Fejlesztőként mi az amit mindenképp elvártok egy új állásnál?
Szerintem az évenkénti fizetés felülvizsgálat már nem téma (annál gyorsabb az infláció). Esetleg euroban megállapodni a bérrel bepróbálkoznék. Home Office lehetőségek/kötelezettség tisztázása (nem egy céget ismerek, aki az elmúlt években az alkalmazottak felének harmadának megfelelő mennyiségű irodát tart fent)
Alkalmazottként figyelni a piacot, ha a feltételek versenyképtelenné váltak, beszélni a főnökkel. (a váltásra felkészülve)
Az előírt és az elvárt munkaidőt/feltételeket is tisztázni. A kettő nem feltétlenül esik egybe.
Nőknek már a menstruációs szabadságra is érdemes rákérdezni.
A szexuális zaklatás kezelését/értelmezését is fontos tisztázni. Volt munkahelyem, ahol a rendszer az volt, hogy a hölgyek kaptak egy sablon szöveget, ha úgy gondolták, hogy megzaklatták őket, azzal kellett bemenni a főnök irodájába, elmondani (tilos volt az eset elmesélése, indoklás, bármi hasonló). Mire a hölgy kijött az irodából a pasas munkaviszonya megszűnt és kikísérték az épületből. (Az első munkanapomon így rúgták ki az egyik munkatársamat, csak pilláztam). Természetesen volt a zaklatásról oktatás is később. "Ha az ajtóban előre engeded, vagy ha nem" mindegy, az a zaklatás, ami a hölgynek nem tetszik. (A világ egyik legnagyobb informatikai cége)
A főnökkel és a kollégákkal is beszélgess el. Inkább szerződéskötés előtt derüljön ki, hogy nem tudtok együtt dolgozni. (ugyan ennél a cégnél futottam rá arra, hogy minden munkatársamnak volt hivatásos katona múltja, én mint megrögzött civil igen durván kilógtam a sorból)
Sok helyen nem megoldani kell a problémákat, hanem látványosan foglalkozni velük. (ebbe több helyen futottam bele) Ugyan ennél a multinál az utolsó munkanapom (a próbaidő utolsó napja) úgy nézett ki, hogy körbevittek a cégnél és mutattak problémákat. A nagy részüket csípőből oldottam meg. Később (az akkor már volt) kollégám elmondta, hogy nem volt véletlen az időzítés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!