Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Milyen példákon keresztül...

Milyen példákon keresztül tudom egy boomer, de technológiára és fejlődésre nyitott apukámnak szemléltetni az AI LLM előnyeit, mint pl ChatGPT, Gemini?

Figyelt kérdés

Én például minden nap használom ezeket (sőt, ugyanezt a kérdést ott is felteszem, csak emberi véleményt is akarok hallani :D ) viszont nem feltétlenül van ötletem, hogy miket mutassak be neki, amivel ráérezhet arra, hogy érdemes használnia.

69 éves, még dolgozó orvos. Autót vezet, szellemileg teljesen ép, okostelefont használ, más dologban is nyitott volt, használja is és erre is nyitott most, csak egy kis lökés kellene neki, ő is így látja.

Ezekre gondoltam magamtól:

-Szövegek lefotózása, szkennelt PDF-ek 'begépeltetése"

-Hosszabb cikkek bemásolása, összefoglalók kérése, cikkbe belekérdezni, részletet kiemelni.

-Több opció összehasonlítása, mint pl 4-5 termék. Előnyök, hátrányok átlátható táblázatba sorolása, internetes vélemények keresése, kigyűjtése

-Elmenteni memóriába, hogy milyen autója, számítógépe, okostelefonja, azokon milyen rendszer fut... milyen háztartási készülékei vannak stb van, majd segítséget kérni ilyenekben, pl: "miért nem tudok bluetooth-szal felcsatlakozni az autóra?" És akkor már adhatná a személyreszabott tanácsokat...

-Segítsen válaszolni emailre a betáplált információk alapján sablonokkal kitöltve. (Olyanok, amik napjában százszor előfordulnak) hogy több ideje juthasson a betegekre az adminisztráció meg egyéb ügyek helyett.

Köszönöm a tanácsokat!

dec. 5. 16:46
 1/9 anonim ***** válasza:
49%
? Kérdést megis válaszoltad
dec. 5. 17:03
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Az utolsó pont nem biztos, hogy jól tud elsülni. A ChatGPT legrosszabb tulajdonsága az output kötött megfogalmazása, kilométerekről látszik ha valaki ezzel 'fogalmazott' szöveget. Minél több helyen és többször olvasod, annál zavaróbb.

Az orvos-beteg viszonynak sem feltétlenül tesz jót, mert azt az érzést kelti, hogy le se szarták mi van vele, csak kapott egy legenerált látszatválaszt. Az is meglepő, hogy egy orvos mindent egyedül csinál, és erre nincs saját embere.

A többi ötlet 'jópofa', csak egy 69 éves ember életét talán ennyire mélyen nem szövi át a technológia, hogy értelmesen ki tudná használni.

dec. 5. 17:05
 3/9 A kérdező kommentje:

Nem a betegekkel való kommunikációt rövidítené le vele, hanem az egyéb adminisztrációs terheket, amiknek nincs közvetlen közük a betegekhez. Tehát nem rontaná az orvos-beteg kapcsolatot, pont, hogy elősegítené, mert több idő jutna a betegekkel személyesen foglalkozni.

"Az is meglepő, hogy egy orvos mindent egyedül csinál, és erre nincs saját embere." Van asszisztense, de ettől függetlenül az orvosnak is van dolga adminisztrációval, illetve az asszisztensnek sem csak adminisztráció a feladat, tehát róla is jó lenne terhet levenni.

dec. 5. 17:12
 4/9 2*Sü ***** válasza:
0%

Pl. az, hogy egy ilyen kérdést is lehet, hogy egyszerűbb a ChatGPT-nek feltenni, mint a GYK-n. Lásd: [link]

Én előszeretettel veszem elő a ChatGPT-t ha olyan dolgot keresek, amihez tudom, hogy megvannak a nyers adatok, de azt idő összerakni, és jó eséllyel abból a speciális szempontból nem biztos, hogy választ találok. Nem éppen életszerű példa, de nyilván fent van a Wikipédián az összes bolygó, azok tömege, átmérője vagy sugara. Ha a bolygókat kellene sűrűség szerint sorba venni, akkor számolgatni kellene, meg adatokat gyűjtögetni, és viszonylag kicsi eséllyel találom meg vagy idő megtalálni, ha valaki ilyen sorrendet már megalkotott és leírt. A ChatGPT-nek csak beírom, hogy „Állítsd a Naprendszer bolygóit sorrendbe a sűrűségük alapján.”. És kapok egy kész, egyszerű, átlátható listát a bolygók nevével és azok sűrűségével.

De úgy általában amit egy másik embertől kérdeznél, vagy ami a fejeden kérdésként merül fel, arra jó eséllyel ad a ChatGPT egy olyan választ, ami vagy tényleg válasz, vagy legalább ad olyan szempontokat, amivel könnyebb választ találni.

dec. 5. 17:35
 5/9 anonim ***** válasza:
32%
Igazándiból nem kell ezt neked megtenni. Pont az a lényege, hogy ezt a generatív ai megteszi neked. Kérdezze meg apád tőle, hogy miben tudna segíteni, amjd elmondja ő.
dec. 5. 17:46
 6/9 A kérdező kommentje:
Igazából azért is akartam mindeképp emberi választ kérni, mert azt tapasztaltam, hogy az AI ellentmondásos ugyan, de sokszor magáról sem tudja, hogy mire képes, ellenben vannak dolgok, amikben nem árt tudni a korlátait és tartok attól, hogy ha apa olyan kérdést tesz fel neki, ami pont ilyen, akkor elkönyvelheti szarnak, amikor meg kell érteni azt, hogy vannak bizonyos kérdések, amikben (még) nem jó az AI, illetve tudni kell megfelelően promptolni a minőségi válaszokhoz. Ebben persze segíteném, csak annak ellenére, hogy minden nap használom én is, mindig új és új formáját veszem észre, hogy mi mindenre lehet / érdemes még használni, szóval ez a kérdés nekem is releváns, mert biztosan használják mások olyanra, amire én, aki úgymond "ebbe születtem bele" még nem használtam. :)
dec. 5. 18:56
 7/9 anonim ***** válasza:
Termékek összehasonlítására nem alkalmas, ha nem keres szakmai fórumokon is, ahol leírják az emberek a tapasztalataikat.
dec. 5. 20:19
 8/9 A kérdező kommentje:

Lehet, hogy nem tudod, de amúgy már keres mind a kettő is. ChatGPT is meg Gemini is :)

Próbáld ki.

Ehhez persze külön kell kérned, meg az internetes böngészés pl a ChatGPT esetén tudtommal a fejlettebb modellben van benne, ami ingyenesen csak korlátozott ideig elerhető / nap. De ez szerintem tök jó dolog, hogy biztosítanak egy ideig mindenkinek jobb GPT modellt, ami erre is képes.

Szóval próbáld ki. :)

dec. 5. 21:37
 9/9 2*Sü ***** válasza:
58%

> Igazából azért is akartam mindeképp emberi választ kérni, mert azt tapasztaltam, hogy az AI ellentmondásos ugyan, de

De sacc per kábé azért ad valamiféle választ, ilyen jellegű kérdésekre viszonylag jól használható választ. Ha egy az egyben nem is használható, de adhat olyan ötleteket és szempontokat, amikből el lehet indulni.

Félre ne érts, nem kárhoztatni akartalak, hogy feltetted ezt a kérdést itt a GYK-n. Szimplán csak kvázi metaszinten demonstráltam, hogy akár még az itt feltett kérdésedre is számításba jöhet a ChatGTP-nek feltett kérdés, mint alternatíva. Aztán hogy ez jobb-e vagy az, azon már lehetne vitázni, de nem ez a kérdésed és a válaszom célja.

És ezt is az élet szülte. Elgondolkodtam a kérdéseden, és 3–4 dolog eszembe is jutott, és akkor ugrott be, hogy miért ne kérdezzem meg a ChatGPT-t. És a 3-4 példám mindegyikét hozta, meg még pár másikat is, amire hirtelen nem gondoltam. Akkor döntöttem úgy, hogy kivételesen inkább belinkelem a ChatGPT-s választ, mintsem leírjak a saját szavaimmal valami hasonlót. Annak ellenére, hogy amúgy más esetben hülyét tudok kapni, ha egy-egy GYK-s válaszoló ChatGPT-s választ másol be egy az egybe. Hiszen itt nem csak választ ad a ChatGPT, hanem egyben demonstrálni lehet vele, hogy akár erre is jó.

> tartok attól, hogy ha apa olyan kérdést tesz fel neki, ami pont ilyen, akkor elkönyvelheti szarnak

Ez önmagában nem annyira baj. Ott van pl. a mikrohullámú sütő. Egy csomó dologra jó, néhányban jobb is, mint egy gáztűzhely, néhány dologra meg kvázi alkalmatlan. Lehet persze egy a mikrohullámú sütőt nem ismerő embernek hosszasan ecsetelni, hogy mire jó és mire nem, de lehet, hogy többet ér, ha maga tapasztalja ki, hogy mire tudja ő jól használni és minél marad meg a hagyományos eszközöknél.

> illetve tudni kell megfelelően promptolni a minőségi válaszokhoz.

Komplexebb dolgoknál ez valóban kezd tudománnyá válni. De egyszerű, hétköznapi esetekben ennyire nem kell szakértőnek lenni. Én meg azt veszem észre, hogy egyre többen vannak, akik a Google keresőjébe sem úgy keresnek, ahogy az ideális, hanem úgy, mintha tényleg kérdést tennének fel. Egyre többen nem arra keresnek rá, hogy pl. „szállás Keszthely”, hanem „Milyen szállások vannak Keszthelyen?”. A Google persze ezzel is elboldogul, de ha valaki a Google-t így használja, az lehet, hogy jobban jár, ha a ChatGPT-t kérdezi. Elvégre a ChatGPT igazi előnye, hogy hétköznapi, emberi nyelven lehet vele kommunikálni.

dec. 5. 23:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!