Miért nem tudok boot-olni pendrive-ról?
Sziasztok. Egy régi Lenovo SL410 Thinkpadra próbálok telepíteni win 10-et, az is volt rajta de összeomlott. (Inaccessible boot device)
Mivel úgy emlékszem hogy legacy módban kell boot-olni ezért úgy csináltam meg a boot-olható pendrive-ot, de a biztonság kedvéért csináltam másikat is, tehát MBT és GPT ha jól emlékszem..
Csak az a baj, hogy amikor boot-olni kéne nem ismeri fel egyiket sem. Megpróbáltam mindd a 3 usb port-ot nem reagál.
Az a gyanúm hogy a lustaságom miatt a driver booster valami szart rakott fel (soha többet nem használom) és ezért nem ismeri fel a USB portokat.
Ebből kifolyólag gondoltam bios-t frissítek de kapcsolatam hogy azt se tudok ha nem ismeri fel a pendrive-okat még windows-on belűl sem... Próbálgattam abban az ős kövület bios-ban minden féle beállítást.. default-ot is de semmi...
Most "A gép visszaállítása alapállapotba" -val próbálkozom azon belül is a teljes törléssel, hátha az megoldja azt a hibát amit valszeg a driver booster okozott... már ha valóban az a baj...
Biosban kapcsold ki a fast boot opciót, esetleg cmos reset.
A pendriveot MCT-vel készítsd (ne mással), az képes legacy és uefi bootra is, attól függ melyiket választod.
Hogy csináljunk Win telepítő pendriveot minden segédprogram nélkül:
Legyen lementve valahova a win telepítő iso.
Mountold fel az iso-t. (jobbklikk az iso fájlon > csatlakoztatás)
Dugd be a pendriveot.
Nyiss egy command ablakot (Win+R -> cmd)
Indítsd el a diskpart alkalmazást és ebben a sorrendben add ki a parancsokat:
diskpart
list disk <- kilistázza milyen lemezek vannak a rendszeredben
select disk 1 <- amennyiben a pendrive az disk 1. Ha nem az akkor a megfelelő számot írd ide.
clean <- töröl mindent a pendriveon
create partition primary <- létrehoz egy elsődleges partíciót
list partition <- kilistázza a partíciókat, elvileg csak 1 db van, de jobb a biztonság
select partition 1 <- erre a particióra kerül a telepítő
active <- hogy bootolható legyen
format fs=fat32 label=WINSETUP quick <- formázás
exit <- kész vagy itt, kilépsz, a command ablakot még ne zárd be
Most a még nyitott command ablakban:
bootsect /nt60 P: /mbr <- ahol P: a pendrive betűjele - ha valami más akkor azt add meg
Mindent másolj át a felmountolt iso-ból a pendrivrera, kivéve E:\sources\install.wim <- Amennyiben E a felmountolt meghajtó
Ha kész a másolás akkor a még mindig nyitott command ablakban:
Dism /Split-Image /ImageFile:E:\sources\install.wim /SWMFile:P:\sources\install.swm /FileSize:3000
Amennyiben E: a felmountolt iso, és P: a Pendrive. Ha nem ezek a betűjelek akkor értelemszerűen írd át a megfelelőre.
Kész vagy, a pendrive alkalmas mind BIOS mind UEFI alaplapokra való telepítésre.
#5 így van, de..
- ilyen régi gépre úgyse lehet uefi módban telepíteni, így a fat32 helyett mehet ntfs-re és nem kell darabolni se.
- az utóbbi évek uefi-s lapjai is ismerik már az ntfs-t, ott se kell a fat32. Illetve a diskpart és bootsect rész sem kell. És leegyszerűsödött a történet egyszerű másolásra. :)
A W10 újra rakta magát, de most ez a probléma áll fenn:
https://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__egyeb-kerde..
Nagyon köszönöm a segítséget!
"A gép visszaállítása alapállapotba"
Minek kellett ehhez pendriveról bootolni?
Internet van?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!