Informatikus/programozói szakmai gyakorlattal eléggé megszívtam. Többi lent?
Második cégnél ahol voltam interjún sikerült gyakornoki pozíciót találnom.
Az interjún nagyon kedvesek es rendesek voltak, pár darab javascript és pár darab php feladatot kellett megoldanim +2-3 sql lekérdezést írnom+ hogy mi motivál a programozásra rövid esszé. Ez egész jól sikerült, feltettek kettő matekos kérdést, extra primitív volt szerintem, mindkettő ment.
Kérdezték, hogy milyen pozit szeretnék, mondtam, hogy elsősorban Java, vagy hasonló nyelvvel szeretnék foglalkozni. Közölték, hogy csak c++ fejlesztő gyakornokot keresnek most. Mondom jolvan oké.
Meg is kezdtem a gyakot, egy 15 éves c++ asztali alkalmazáshoz beraktak, ahol új dolgok már nem nagyon kerülnek be ügye. Lényegében kész van. 3 napig kellett nézegetnem az alkalmazást napi 8 órában, hogy mennyire felhasználó barát, találok e hibákat. Kövi napon kaptam egy feladatot amit megcsináltam, működött, de azt mondta a mentorom (aki egyébként nem informatikus, csak két éve programozik náluk), hogy az ugy nem lesz jo mert nem vart viselkedest válthat ki egyes helyeken. Azt mondta hogy ő sem tudja, hogy ezt hogy kene megoldani, elnezte a feladat nehézségét és mindta higy ma meg nézegessem az alkalmazást. Következő napon végre kaptam egy kisebb taskot, 1 óra alatt megcsináltam, működött, 1 pici szépség hiba volt benne, kijavítottuk a mentorommal közösen és pusholtuk. Utána 6-7 órán keresztül az alkalmazás touch funkcióit kellett tesztelgetnem, próbálgatnom….. a projekt menedzser sem szimpi egyébként, gyakran észreveszem rajta hogy a francba se kíván egy gyakornokot és szerinte értelmesebb dolgokra kéne az erőforrásokat csoportosítani. 1 hetet voltam itt, fogadó nyilatkozatot még nem továbbítottam az egyetem felé. Szerintetek felbonthatom a szerződést? (Határozott idejű 320 óra)
Az alkalmazás egyébként 15 éves, sokszor átlett írva, “egyszerűsítve lett”, de egy nagy mess az egész. 10+k soros osztályok, 300 soros függvények, egy osztály 100 header filet includeol. Fejlesztői dokumentáció nincs:)))
Szerintetek, Ti mit javasolnátok?
Ha fixen van a 320 óra a szerződésben, akkor nem mondhatod fel olyan könnyen, annak külön menete van. Értem én, hogy többet vársz egy szakmai gyak helyszíntől, meg überkirály vagy....
De ne mondd már hogy 8 hetet nem bírsz ki fizetésért egy helyen, inkább bukod ezen a nyáron a szakmai gyakorlatot.
"Ti mit javasolnátok?"
Refaktort meg clean code-ot, ezeket ilyenkor lehet gyakorolni.
"ide több év tapasztalat kell, hogy érdemben dolgozhass"
Ezt miből gondolod? Semmi olyat nem látok, ami miatt ez igaz lenne.
Mondjuk, hogy egy projekt manager-nek mi köze van a gyakornokhoz, azt nem tudom. Én kb. látásból ismertem a projekt manager-t, de sosem beszéltem vele a gyakornokságom alatt.
Most tudom úgy tűnik mintha csak kibúvót keresnék, de refaktoráláslrol volt szó, hogy az csak “fancy”, de nem szeretik alkalmazni. Újra sem írhatok semmit, ezt is leszögezték. Tervezési mintákat sem szabad alkalmazni. Ha nem lennék megkötve, feltalálnám én magam, de most csak kapok 1 csip csup 1 órás feladatot, utána csak szarul érzem magam egész nap mert érzem, hogy a halál sem akar oda gyakornokot és csak veszem el a pénzt tőlük.
Minden esetre egy kicsit jobban érzem magam, lehet hasznos ha látok rossz példát is az életben, azt a hét hetet meg lehet kibírom. Köszönöm aki elolvasta.
Hidd el a szar példákon lehet a legtöbbet tanulni. Gányolda szar kódokból lehet ám igazán megtanulni programozni. Tudod mit ne csinálj, mi az amiért te levàgnád más kezét.
Annyiból szar hírem van, hogy gyakornokként ilyen melók jutnak. Minél kevesebb a felelősség, annál unalmasabb és idegörlőbb. Gyorsan tudd le a gyakorlatot és majd kapsz úgy is normális munkát később.
Plusz: KKV-hoz nem megyünk, csak akkor ha nagyon tudod a dolgod, mert ott találkozol a legtöbb ocsmánysággal. Multinál, nagy cégnél sokkal több szabályt tartatnak be
Ez most kicsit megnyugtatott. Talán jobban eltudom fogadni a helyzetet.
Alig várom, hogy hasznossá váljak valahol.
Köszönöm szépen.
Ui: ez egy igen nagy vállalat, sok embert foglalkoztat, sokféle téren, és magyar székhelyű, de leginkább külföldieknek dolgozó vállalat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!