Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Valaki segítene nekem hálózaté...

Valaki segítene nekem hálózatépítés témában?

Figyelt kérdés

Instrukció: 2 telephely, 50 km távolságra egymástól.

Feladat: Tervezd meg a hálózatot, milyen eszközöket, szervereket használsz. Hogyan kötöd őket össze. Költségkalkuláció...

Nagyon megköszönném ha valaki segítene. Új vagyok ebben a témában, nem igazán értem, hogy hogyan kellene megvalósítanom!

tegnap 12:11
 1/4 anonim ***** válasza:
72%

"Nekünk a feladatunk"

"Új vagyok még a hálózatok terén"

"15/L"

Ajjaj, elég nagy fába vágtad/vágtátok a fejszéteket/fejszédet.

Milyen tárgy keretén (15???) belül kérik ezt?

"2 telephely, 20 km távolságra egymástól"

És mennyi a sávszélesség-igény? A 2 telephely hol van helyileg?

Áramellátás megoldott? Van-e ott már Internet vagy van-e lehetőség a kiépítésére?

Ha van már (vagy kivitelezhető akármilyen módon) Internet, sima ügy: VPN kell mind a két végponton (egy VPN-szerver az egyiknél - alkalmasint a székhelyen - és egy VPN-kliens a másikon).

Ha az egyik telephelyről a másikra csak belső hálózatot akartok kiépíteni akkor több megoldás is lehetséges:

- Optikai kábel: vannak szabványok ( [link] - 1000BASE‑EX, 1000BASE‑ZX/‑EZX, 1000BASE-PX, 1000BASE‑CWDM) amelyekkel 20 km is áthidalható, ehhez megfelelő SFP-modul kell a switchbe vagy médiakonverter, de annak kiépítése drága (gors fejszámolással csak a kábel ~20 millió forint, azt heggeszteni, elhelyezni bonyodalmas és akkor a jogi részt még nem is részleteztük), bár vannak szolgáltatók, akik a már meglevő infrastruktúrájukat elérhetővé teszik (sötétszál - például: [link] )

- Mikrohullám: 20 km már jelentékeny távolság, alacsonyabb frekvenciákon nagy a Fresnel-zóna sugara ( [link] ), ami ha belelóg valamilyen tereptárgyba - fába, épületbe, talajba (20 km-en már a Föld görbületével is számolni kell: [link] ) - az jelerősség-csökkenést, jelminőség-romlást, lassúságot, szakadozást, dühös, kiabáló ügyfelet/főnököt/főnökassszonyt/kollégát/kolleginát jelent; magas frekvencián meg nagy a szabadteres veszteség ( [link] ), ami alulméretezés esetén az előzőekhez hasonlóakat okoz; nagyon magas frekvencián meg számolni kell az atmoszféra elnyelető hatására ( [link] )

És akkor ott van még a frekvencialicenc kérdése: vannak szabad frekvenciák - mint például a 2,4, 5 és 24 GHz - ahol - bár limitálva van a kimeneti teljesítmény, de a hatóságok "elnézik" az attól való eltérést (ismerem, telekommunikációs iparban dolgoztam 10+ évig) - kivitelezhető a dolog (főleg a magasabb frekvenciákon, ahol nem annyira telített a sáv).

A másik lehetőség a licencelt frekvencia, de az bizony költséges.

Mind a kettőhöz léteznek elérési pontok (ilyesmiket gyárt például a Mikrotik, az Ubiquity, a Racom,...), szép, nagy méretű parabolák, amiket jó magasra (ebből következőleg magas pont kell - ha nincs ilyen építeni kell, ami pénzbe kerül, engedélyeztetni kell) fel kell cipelni, pontosan beállítani, szünetmentes áramellátását, villámvédelmét megoldani.

tegnap 12:39
 2/4 anonim ***** válasza:

1

Honnan jött a 20km meg a 15L?

tegnap 12:53
 3/4 anonim ***** válasza:
62%
#2: Úgy látszik átírták a kérdést - a válasz megírásakor még 20 km volt és szerepelt benne a 15L (a kérdésből másoltam ezeket a sorokat).
tegnap 13:01
 4/4 A kérdező kommentje:

Igen, az első kérdésem törölték, mivel van elvileg ilyen szabályzat, hogy 16 éven aluliak nem írhatnak ki kérdéseket, s mivel a leírás tartalmazta az életkorom, ezért a rendszer eltávolította. Most a nővérem segített nekem kiírni az ő fiókjáról.

(Köszönöm a választ #1)

tegnap 18:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!