Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » A kérdésem az hogy komolyabb...

@1352 kérdése:

A kérdésem az hogy komolyabb videó vágásokhoz illetve zenei programokhoz ahol egyszerre sok program fut, mit ajánlotok inkább Macbook pro 14 m3 vagy macbook air 15 m3, ezek között az árukon kívűl van külömbség?

Figyelt kérdés
Vagy inkább egy régebbi tipus jobban megéri ár érték arányban?
szept. 5. 21:50
 1/4 anonim ***** válasza:
0%
PC-t
szept. 6. 02:55
 2/4 anonim ***** válasza:
75%

Komoly videovágáshoz, sok program futtatásához PC. Sokmagos nagyon erős processzorral, 32, de inkább 64 giga rammal. Erős videokártya. Sok tera tárhely(nem HDD, hanem SSD). Több 29" 4k, vagy nagyobb monitor.

Valami ehhez hasonlóval már lehet komolyabban videókat vágni, sok programot futtatni.

Egy 13-14 colos laptoppal csak szenvedni lehet, még ha Mackbook is. Pláne régebbivel.

szept. 6. 08:04
 3/4 anonim ***** válasza:
Sok ramot. 64GB+
szept. 6. 13:13
 4/4 anonim ***** válasza:

Attól függ, mennyire komoly videó szerkesztés és mit jelent nálad a sok program futtatása, meg mire van pontosan igényed.

Nálam 10-15 programnál kevesebb ritkán szokott futni és két böngészőben egyenként 20-30 weboldal állandóan nyitva szokott lenni. Kikapcsolni/újraindítani is csak néhány havonta szoktam a gépet, általában csak lecsukom altatáshoz.

Az M1 MacBook Air röhögve boldogul mindennel, amivel eddig meghajtottam (több órányi nyersanyagból néhány perces, bonyolult effektek és animációk nélküli) 4K videók szerkesztésével is. Több órás videókat, sok effektezést, animációkat, több kamerás felvételeket és élő közvetítéseket nem szoktam csinálni, ilyenekkel nincs tapasztalatom.

Sokat utazom, menet közben dolgozom. Nekem asztali gép nem opció. Kb. 20 éve volt utoljára asztali gépem (meg PC-m is). Ha nem vagy úton, akkor a külső monitor és háttértárak jól jönnek a laptophoz is. SSD-t még hurcolni is tudsz magaddal. Hordozható monitorra is vannak megoldások, de az nyilván nem ugyanaz, mint egy vagy pláne több komoly, nagy monitor.

Ha állandó helyen (otthon vagy iroda) dolgozol és nem kell a gépet magaddal hurcolnod, akkor egy asztali gép jobb megoldás lehet. Ha két állandó hely (lakás és iroda) között ingázol, akkor akár egy Mac Mini/Studio is hordozható, csak a monitor, billentyűzet, táp és egyebekből kell duplán berendezkedni, hogy mindkét helyen legyen hozzá mindenből.

Szerkesztés közben az M1 Air nem szokott melegedni, inkább a kártyáról letöltés, nagy adatmennyiség másolása és netre feltöltés szokta felmelegíteni.

Belassulni csak attól szokott, ha elkezdek egyszerre 5-10 db 4K videót 720p-re konvertálni. De szerintem a konverter app lehet rosszul megírva, mert csak a böngésző szokott tőle döcögve reagálni, minden más simán megy olyankor is. Meg ha videó szerkesztő programmal exportálok, az nem terheli meg annyira a gépet.

Néha melegszik az Air, de hátrányát nem tapasztaltam. A legelső Intel processzoros MacBook Pro-m ventilátorral együtt is jobban melegedett, mint amilyen meleg most az Air szokott lenni.

Teljesítményben az M1 Air veri az Intel i7-es MacBook Prót, amit annak idején lecseréltem az M1-re. Ugyanazt/jobb teljesítményt nyújt kisebb fogyasztás mellett, így hosszabb akku üzemidővel használható.

M2 és M3-al nincs tapasztalatom, nekem az M1 Air bőven elég. Magamnak nem vennék az M1-nél újabbat/erősebbet, ha ezzel spórolhatok. Ha az újabb kialakítás (Magsafe, új ház) számít neked, akkor az is lehet egy szempont. Teljesítmény, garancia és időtállóság miatt nyilván az újabb mindig jobb, cserébe drágább is.

M1-nél régebbit egyáltalán nem vennék. Sem teljesítmény, sem időtállóság miatt.

Az M3 Air és Pro között (ez ugyanígy az M1 és M2 változatokra is igaz, de nem azokról kérdeztél) alapvető különbség, hogy az Airben egyáltalán nincs ventilátor, a Proban meg van.

Az Airt egyszerűbb hétköznapi, irodai használatra szánják inkább. Vékonyabb, könnyebb, olcsóbb is.

Az intenzívebb, gépigényesebb feladatokra a Prókat szánják, ezért az a nevük. Azon kívül, hogy a Prókban van ventilátor, több csatlakozót kaptak, a nagyobb házban több akku fér el, ezért tovább bírják és nagyobb teljesítményű a tápjuk is.

Az alap M3 processzorral szerelt gépeknél csak a ventilátor jelent különbséget, a teljesítményük megegyezik. Ugyan az az M3 processzor van az Airben és a Proban is, ugyanarra a teljesítményre képesek. A Pro a ventilátor miatt tovább képes ugyanazt a teljesítményt leadni, míg az Air a számolás igényesebb műveletek közben hamarabb elkezd melegedni és lassulni. Elvben nagyobb a veszélye, de a gyakorlatban én nem igazán tapasztaltam a ventilátor hiányát. Sok tesztben hallottam YouTuberektől, tesztelőktől is, hogy akik Prót használnak, azoknál se nagyon szokott felpörögni a ventilátor.

De ha anyagilag belefér és eleve tudod, hogy alaposan meg fogod hajtani a gépet, akkor a Próval mindenképp több esélye van, hogy bírni fogja és megfelel neked.

A Prókból létezik az alap M3-nál komolyabb processzorral szerelt változat a még inkább gépigényes munkákhoz, amikben M3 Pro vagy M3 Max processzor van. Ezek még nagyobb teljesítményre képesek a még komolyabb számítási teljesítmény érdekében - még drágábban. A prezentációból úgy rémlik, hogy a Pro lényegében két M3 processzor egybeépítve a dupla teljesítmény érdekében, a Max meg 4db M3 processzor egybeépítve, 4x teljesítménnyel.

Komolyabb munkánál az is számíthat, hogy az alap M3 processzoros gépek (Air és alap Pro egyaránt) csak egy külső monitort tudnak meghajtani, illetve kettőt úgy, ha a saját képernyője le van csukva, de ilyenkor külső egér és billentyűzet kell hozzá.

Az M3 Pro processzoros két külső monitort tud meghajtani a sajátján kívül, az M3 Max processzoros gépek pedig képesek a sajátjukon kívül négy másik monitort meghajtani. Én magamnak egyedül a külső monitorok miatt gondolkodnék el a komolyabb processzoros gépeken -viszont ennyit meg nekem nem biztos, hogy megérne a több monitor, illetve keresnék rá más, külső hardveres megoldást inkább.

Ha a teljesítménnyel biztosra akarsz menni, akkor keress valakit, akinek van már ilyen gépe és próbáld ki rajta, hogy neked megfelel-e arra, amire és ahogyan te használnád. Az is egy lehetőség, hogy használtan veszel egyet, kipróbálod, hogy megfelel-e és aztán ugyanannyiért el tudod adni, ha mégsem jön be. Ha újonnan veszed meg, akkor annyiért soha nem tudod már eladni még bontatlanul sem.

Ha még nem volt Maced, akkor azt is érdemes átgondolni, hogy minden számodra fontos program működik-e Macen, vagy van-e helyette megfelelő alternatíva, amivel ki tudod váltani. Én az első pár évben még kínosan ügyeltem, hogy cross platform kompatibilis maradjon mindenem, hogy ha Windows gépen kéne dolgoznom, az is menjen. Egy ideje már nem érdekel ez a téma. Nekem a játékokat leszámítva semmi nem hiányzik Windowsról.

Egyébként elvben lehet Windowsos programokat is futtatni, vagy akár natív Windowst telepíteni is rá, akár játékokkal is működik a dolog. De annyira sosem érdekelt, hogy foglalkozzak vele.

okt. 23. 00:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!