre az ég világon semmi szüksége. Ugyan olyan jó asztali felhasználásra is. A Mint arra is lett tervezve, a Debian meg szó szerit így hirdeti magát: "The universal operating system".

febr. 11. 01:46
 10/13 anonim ***** válasza:

9-es.

Az open jdk fregmentalt csomagokkal van jelen a debian vonalon. Tehát van vagy 8-10 fele verziója.

Honnan tudod melyik fog működni? Nálam nem ment, pedig 2 is feltettem.

A krita pluginje a g'mic pedig különálló programként telepíthető. Nem képes működni a kritán belül.

Az, hogy sűrűn frissül, nem jelenti azt, hogy instabil is. Archnak is vannak tesztelt, visszafogottabb tárolói. Nem azt jelenti, hogy mindenből a béta szoftvert kapod. Másrészt a rolling release modell a legfejlettebb. Nem kell minden verzióváltáskor telepítgetned az operációs rendszert.

Annó minten volt egy vlc glitchem, hogy nem sikerült mindig szép ablakanimációval megnyitni, volt egy ilyen dupla ablakszerű bezarasa. Persze a vlc mar reg javította-de a mint tarolojaban ket verzióval régebbi volt elérhető. Úgy kellett külön külső ppat hozzaadni es frissíteni. Ami egyebként hibatlanul működött. Az hogy régi a csomag nem jelenti azt hogy hibatlan. Ugyhogy bizonyos felhasználáskor igen is fontos tényező hogy az adott programok újításai, funkció minél hamarabb érkezzenek. De megértem azt is ahol ez nem fontos. Pl szerverkörnyezerben. Ott elegendőek a hibajavítások.

febr. 11. 06:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!