Citromlé vagy ecet tényleg jó tisztításhoz?
Találtam itthon egy rakat régi írott CD-t meg DVD-t, gondoltam megnézegetem melyiken mi van, hátha találok valami érdekeset.
Viszont soknak elég maszatos a felülete, nem ártana egy kis törlés, de arcszeszem vagy hasonló nincs itthon. Haverom ajánlotta, hogy ecettel vagy citromlével ugyanúgy le lehet róluk takarítani a szennyeződést.
Ez tényleg igaz, addig tiszta számomra, hogy savasak, de tényleg erre is használható valamelyik vagy mindkettő?

Semmiképp!
Alkoholos alapú tisztítószerrel (pl. ablaktisztító) érdemes tisztítani. Az optikai adathordozók NAGYON érzékenyek bizonyos vegyi anyagokra, különösen a savakra.

Nem tudjuk pontosan milyen szappant használt volna a kérdező. De a folyékonyban (meg aa hasonló hatásó nem folyékonyban is) van mindenféle krémecske, meg akármicsodácska ami hidratál, puhít, illatosít, stb. Ezeket az alkotóelemeket nehezebb lemosni, hiszen pont úgy vannak kitalálva, hogy a kézmosás után is a kezeden maradjanak és ápolják. Ezek megmaradnak a többi felületen is.
Szemüveget is alkoholos kegyszerrel illik mosni, mert az alkohol elpárologva, viszi magával a vízmaradványokat is. Valószinüleg akkor nálatok nem annyira kemény a víz és az sem okoz komolyabb vízkő lerakódást.

Figyelj, jól lemosod oszt annyi..., hiába írjuk, hogy alkoholos jobb.
De túl sokszor ne ilyen pipere anyagokkal... 1x elmegy.

Egyáltalán milyen szennyeződés van rajta..?
Kolbászevés közbeni megfogdosásból zsírfoltok, vagy ajtófestésnél rácsöpögött az olajfesték? Esetleg szenyvízben volt?

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!