Miért vesz majdnem mindenki Nvidia kártyát, amikor az Amd is nagyon jó?
Most olvastam, hogy a videokártya eladások 90 százaléka nvidia és csak 10 százalék az Amd.
Nemrég az amd még sok szempontból jobb vétel volt.
Az amd ennyire leromlott ár/érték arányban, vagy mi az oka ennek?
Azért nem ártana azt is megnézni, hogy melyik kártyából mennyit gyártanak. Ha az nvidia 10-zer akkora mennyiségben dob kártyát a piacra akkor... :D
A Vega korszakban AMD kártyát alig találtál, mert mind ment a bányába, ugyanúgy ahogy később az RTX3000-rek is. Ezek kiskereskedelembe nem kerülő nagy tételek azért torzítják az eladási adatokat.
hat azert ha nekem amd vga t kene hasznalni akkor inkabb nem hasznalank vga t
retroznak amig nem buntetne a torveny
amugy nem tudom mi olyan jo az amd ben
nincs meg az az elonye ami az nvidia Maxwell (900) korszakig volt illetve meg akkor valamenyire (7000 tol)
valoban az ilyen kulonlegesegekkel nyujt valamit HBM vramos karikkal
Több játékot optimalizálnak Nvidia GPU-ra, talán ezért. Meg ugye ne felejtsük el, hogy az AMD 5-10 évvel ezelőtti VGA-i eléggé.. szépen fogalmazva rosszak, egyébként meg szarok voltak. Melegedett, nem volt ritka a 90+ fokos hőmérséklet, azonos VRAM mennyiséggel is alul teljesített az Nvidiához képest. Ez meg benne maradt a játékosközösségben.
Steam szerint egyébként 78% az Nvidia és 70% az Intel kombót használó játékosok az AMD-hez képest. [link]
Igazából ahogy már itt is lehetett olvasni példában, sokan siman amolyan vallási szinten tolják a dolgot.
8800-2900XT generációig igazából az ATI volt aki úgymond diktálta a dolgokat. HD4000-5000 szériában szintén elvitte a piacot.
HD7000-GTX600 menet is elég kiegyenlített volt anno.
Hozza kell tenni, hogy a 290XGTX780 menetből is általában előbbi jött ki jobban, más kérdés, hogy sokaknak csak az maradt meg, hogy jajj hát meleg... a mérnökök megtervezték, azok sem hülyék, csak ugye az user meg már játék helyett is az overlay-t figyelgeti, hogy most ez ennyi fokos az annyi fokos.
A mostani 6000-res széria is már kifejezetten jól sikerült, ár/teljesítményben elég gyakran találni AMD-ben jobb vételt, igazából még azt sem lehet mondani, hogy pl a 3090Ti gyorsabb lenne mint a 6950, mert konkrétan hibahatáron vannak egymáshoz képest a legtöbb helyzetben.
Tudom, jön az a része, hogy de az errrrtéééé. Itt a marketingosztály csodás munkát végzett. Tesszelació pl valóban bárki által észrevehető dolgot adott a latvanyhoz, de vajon hanyan tudják hogy mit is jelent ez a művelet ugye?
Én például a Ray Tracing miatt vettem Nvidia kártyát (3070) egy hónappal ezelőtt. Eljutottam oda, hogy ezt leszámítva már csak az ajánlat döntött volna (AMD olcsóbb azonos teljesítményen jelenleg), viszont a Ray Tracing nagyon is érdekel, számomra sokat ad a játékhoz, így mégsem jöhetett szóba. :)
Egyébként a Ray Tracing mellett az is ott van, hogy beégett az emberekbe régebbről, hogy sok gond van az AMD-vel. Van néhány ilyen ismerősöm. +vedd figyelembe #1 válaszát.
ray tracing és DLSS szól jelenleg az nvidia melett, illetve a csúcskártya teljesítménye (na ez nyilván nem sokakat érint, hogy mi van jelenleg egy 6950XT teljesítmény felett még az nv oldalán)
AMD mellett inkább az ár/érték van most. ray tracinget sajnos lexarják, DLSS-hez hasonló technológia az FSR, de eléggé le vannak maradva a fejlesztéssel.
szóval játékoktól is függ, illetve felbontástól is. lehet jó vétel az nv is meg az amd is.
az új generációkban (RTX4000 / RX7000) nem látszik változni a trend. az AMD-nek továbbra sem célja a ray tracing vagy a legerősebb kártya cím elhódítása. a csúcs kártyájuk (7900XTX) referencia modellje konkrétan 2x8 tűs tápcsatlakozóval jön (a többi modellre azért rábiggyesztik a 3. 8 tűt is a gyártók), szemben az nvidiával, akiknél 4x8 tű felel meg a kártyán levő új típusú tápcsatlakozónak. nem mennek bele ebbe a versenybe még mindig. viszont nyilván nem is a 4090 ellenfele lesz a.7900XTX, hanem inkább a 4080-é, mint ahogyan volt ez a 6900XT vs 3080-nal is, amikor is a 3090 volt a legerősebb kártya.
Az ár az viszont durván alacsonyabb AMD oldalon. DLSS és ray tracing oldalon viazont talán még növeli.is majd az előnyét az nv... de ehhez kellenek majd további tesztek. És hát az sem mindegy, hogy mit látunk majd az árcímkén itthon.
Jaa, és hát a worstation felhasználás. Ott az AMD labdába se rúg.
Illetve a gyártás oldal.
Az AMD a TSMC-nél gyártat, itt készíttetnek:
Processzorokat (szerver, asztali, laptop); APU-kat xbox és ps; és a prioritási sorban csak leghátul van a gpu.
Ezért is van az, hogy az új széria még nem került át a modernebb gyártósorra, marad a régin (talán 6nm), és chiplet dizájn miatt még meg is bontják, és a kevésbé hőtermelő dolgokat egy mégrégebbi gyártósoron készítik (7nm?)
Míg az nv a legújabb-legdrágább gyártósoron gyártat (4nm asszem)
Tehát az amd is gyártana többet, de egyrészt nincs rá kapacitásuk, másrészt nem is igazán éri meg, mert teljesítményben így is jók, gaming szektort kiszolgálják. Majd ha lesz kapacitás, akkor biztosan mennek előrébb itt is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!