Őszintén, melyik a jobb? 128 kbps mp3 vagy analóg magnókazetta?
Egy 128 kbps mp3 esetén gyakran hallatszik a veszteség (zenétől is függ).
A magnókazetta egy analóg formátum, szóval semmi tömörítés nincs, ellenben minden egyes lejátszás után romlik a minősége, a magas frekvenciák elvesznek, a szalag nyúlik, nyávogóssá válik a zene.
Ezek alapján melyik a jobb? Ez azért jutott az eszembe, mert találtam otthon kazettákat (házi felvételek) amiket akkor hallgattunk, mikor gyerek voltam, volt, amelyikre rá volt írva a számok listája és párat csak olyan 128 kbps körüli minőségben találtam meg YouTube-on, így felmerült bennem, hogy vajon jobb-e a kazettánál, mivel ugye itt nem romlik tovább a minőség minden egyes meghallgatásnál, hanem csak fájl átkódolásnál.
Nyugi bele a "magnókazetta" nem veszteség mentes formátum. Ahoz, hogy relatíve jó legyen 3 dolog kellett.
1.jó magnó
2.jó kazetta
3.jó jel forrás, amit rögzítesz.
Ezek ritkán voltak egyszerre jelen😉
256/320k mp3, már nem b@ssza a fülem, azt tenném, egy normális kazival párhuzamba.
Ja és elég sok lejátszást ki bírtak a kazik. Azért volt amit tényleg rongyosra hallgattuk. Az pár száz lejátszást jelentett.
#1 A jobb alatt azt értem, hogy inkább egy hibátlan 128-as mp3, ami hiány és megakadás nélkül hallgatható végig, elejétől a végéig ugyolyan a hangminőség, vagy egy sokszor lejátszott, kissé kopott szalagú magnókazetta, amiben előfordul, hogy bizonyos helyeken kevesebb a magas frekvencia (akár 1 zeneszámon belül), esetleg folyamatosan változik (mintha "phaser" effekt lenne LFO-val), vagy mondjuk a bal csatornán kevesebb a magas, mint a jobb csatornán, ilyenek.
Meg ugye mind a 128 kbps mp3-nak, mind a magnókazettának megvan a jellegzetes hangzása. Az mp3 a magas frekvenciáknál, szereó hangnál blugyogós és elmosódott, míg a kazetta zajos illetve olyan, mintha egy equalizert egy kicsit elállítgattál volna, bizonyos frekvenciákat jobban kiemel.
hat engem nem erdekel milyen csak jo legyen
legkisebb kulonbsegeket is eszreveszem ha akarom de ez kb. mindenek(!) a fugvenye nem csak mp3 vs kazi -nak
de magas ilyen teren a turokepesegem szoval ha jo akkor nem erdekel hogy nem "annyira jo" meg lehetne masab meg ennek igy kene hangzania stb.
mint a latvanynal is igy vagyok ha szep, akkor nem erdekel hogy lehetne 8K tueles is mert az jobb, lehetne 240Hz - F/s
ha szep akkor szep azt jovan
termeszetesen tudom hogy vannak akik nagyon raalnak az audiofilsagra, megertem hogy vanak ilyenek, meg masok a vizualitasra, csakis a max ezekbol, mert csak az a jo mas nem
de nem mindenki van igy
mined hely tobbet szamitott foleg a hoskorban, igy mesze 128 alatt volt elet szamomra
sose ettol fuggot hogy valami jo volt
ahogy HD es FHD alatt is volt elet
Egy jó kazetta simán elérte a 256kbps MP3 minőségét, sőt jobb volt. Persze az agyonhasználatot és mehanikai hibákat nem szerette.
Sajnos sokan lebecsülik az analóg technikát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!