Miért van az, hogy a technológia olyan gyorsan fejlődik manapság?
#1 Na, ez azért nem igaz. (Bár "régen" alatt én nem a 10 évvel ezelőtti időszakot értem.) Pont, hogy régen (értsd: 20-30 éve) számított sokkal kevésbé, hogy mikori géped van, bár ennek egyik oka az is volt, hogy az internet még nem volt tényező, sokkal offline-abb volt minden. De ha kicsit előbbre haladunk az időben, az internet is másmilyen volt. 15-20 éve még egy átlagos weboldal erőforrásigénye a töredéke volt a mainak, és nem volt ennyire jellemző, hogy pár hónap alatt is komoly változások lehetnek. Most nem ritka, hogy ha bekapcsolok egy 1 éve nem használt gépet, ha azonnal nem frissítem a böngészőt, lesz jópár oldal, ami "szétesik". (Jellemzően a leggyakrabban látogatottak közül.)
A kérdés lényegére térve pedig: igazából erre egzakt magyarázat nincs. A világ már csak ilyen. A fejlődés soha nem egyenletes, és hol egyik terület fejlődik gyorsabban, hol másik. De én a mostani fejlődésre inkább azt mondanám, hogy látványosabb, de nem igazán gyors. A számítógépek fejlődésében a legnagyobb ugrás a '60-as évek környékén volt, és kb. '80 óta igazán nagy ugrás nem volt, sokkal inkább egy egyenletes teljesítménybeli növekedés az, amit tapasztalhatunk. Sőt... egyre kevésbé növekvő ez a teljesítmény. Elég, ha megnézzük, hogy a procik órajele 4 GHz-nél "megállt". 10-15 éve is ennyi volt, és most is. Sőt, mostanság elkezdtek visszavenni belőle, és inkább a magok számát növelik. Sok olyan dolog pedig, ami most újdonságnak hat, már több évtizeeds találmány, csak eddig nem kapott rá az ipar. Ott vannak a neurális hálók, gépi tanulás, amiket csak "mesterséges intelligenciaként" szoktak emlegetni (pedig amúgy nem az). Már évtizedek óta létezik, csak sokáig nem látták meg benne a potenciált. Technikailag a számítógépes hálózat is már kb. fél évszázados technológia. Csak kellett egy "kritikus tömeg", egy bizonyos mértékű elterjedése a technikának ahhoz, hogy az pár tech-fanatikuson kívül komoly tömegeket megmozgasson.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!