Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Ügyfélkapuból lehet utólag...

Ügyfélkapuból lehet utólag törölni az ujjlenyomatom? ha igen, hogyan?

Figyelt kérdés

Lejárt ma személyim, bementem újat csináltatni. Ujjlenyomtatot is vettek. Annyira mogorva volt a nő, hogy mikor megkérdezte, hogy tárolhatja-e az állam/ügyfélkapu az ujjlenyomatom, csak annyit válaszoltam, hogy mindegy. Ezt utólag megbántam, de szpciális szorongásom van és félek visszamenni töröltetni. Ő pedig bejelölte, hogy tárolják. Utólag valahogy meg tudom oldani, hogy ne tárolják? Nem használom az ujjlenyomat-olvasó funkciót a telefonomon és nem igazán bízom az államban sem. (nem politikai kérdés, légyszi ne vigyük el arra)

Köszönöm, ha segítesz!

2022. okt. 16. 18:20
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:

Lejárt a személyim*

Nem lejárt MA. Ez hónapokkal ezelőtt történt, csak elírtam.

2022. okt. 16. 18:21
 2/14 Argloss ***** válasza:

Nem hiszem.

[link]

2021. augusztus 2. napját követően kizárólag tároló elemet tartalmazó okmány adható ki. A tároló elem tartalmazza birtokosának arcképét és 2 ujjnyomatát, ezért a 6. életévét betöltött polgár – jogszabályban meghatározott kivétellel – köteles állandó személyazonosító igazolványa kiadásához ujjnyomatot adni. A jövőben nem lesz lehetőség az ujjnyomat adásának visszautasítására.

A tároló elem a 2021. augusztus 2-án és azt követően igényelt állandó személyazonosító igazolványok esetén kötelezően tartalmazza a polgár ujjnyomatát, ez alól csak azon személy kivétel, aki:

• a 6. életévét nem töltötte be,

• ujjnyomat adására ideiglenesen fizikailag képtelen (átmeneti), vagy

• ujjnyomat adására fizikailag képtelen (végleges).

[link]

2022. okt. 16. 18:52
 3/14 anonim ***** válasza:
Legközelebb ne hagyd ott a (véres) ujjlenyomatodat a tetthelyen mert gyorsan elkapnak. :D
2022. okt. 16. 19:03
 4/14 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm! De akkor miért kérdezte meg a nő, hogy tárolhatja-e? Ha nemet mondok, törölte volna. Ahj, haragszom magamra, mert nem szeretnék semmilyen adatot az államnak megadni. (persze amiért még nem büntetnek meg)
2022. okt. 16. 19:12
 5/14 anonim ***** válasza:

4/

Gondolom két különböző dologról beszéltek. A plasztikkártya chipen kötelezően eltárolják az ujjlenyomatot, de a hivatal (rendörség) adatbázisába csak akkor kerülsz be ha hozzájárulsz.

2022. okt. 16. 19:34
 6/14 anonim ***** válasza:

#5: a plasztikkártyán való tárolás lehetősége választható vagy tagadható meg. A lakossági nyilvántartó rendszere nincs összekötve a rendőrséggel, így oda nem kerül be ez az adat (egyelőre, jelenleg így van, aztán majd kitalálják egyszer hogy milyen jó lenne). Az ujjnyomat nem egyenlő az ujjlenyomattal, előbbit a személyihez veszik le, míg a rendőrség minden ujjbegy teljes terjedelmét rögzíti és tárolja.

Kérdező, ha ennyire félsz, akkor el sem kellett volna menni személyit újítani.

2022. okt. 16. 19:47
 7/14 A kérdező kommentje:

Akkor vissza kell menjek, ha ki akarom vetetni és nem akarom tárolni? :( Nem mintha bármi illegálisat csinálnék, de itt a jövőben így is egyre komolyabb megfigyelés lesz, önmagamtól nem szeretném megadni a nem kötelező adatokat.

Személyit természetesen kellett, mert lejárt. Én úgy tudom, hogy az Ügyfélkapu tárolja az ujjlenyomatom, nem a rendőrség. Büntetlen előéletű avgyok.

2022. okt. 16. 20:12
 8/14 anonim ***** válasza:

6/

Valószínű igazad van.

"A lakossági nyilvántartó rendszere nincs összekötve a rendőrséggel"

De akkor a lakossági nyilvántartó rendszerében az ujjlenyomat mi célt szolgál..? Ellenörzik hogy nem változik-e meg a legközelebbi személyi hosszabbításkor, vagy mi? Adózáshoz nem kell, stb stb

2022. okt. 16. 20:16
 9/14 A kérdező kommentje:
Nekem azt mondták, hogy telefon feloldásához előny. Ügyfélkapuba is be lehet valahogy jelentkezni uijjlenyomattal. Sosem próbáltam, nem tudom, hogy igaz-e, de ezt mondta az ügyfélkapus munkatárs.
2022. okt. 16. 20:19
 10/14 anonim ***** válasza:
Csak azt tagadhatod meg, hogy a fizikai személyi igazolvány tartalmazza-e az ujjnyomatot vagy sem. Attól még leveszik és eltárolják, csak a kártyára nem kerül rá - ezt nem tagadhatod meg és nem vonhatod vissza. A rendőrnek pedig édes mindegy, hogy rajta van-e a személyiden vagy sem, nem (azt) fogják ellenőrizni.
2022. okt. 16. 20:29
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!