A kvantumszámítás technikának mi értelme van?
Mert a jelenlegi szamitogepek nem tudjak kiszamolni a bonyolult matematikai feladatot rovid ido alatt. Erre talaltak ki kvantum szamitogepet, hogy minel gyorsabban oldjon meg a feladatokat.
Pl csillagaszati
Én is próbáltam már értelmezni, de nem tudtam 😃 Az biztos, hogy nem lesz otthoni gép belőle, sőt csak néhány darab lesz belőle a világon.
Egrészt: a kvantumállapothoz az abszolút nulla fok közelében kell tartani a hardvert (0 K° ~~ -270 °C)
Másrészt az előnye, hogy minden egyes hozzáadott egységgel a számítási kapacitás exponenciálisan nő. Tehát nincs értelme szétszórni a számítási kapacitást, hanem egy helyre érdemes koncentrálni.
Ez is az oka, hogy gyakorlatilag már csak néhány évre vagyunk attól, hogy olyan kvantumprocesszorunk legyen, ami egymagában tudja a föld jelenlegi teljes számítási kapacitását. Vegyük csak ehhez az egyik legnagyobb számítási igényű feladatot, az időjáráselemzést, amihez ma szuperszámítógépeket használnak, azaz rengeteg összekötött processzort. Mo legerősebb szuperszámítógépe is az OMSz-nél számol (tudjuk milyen hatékonysággal... 😃😃). Brutálisan nagy előrelépés lesz az, ha a mainál több száz-ezer-milliószoros kapacitással lehet számolni majd ilyen feladatokat. Sokkal pontosabb előrejelzés lesz elérhető.
Vagy képzeljünk el egy metaverzumot. Valósághű grafikához nem fog kelleni bika gép otthonra, mert az egy kvantumprocesszoron lesz számolva központilag. Te meg csak otthon streameled majd a vr-ba a képet, mint most a netflixet.
Tehát az alap probléma, hogy ma a számítási kapacitás fejlődése lineáris, viszont kezdünk kifutni a lehetőségekből, és előbb-utóbb falakba fogunk ütközni. Fizikailag nincs hova lejjebb menni már a miniatürizálásban.
Ami nekem a nagyon ködös az a pluszállapotok, mert ugye nem csak 0 vagy 1-gyel számol, hanem.... nem értem... meg hogy ezt mire lehet használni... nekem is mindig ezek a titkosítások jöttek fel példaként a cikkekben, hogy ilyesmi számításokat mennyivel gyorsabban ki tud számolni, pillanatok alatt.
Izgalmas lesz mindenképp.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!