Valaki segítene nekem hálózatépítés témában?
Instrukció: 2 telephely, 50 km távolságra egymástól.
Feladat: Tervezd meg a hálózatot, milyen eszközöket, szervereket használsz. Hogyan kötöd őket össze. Költségkalkuláció...
Nagyon megköszönném ha valaki segítene. Új vagyok ebben a témában, nem igazán értem, hogy hogyan kellene megvalósítanom!
"Nekünk a feladatunk"
"Új vagyok még a hálózatok terén"
"15/L"
Ajjaj, elég nagy fába vágtad/vágtátok a fejszéteket/fejszédet.
Milyen tárgy keretén (15???) belül kérik ezt?
"2 telephely, 20 km távolságra egymástól"
És mennyi a sávszélesség-igény? A 2 telephely hol van helyileg?
Áramellátás megoldott? Van-e ott már Internet vagy van-e lehetőség a kiépítésére?
Ha van már (vagy kivitelezhető akármilyen módon) Internet, sima ügy: VPN kell mind a két végponton (egy VPN-szerver az egyiknél - alkalmasint a székhelyen - és egy VPN-kliens a másikon).
Ha az egyik telephelyről a másikra csak belső hálózatot akartok kiépíteni akkor több megoldás is lehetséges:
- Optikai kábel: vannak szabványok ( [link] - 1000BASE‑EX, 1000BASE‑ZX/‑EZX, 1000BASE-PX, 1000BASE‑CWDM) amelyekkel 20 km is áthidalható, ehhez megfelelő SFP-modul kell a switchbe vagy médiakonverter, de annak kiépítése drága (gors fejszámolással csak a kábel ~20 millió forint, azt heggeszteni, elhelyezni bonyodalmas és akkor a jogi részt még nem is részleteztük), bár vannak szolgáltatók, akik a már meglevő infrastruktúrájukat elérhetővé teszik (sötétszál - például: [link] )
- Mikrohullám: 20 km már jelentékeny távolság, alacsonyabb frekvenciákon nagy a Fresnel-zóna sugara ( [link] ), ami ha belelóg valamilyen tereptárgyba - fába, épületbe, talajba (20 km-en már a Föld görbületével is számolni kell: [link] ) - az jelerősség-csökkenést, jelminőség-romlást, lassúságot, szakadozást, dühös, kiabáló ügyfelet/főnököt/főnökassszonyt/kollégát/kolleginát jelent; magas frekvencián meg nagy a szabadteres veszteség ( [link] ), ami alulméretezés esetén az előzőekhez hasonlóakat okoz; nagyon magas frekvencián meg számolni kell az atmoszféra elnyelető hatására ( [link] )
És akkor ott van még a frekvencialicenc kérdése: vannak szabad frekvenciák - mint például a 2,4, 5 és 24 GHz - ahol - bár limitálva van a kimeneti teljesítmény, de a hatóságok "elnézik" az attól való eltérést (ismerem, telekommunikációs iparban dolgoztam 10+ évig) - kivitelezhető a dolog (főleg a magasabb frekvenciákon, ahol nem annyira telített a sáv).
A másik lehetőség a licencelt frekvencia, de az bizony költséges.
Mind a kettőhöz léteznek elérési pontok (ilyesmiket gyárt például a Mikrotik, az Ubiquity, a Racom,...), szép, nagy méretű parabolák, amiket jó magasra (ebből következőleg magas pont kell - ha nincs ilyen építeni kell, ami pénzbe kerül, engedélyeztetni kell) fel kell cipelni, pontosan beállítani, szünetmentes áramellátását, villámvédelmét megoldani.
Igen, az első kérdésem törölték, mivel van elvileg ilyen szabályzat, hogy 16 éven aluliak nem írhatnak ki kérdéseket, s mivel a leírás tartalmazta az életkorom, ezért a rendszer eltávolította. Most a nővérem segített nekem kiírni az ő fiókjáról.
(Köszönöm a választ #1)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!