Milyen számítógépet vegyek?
Full suta vagyok az ilyenekhez.
Milyen számítógépet vegyek, amin elfut a fortnite és társa?
Nem, azért nem egy predátorra gondoltam.
Asztali gépnek kell lennie :)
Ajándékba lesz karácsonyra legjobb barátnőm fiainak :)
Köszönöm szépen a segítséget:)
“Az informatikus az az, aki olyan munkakörben dolgozik és nem az, aki annak gondolja magát, mert össze tud szerelni egy gépet, meg fel tud telepíteni egy Windowst.”
IT rendszermérnök a végzettségem, illetve jelenleg is IT network engineer pozicióban dolgozom, Cisco CCNA, CCNP, Windows Server, Mikrotik, Aruba, HPE, Veeam és még sorolhatnám mennyi hülye vizsgát letettem az évek alatt. Beszélgethetünk szakmaibb témákban is, de úgy gondolom pórul járhatsz. :D Továbbra is tartom azt az állítást, hogy egy 10 éves irodai konfig nem játékra való, amiket német multik kiselejteznek. Az aztán az igazi pénzégetés…
“ajánljanak egy olyan konfigurációt, amin a nevezett játékok fullhdban stabilan elfutnak, de annál többre ne legyen a gép képes.”
Elégedjünk meg a kettessel.. XD
"Aztán utána googlizz rá melyik mennyibe kerül. Ha nagy a difi, akkor a drágábbik bolt átver a nagyobb haszon reményében."
Egyik magyar kisker sem tud versenyezni az áfa csaló román webshopokkal (pl. emag). Pont nem releváns, hogy mennyibe kerül neten.
"Codegen, Vargáné és TSA, Akyga"
Codegent normális bolt már nem is tart, nemhogy ajánl.
Akyga?
Hát akkor nemcsak velem van a gond. Munkahelyemen a 120 dbos géppark 80%-a ez a márka. Nem mindegyiknél én állítottam össze a konfigot, de közbeszereztetett meg egyéb pályázatos sztoriból elismert üzletek ezzel a táppal raktak össze gépet.
Volt pár ami eldurrant, meg volt, ami némán kimúlt. A nyolc év alatt talán összesen húsz ilyen eset volt. A nyáron történt egy zsír új akygával, egy hét után durranás és villanás közepette egy elégett kerámiakondit ki is köpött és magával vitt a halálba egy lg dvd írót. Szegény dvd író. Úgy kellett, mint egy falat kenyér. Ki volt az a barom, aki beletette.
"Codegen, Vargáné és TSA, Akyga, és még sorolhatnám melyik tápegységek okoztak csak az elmúlt 10-15 évben kisebb tüzet is konkrétan ismerősi körben."
Bevallom őszintén, most meg vagyok döbbenve. Eddig azt hittem csak te vagy paraszt, de akkor az ismerőseid is azok. Mert nem szabad számítógépet tűző napon meg szárazságban szalmakazal mellett üzemeltetni.
Ezt majd mondd meg nekik is.
Te le vagy maradva vagy 20 évvel. Akkor gyakoribb volt a gépek eldurrantása. Most is előfordul, de sokkal ritkábban.
100 gépnél nem éri meg gazdaságilag gépenként 25 ezer fttal drágább tápot venni bele, még azon az áron se, ha egy-egy komplett gép elfüstöl. Mert többmilliós a difi.
Amúgy Te hány gépet üzemeltetsz, hogy ilyen komoly tapasztalatokkal bírsz?
"Ezzel elmondtál mindent, hogy mennyire értesz hozzá"
Tudod a jó rendszergazda meg sysadmin ismérve, hogy a valós helyzetet jól felismerve és a lehetőségeket figyelembe véve válassza meg az eszközöket úgy, hogy a munkáltatónál felmerülő problémákat a lehető legminimálisabbra vegye. Munkáltatónál a kiadáscsökkentés és a dolgozó munkakiesésének ideje és gyakorisága között kell jól eltalálni azt a pontot.
Eddig jól sikerült. De ez nem csak az én érdemem, mivel nem minden esetben múlt rajtam a beszerzés.
“közbeszereztetett meg egyéb pályázatos sztoriból elismert üzletek ezzel a táppal raktak össze gépet.”
Tehát a közbeszerzéssel példálózol, ahol semmi más nem számít, csak az, hogy minél olcsóbb legyen egy gép, mert a közbeszben a legolcsóbb ajánlatot adótól vagy kötelező megvenni. Nagyon komoly.
Ezzel ráfaragtál, mert egy IT szolgáltatónál és kereskedésnél vagyok az üzemeltetési részen vezető beosztásban, és hát nyilván a kereskedők naponta jönnek be a “geekekhez” tanácsot kérni a közbesz miatt.
“Eddig azt hittem csak te vagy paraszt, de akkor az ismerőseid is azok.”
… most akkor ki becsmérel kit is? :) Egyébként továbbra is office. Otthonra megvennéd az Akygát? Ezt azért ne nagyon reklámozd. Mutass 1 (tényleg nem kell több, csak 1) komoly laptól táptesztet, ahol az Akyga tápegységet ajánlották bármikor is. Nem arról van szó, hogy olyan jó lenne az Akyga. Arról van szó, hogy kb. az a létező legolcsóbb táp, amit még a boltok is bele mernek tenni az office gépekbe mert TALÁN nem durran el, vagy legalább a gar végéig kihúzzák.
“Amúgy Te hány gépet üzemeltetsz, hogy ilyen komoly tapasztalatokkal bírsz?”
Mivel szolgáltatónál dolgozom, ezért pontosan megmondani a gépek számát nem tudom. Jelenleg 39 céget (kis- és középvállalatot, abból 3-4 nagyvállalatot) üzemeltetek a 10 fős csapatommal. Ha mindent beleszámolok az valahol kb. 3000 kliens és kb. 150 virtuális szerver… de ez miért is fontos és hogy függ össze a tapasztalat azzal, hogy hány “gépet” üzemeltetek?! Mindegy is…
“Tudod a jó rendszergazda meg sysadmin ismérve, hogy a valós helyzetet jól felismerve és a lehetőségeket figyelembe véve válassza meg az eszközöket…”
Akkor ez Neked nem valami jól sikerül, mert simán játékra eladnál egy 10+ éves multi által leselejtezett irodai konfigot, amiben még a bővítésre sem lesz esélyed.
"IT rendszermérnök a végzettségem, illetve jelenleg is IT network engineer pozicióban dolgozom,"
Nekem meg HU rendszerüzemeltető, de nem a végzettségem, hanem a munkaköröm. A végzettségem informatikán belüli, de nem kimondottan az. Pl. Linuxos certjeim nincsenek, de üzemeltetek nem egy linuxszervert.
"Cisco CCNA, CCNP, Windows Server, Mikrotik, Aruba, HPE, Veeam és még sorolhatnám mennyi hülye vizsgát letettem az évek alatt. Beszélgethetünk szakmaibb témákban is, de úgy gondolom pórul járhatsz. :D "
Kedves anonim mérnökuram! Vagy inkább olaszul mondjam? Mio caro anonimo signor ingegnere!
Pontokba szedem a mondatokat, mert a mérnök urak szeretik a számokat.
1. Én csak azt szeretném, hogy a kérdező ne járjon pórul.
2. Legtöbb esetben pórul járnék, mert negy ugyanaz a profilunk, de fordítva is elsülhet. Linux szerverhez is közel olyan jól értesz, mint Windows szerverhez? Naugye. De simán lehet, hogy ezzel a levéllel is megfoglak. A többi suckágat meg suckvégzettséget inkább hagyjuk.
3. Attól még, hogy van egy rakat végzettséged az nem jelenti azt, hogy az élet iskoláját is elvégezted.
4. Ha ennyire nagy király vagy igazán felvállalhatnád legalább a nicknevedet, hogy kitűnj a sok idióta meg kókler anonim önjelölt szaki közül, de nem tetted. Nem értem mi lehet a akadálya. Akár ösze is ollózhattad ezeket a végzettségeket, de maradjunk annyiban, mindent elhiszek, amit leírtál magadról.
5. Ha ekkora szaki vagy miért itt szerénykedsz és nem mondjuk a hupon. Vagy már téged is kivágtak?
"Továbbra is tartom azt az állítást, hogy egy 10 éves irodai konfig nem játékra való, amiket német multik kiselejteznek."
Én sem azt mondtam, hogy való, hanem, hogy alkalmas. Alkalmas rá. El tudja futtatni.
Szóval el kell, hogy keserítselek. Több, mint tíz éve intézek csóró családoknak meg pénzesebb sóhereknek ilyen konfigokat és meg vannak a munkámmal elégedve.
Az a nagy különbség kettőnk között, hogy Te inkább elméleti suckember vagy én meg gyakorlatibb és az én területemen könnyen lehet, hogy tapasztaltabb is, amihez kellenek ez évek. Majd, ha legalább 15 évet lehúzol a szakmádban, akkor visszatérhetünk erre.
Mellesleg a mai főleg fiatal mérnökurak jobban el vannak szállva a kelleténél, nyilván a jó kereset is közrejátszik ebben.
"Az aztán az igazi pénzégetés…"
50-100 ft egy év jótállásssal vagy 250-300 ft három év jótállással, ami tegyük fel elmegy tíz évig, de a gyerek ráun és egy év után ő és a szülők is tök általános dolgokra használják, amit egy 50ezres öreg irodai gép is kiszolgál és elmegy 4-5 évig. Mert tapasztalataim alapján el szoktak ennél még többet is.
Melyik a nagyobb pénzégetés?
“ajánljanak egy olyan konfigurációt, amin a nevezett játékok fullhdban stabilan elfutnak, de annál többre ne legyen a gép képes.”
"Elégedjünk meg a kettessel.. XD" Az nem elég, ha százezreket megspórolhatunk vele? Majd pont egy 12 éves fog azon rugózni, hogy nem olyan szép a felbontás.
Amúgy nem irtad, hogy tanári végzettséged is van, hogy osztályozz.
Nekem sincs, igaz én három évet foglalkoztam kattintsránagyiszerű felnőttoktatással középkorúaknak is.
Sok értelmét ennek a vitának azért nem látom, mert
1. csak egy nagyon szűk keresztmetszet, amit a szakmán belül közösen képviselünk.
2. A leírt végzettségeid alapján kiderül, hogy nem igazán profilod a topikban felvetett probléma pontos meghatározása és megfelelő orvoslása. Te pénzes cégeknek tervezel, ahol van egy elfogadható méretű költségvetés.
3. A tapasztalataidról nem tudtunk meg semmit.
4. Az értékrendünk sem azonos szinten van.
Ezt kifejteném. Nem érzed át a súlyát a pazarlásnak. Lehet neked nem, de a kérdezőnek, meg minden ITTHON dolgozó magyar átlagpozícióban dolgozó munkásnak nagyon is számít 1-2-300 ezer ft, amit az ilyen jól kereső külföldön dolgozó mérnökurak nagyívben letojnak és lelkiismeretfurdalás nélkül könnyelműen rádumálnak minden keményen és becsületesen megkeresett magyar forintot kereső átlagos állampolgárt felesleges pénzköltésre.
Csak jelzem, ha akkora király vagy, gyere át a közszférába. Aztán próbálj meg a semmiből váratépíteni. Nekem sikerült. Neked rosszabb esetben pártízmillós költségvetésből kell váratépítened, jobb esetben többszáz, nekem meg gyakorlatilag nulla forintból.
Most pedig told le a gatyád és mérjük össze :D
Közben elkerülték egymást a válaszunk.
"“Eddig azt hittem csak te vagy paraszt, de akkor az ismerőseid is azok.”
… most akkor ki becsmérel kit is? :) "
Lásd meg a humort, meg az iróniát. Tudom nálam nehéz, de próbáld meg.
"Tehát a közbeszerzéssel példálózol, ahol semmi más nem számít, csak az, hogy minél olcsóbb legyen egy gép, mert a közbeszben a legolcsóbb ajánlatot adótól vagy kötelező megvenni. Nagyon komoly.
Ezzel ráfaragtál,"
Közszférában dolgozni riszpekt.
Miért faragtam rá?
A politika meg egy csomó szar korlátoz. Na ilyen helyen megfelelni az igényeknek kihívás.
Szóval riszpektelj.
A veledvalóvitát ezennel lezártam.
Nem értem ezeket a logikai összefüggéseket, amiket kreálsz..
Honnan szűrted le vajon, hogy fiatal vagyok. Elárulom, nem vagyok (sajnos). Honnan szűrted le, hogy külföldön dolgozok. Honnan gondolod, hogy az összes “cégünknek” 10-100 milliói vannak IT-re. Honnan gondolod, hogy pl. Linuxot nem üzemeltetek… mindegy.
Abszolút látszik, hogy közszférában dolgozol... Teljesítettük az elvárt minimumot, elvtárs? Igen. Annál egy bittel sem többet. “Ez volt a feladat, azt jóvanazúgy”.
Borzalmas gondolkodás. Szerintem is zárjuk le.
Kedves 27-es :) igen...egy egyszerű kérdésből lett ez :D
Nem baj, nőként nekem tetszik....igaz semmit se értek :D
Nem baj, valami majd lesz :)
Annyit megértettem nézzek utána...ez eddig is okés volt, de gondoltam hát ha van itt aki érti is a dolgot. Mint annó (10 éve) mentem egy pc boltba, tudták mit hadobálok....
Most...jaj hát nem ezen a területen dolgozok....
Menj be nyugodtan bármelyik kiskerbe. Mondd el, hogy 100-ért szeretnél gépet venni játékra. És ugyanezt fogják mondani. Vagy használt, vagy semmi.
Ajánlom figyelmedbe a következő kérdést:
https://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__hardverek__..
És itt még a 150-be a monitor nincs benne (!).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!