Archiváló lemezek közül melyik a legjobb megoldás?
Talán a kérdés címe nem sikeredett a legjobbra, de megpróbálom kifejteni.
Hosszű távú adatmegőrzést szeretnék. Nagyjából olyan 50-100 évet. Tehát, hogy a gyerekeimnek vagy az unokáimnak is meg legyenek az emlékek anélkül, hogy ezzel különösebben foglalkozniuk kéne (adatmásolás/mentés X idő után).
Ahogy olvastam, a legmodernebb "hideg tárolási" megoldások közül az optikai lemezekre esküsznek. Nem mágneses és nem is mechanikus (mint egy merevlemez).
A probléma ott kezdődik, hogy van 8 féle Verbatim M-Disc meg UltraLife meg egyebek.
Egyik helyen azt olvasom, hogy a Verbatim M-Disc valójában nem is a rendes/hagyományos M-Disc. Másik helyen azt, hogy ez nem probléma mert új technológiák tudnak közel olyat mint a régi M-Disc.
Harmadik helyen arról van vita, hogy a CD élettartama hosszabb-e vagy elég a Blu-Ray mert a CD-nek kisebb az adatsűrűsége és vastagabb a polikaebonát rétege...
Miközben a saját szemszögemből a 20 éves DVD-m is jó állapotú amit ráadásul nem is a legideálisabb környezetben tároltam. Ehhez hozzáadom a technikai fejlődést meg majd figyelek a tárolásra és ott tartok, hogy egy 500 forintos DVD-n minimum 40 évig tudnék adatot tárolni.
A kérdés az lenne, hogy akkor hol itt az igazság. Ti hogy látjátok ezt a dolgot? Elég egy sima Maxell CD, DVD is ilyen adatmegőrzésre egy erre alkalmas környezetben vagy komolyan archiváló lemezt kéne venni? Illetve van jelentőssége, hogy CD, DVD vagy Blu-Ray?

Ne csak a lemez élettartamot nézd. Azt a lemezt valamiben le kell játszani/olvasni. 50 éves távlatban már ez is tud probléma lenni.
Például ngyon sok olvasható 5.25-ös floppy lemez van még. De meghajtó és PC, ami kompatibilis a meghajtóval egyre kevesebb.
Ha hosszú távra akarsz biztonságosan tárolni, ott nem úszod meg, hogy időnként frissítsd a tárolót (nem az adatot) és azt sem, hogy duplikálva tárolj.

50 évet senki nem fog garantálni. Ott már számít az is, hogy megfelelően legyen tárolva, de ami még fontosabb, hogy 50 én múlva is legyen hardver hozzá, ami be tudja olvasni. A mai gépek többségében már most nincsen CD olvasó.
Én jelenleg egy olyan dokumentumról tudok, ami ki tud bírni 50 évet, ha labor körülmények között tárolják és az a papír.

"valamilyen USB alapú eszközön" [...] "Pl egy komolyabb külső HDD"
Egy eszközön még nem tárolsz duplikálva. Ha az az egy eszköz döglik, akkor oda minden adat. Egynek jó az USB merevlemez, de legyen mellette más is.

#1 +1
Én jó minőségű DVD+R DL (8GB) lemezt és USB3 2,5" HDD-t (a partícióját diskpartban írásvédetté tenném) választanék és mindkettőre ugyanazt raknám és feliratoznám hogy mi van rajtuk hogy ránézésre tudni lehessen, nehogy pár évtized múlva a kukában kössön ki a nagyi csipketerítőjével együtt - kipróbálás nélkül.

Senki nem tudja, hogy 50-100 év múlva hol tart majd az informatika, milyen csatlakozók lesznek. Simán lehet, hogy ami most a világ legtermészetesebb dolga(pl USB) addigra már a feledés homályába vész.
Egy HDD szerintem simán ki fog bírni 50 évet, de nem biztos, hogy lesz 50 év múlva bármi, amihez hozzá lehetne csatlakoztatni.
Éppen ezért ajánlatos elcsomagolni mellé egy jelenlegi számítógépet is monitorral, hogy legyen min megnézni az emlékeket.
Vagy 10-20 évente frissíteni az adathordozót az aktuális hardverekre.

"van 8 féle Verbatim M-Disc meg UltraLife meg egyebek.
Egyik helyen azt olvasom, hogy a Verbatim M-Disc valójában nem is a rendes/hagyományos M-Disc."
Erről tudsz forrást mutatni? Csak mert én erről még nem hallottam.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!