Cégvezetőként miért alkalmazna akárki drágán informatikusokat a mesterséges intelligencia korában, amikor az megcsinálja gyorsabban, jobban, kb ingyen?
Pontosan milyen feladatról van szó?
Én pl programozó vagyok és teljesen nyugodt vagyok afelől, hogy az ai nem mostanában végzi el a munkámat. Ellenben szoktam használni, vannak olyan dolgok, amiket meggyorsít.
Igen, hogyne... mi 50-en dolgozunk egy cégben, ami az AI-jal csak úgy kiköpi a kész adatot a megrendelőnek... persze, 50-en meg csak nézzük, ahogy az AI számol, oszt-szoroz, peeersze... nem kell ide egy ember se 😂🤦♂️
Komolyra fordítva, persze, krvanagy segítség az ilyen ml-ai-akármi, de még rohadásmessze van, hogy ez működjön önmagában, és megbízható legyen. 4 éve tömjük adatokkal, most jutottunk el olyan mennyiségű megrendelésig, hogy a 80% konfidenciszint felett egyes folyamatokon tovább tudjuk engedni az adatot, de azt is mind felül kell vizsgálni utána, mert sok a tévedés... csak már nem győzzük. Nem tudjuk mi kerül ki a kezünk alól, de az biztos, hogy többet téveszt még, mintha ember csinálta volna...
Szóval kb így megy, gondolom mindenhol máshol is. Próbáljuk elérni, hogy kevesebbet hibázzon, mintha ember csinálná. A sebessegben már okés, meg egyes folyamatokban brutálnagy segítség, akár 10-100x hatékonyságnövekedés, sőt ez exponenciálisan nőhet is, ahogy egyre megbízhatóbb lesz a rendszer. És akkor ez árban is megmutatkozik persze, onnan jönnek a megrendelések, hogy pofátlanul olcsón válllajuk.
Nem gagyi, ami kijön, de ezt kész terméknek eladni hazugság. És ez egy nagyon speciális téma, amit mi csinálunk, tehát nem kell ezercsilliárdnyi dolgot tudnia, egy kisebb problémakör, réspiac, amit így a machine learning segítségével automatizáltabbá tudunk tenni... majd.
Szóval még nagyon sokáig lesznek informatikusok meg gyártósori biodroidok meg irodai seggnövesztők is.
A szentgpt pl saját állítása szerint kommunikációs protokoll:) jönnek a protokoll droidok:) Lényeg, hogy alapvetően nem programozásra vannak, hanem bármilyen célra, amiben kommunikálni kell, kód, kell, számolgatni kell, képet csinálni stb.
Összetettebb programozási feladatot saját állítása szerint sem tud megcsinálni, viszont tényleg képes részfeladatokat megoldani. Én pl infoszerzésre, levélírásra, egyszerűbb táblázatok elkészítésére és összehasonlítására használom. Bőven megéri az árát.
És majd az AI fogja X titkárnő gépében a billentyűzetet lecserélni amikor a héten a 4. kávéját borítja bele. Szintén ki fogja piszkálni az USB portba beletört pendriveot. El fogja magyarázni X-nek, hogy hova kell írnia a jelszót. Ki fogja találni, hogy X titkárnő melyik nyomtatóra nyomtathat és ezt be is fogja állítani. (és ez még csak egy irodai környezet).
Le fogja koordinálni a kórház 12 osztályával, és a szomszéd kórházzal (és a mentőszolgálattal), hogy a hónap melyik napján lehet upgradelni a betegfelvételi rendszert, és az mivel jár (pl. azzal, hogy 2 órán keresztül az SBO nem tud beteget fogadni), és az itt felmerülő szakmai kérdésekre pontos választ fog adni.
Ki jön egy új jogszabály és 10 napon belül meg kell neki felelni... A mostsni AI-ik (és ez sokáig így lesz) valószínűségi alapon adnak választ, hogy erre a kérdésre a leggyakoribb válasz ez. Jön egy új jogszabály ami sose volt, nem lesz "mintája". Majd 2-3 év múlva már arra is lesz jó és pontos megoldása.
És ez csak pár példa.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!