Mi értelmük van az irtózatosan sok pénzbe (dollármilliárdokba) kerülő szuperszámítógépeknek?
Számolnak velük, modelleznek stb...
Elég megnézni a superszámítógépes toplistát és olyan üzemeltetők lesznek a toplista elején, mint a Los Alamos National Lab, Oak Ridge National Lab, stb.. Ebben a kettőben megy pl az atomfegyver fejlesztés :)
Plusz segit a tehnologiai fejlődésben.
Az a teljesitmeny, amit a kerdes kiirasahoz hasznaltal, 20 éve még szuperszamitogep volt.
Orvostudományi modelleket futtatnak rajtuk. Van egy szoftver, amivel a saját gépedet bekötheted egy hálózatba, hogy kutatók használják az erőforrásaidat, ilyen modellek futtatására. Amikor a covid megjelent, én letöltöttem, és hagytam hogy menjenek rajta a modellek. Volt közte pár olyan, amit engedett megnyitni, és sok száz atomos óriásmolekulák tulajdonságait szimulálták pl.
Vagy fizikai számítások, pl csillagászat, vagy atommodelles dolgok, esetleg matematikai tételek ellenőrzése.
A jelentős része olyan, hogy a hétköznapokban nem látod azonnal hasznát, de a tudományt előrébb viszik, és így hosszú távon a hétköznapokban is meg fognak jelenni.
Azért némi erőfitoktatás is van benne, ezt kár lenne letagadni.
De ettől függetlenül: nyilván azért, mert vannak rendkívül számításigényes feladatok. Egy komolyabb tudományos modell lefuttatása nem olyan feladat, amit egy közönséges gamer PC nevetve megcsinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!