Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » A kvantumszámítás technikának...

A kvantumszámítás technikának mi értelme van?

Figyelt kérdés
Itt ott néha lehet hallani hogy Amerika vagy Kína éppenséggel megszerezte a kvantum előnyt de ez mit takar? Mire jó vagy lesz jó ez a kvantum számítógép? Miben jobb, mint amik most vannak?
2022. dec. 18. 22:41
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Egy csomó típusú feladat esetén kisebb helyen sokkal-sokkal gyorsabb számítógép építhető, és egyenlőre úgy tűník hosszú távon olcsóbb is lesz. Olyan problémák amik ma belátható időn belöl nem számolhatók ki a meglévő gépekkel (pl. a feladatra írt program elméleti futásideje pár ezer év lenne), azok jelentős része "belátható" idő alatt (pl. pár nap, pár hét) lefuttatható (reméljük).
2022. dec. 18. 23:01
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Egy példa erre a kriptográfiából az RSA algoritmus (amit titkosításban, pl. HTTPS-ben) elég sokat használnak. Hagyományos (amit kvantumszámítógép körökben jártas emberek klasszikusnak hívnak) számítógépek az RSA algoritmus magját, a prímtényezőre bontást nagy számok esetén pár millió év alatt tudná csak kiszámolni, míg kvantumszámítógép ezt pár mp alatt (pontosabban, kvantumáramkör). Ennek az oka, hogy a kvantumszámítógépek egyszerre képesek nagyon sok esetet ellenőrizni, nem egyesével (ennél persze sokkal bonyolultabb, én se ismerem a részleteket különösebben)
2022. dec. 19. 00:40
 3/4 anonim ***** válasza:

Mert a jelenlegi szamitogepek nem tudjak kiszamolni a bonyolult matematikai feladatot rovid ido alatt. Erre talaltak ki kvantum szamitogepet, hogy minel gyorsabban oldjon meg a feladatokat.

Pl csillagaszati

2022. dec. 19. 04:46
 4/4 anonim ***** válasza:
46%

Én is próbáltam már értelmezni, de nem tudtam 😃 Az biztos, hogy nem lesz otthoni gép belőle, sőt csak néhány darab lesz belőle a világon.

Egrészt: a kvantumállapothoz az abszolút nulla fok közelében kell tartani a hardvert (0 K° ~~ -270 °C)

Másrészt az előnye, hogy minden egyes hozzáadott egységgel a számítási kapacitás exponenciálisan nő. Tehát nincs értelme szétszórni a számítási kapacitást, hanem egy helyre érdemes koncentrálni.

Ez is az oka, hogy gyakorlatilag már csak néhány évre vagyunk attól, hogy olyan kvantumprocesszorunk legyen, ami egymagában tudja a föld jelenlegi teljes számítási kapacitását. Vegyük csak ehhez az egyik legnagyobb számítási igényű feladatot, az időjáráselemzést, amihez ma szuperszámítógépeket használnak, azaz rengeteg összekötött processzort. Mo legerősebb szuperszámítógépe is az OMSz-nél számol (tudjuk milyen hatékonysággal... 😃😃). Brutálisan nagy előrelépés lesz az, ha a mainál több száz-ezer-milliószoros kapacitással lehet számolni majd ilyen feladatokat. Sokkal pontosabb előrejelzés lesz elérhető.

Vagy képzeljünk el egy metaverzumot. Valósághű grafikához nem fog kelleni bika gép otthonra, mert az egy kvantumprocesszoron lesz számolva központilag. Te meg csak otthon streameled majd a vr-ba a képet, mint most a netflixet.

Tehát az alap probléma, hogy ma a számítási kapacitás fejlődése lineáris, viszont kezdünk kifutni a lehetőségekből, és előbb-utóbb falakba fogunk ütközni. Fizikailag nincs hova lejjebb menni már a miniatürizálásban.

Ami nekem a nagyon ködös az a pluszállapotok, mert ugye nem csak 0 vagy 1-gyel számol, hanem.... nem értem... meg hogy ezt mire lehet használni... nekem is mindig ezek a titkosítások jöttek fel példaként a cikkekben, hogy ilyesmi számításokat mennyivel gyorsabban ki tud számolni, pillanatok alatt.

Izgalmas lesz mindenképp.

2022. dec. 20. 15:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!