Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Le kell törölnöm a windowst...

Le kell törölnöm a windowst is a pendrive-ról, ha rá akarom tenni a linuxot?

Figyelt kérdés

Ki akarom próbálni a linuxot, de csak egyetlen pendrive-om van. Azon van a windows telepítő. Nem szívesen törlöm le, szóval ha nem működik úgy akkor majd egy új pendrive-ot kell vennem.

Boot Device-nál nem tudom ez tönkrevágja-e az egészet vagy sem. Ez lenne a kérdésem.

Kérdés 2: Ha nem működik ez. Akkor lehet e valamit úgy, hogy most nekem a windows egy HDD-n van és a Linuxot egy üres SSD-re tenném. Így a pendrive ki is kerülne a körből.

Legjobb lenne ha párhuzamosan elérhető lenne X ideig mindkettő. Mert ha valami katyvaszt csinálok a Linuxban akkor még a windows ott maradna egy tartaléknak.

Ha valami nagy marhaságot írtam elnézést kérek érte.

2023. aug. 20. 13:11
 1/8 anonim ***** válasza:

Multiboot USB kell neked. Lehet egyszerre több rendszer telepítője is a PenDriveon, ha van rajta elég hely.

Vannak erre programok, például Yumi, Ventoy, Sardu.

Abban viszont nem vagyok biztos, hogy a már meglévő telepítőt nem törli -e le.

De ha le is törli, a Windows 10/11 telepítője letölthető a Microsoft oldaláról ingyenesen. Utána pedig akár 2 oprendszer telepítője is helyet foglalhat rajta.

2.kérdésre: Természetesen lehet. Ezt hívják dualbootnak. Ugyanúgy feltelepíted a Linuxot, csak figyelj oda, hogy melyik lemezre telepíted. Ha megvan, akkor minden indításkor a GRUB (Linux bootloader) meg fogja kérdezni melyik rendszert szeretnéd indítani. Egy listát fog felhozni, ahol kiválaszthatod, hogy éppen a Linuxot vagy a Windowst akarod -e indítani.

2023. aug. 20. 13:34
 2/8 anonim ***** válasza:
És ha vennél egy új pendriveot (nem olyan nagy összeg) és arra teszel live linuxot nem kell telepíteni ki tudod próbálni.
2023. aug. 20. 15:07
 3/8 anonim ***** válasza:
44%

A Ventoy úgy működik hogy az Image fájlokat (ISO) kell csak feltenni a pendrájvra. Ezek lehetnek telepítők, vagy akár livecd-k is. Nem kell kibontani. Indításkor menüből választhatsz a képfájlok közül.

Emlékeim szerint amikor a Ventoyt feltelepíted, az ledörgöli a a régi particiókat, és sajátot hoz létre magának.

2023. aug. 20. 16:50
 4/8 A kérdező kommentje:
Ventoy-ról olvastam, de azt írták hogy nem működött a windows.
2023. aug. 20. 16:57
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Pedig de
2023. aug. 20. 17:34
 6/8 SIDLER22 ***** válasza:

Én Ventoyt használok egy csomó programhoz. 3 különböző linux rendszert szoktam róla indítani és van rajta még Acronis TrueImage meg memtest is. Windowst is vitte amikor próbáltam.

(Amúgy a Ventoy fejlesztője nemrég adott ki egy új programot. Egy olyan programot készített amivel belső hálózatról tudsz rendszert telepíteni. Van egy tök jó grafikus felülete weboldalként és lényegében a PXE boot-al tudsz telepíteni róla rendszereket.

2023. aug. 20. 18:02
 7/8 anonim ***** válasza:

Ventoy +1

Csak be kell dobálni rá az iso-kat. Nagyon jó cucc.

2023. aug. 20. 18:20
 8/8 anonim ***** válasza:

#4: Akkor lehet hogy nekem csak azért működik, mert még nem olvastam a cikket arról hogy nem működik.

3.

2023. aug. 20. 21:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!